Hozzávalók
A krémhez
- 3 db tojássárgája
- 64 g cukor
- 12 g vaníliás cukor
- 45 g liszt
- 500 ml tej
- 180 g vaj
- 140 g porcukor
A tésztához
- 500 g liszt
- 100 g vaj
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 150 g porcukor
- 80 g tejföl
- 70 g méz
- 2 db tojás
A közepére
- 230 g sárgabaracklekvár
A mázhoz
- 80 g vaj
- 60 g forró víz
- 50 g porcukor
- 35 g kakaópor
Hozzávalók
A krémhez
- 3 db tojássárgája
- 64 g cukor
- 12 g vaníliás cukor
- 45 g liszt
- 500 ml tej
- 180 g vaj
- 140 g porcukor
A tésztához
- 500 g liszt
- 100 g vaj
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 150 g porcukor
- 80 g tejföl
- 70 g méz
- 2 db tojás
A közepére
- 230 g sárgabaracklekvár
A mázhoz
- 80 g vaj
- 60 g forró víz
- 50 g porcukor
- 35 g kakaópor
A krémhez a tojássárgájákat egy lábasban elkeverjük a kétféle cukorra, majd hozzászórjuk a lisztet, csomómentesre keverjük kevés tejjel, végül hozzákeverjük a többi tejet is. Állandó kevergetés közben, közepes lángon puding állagúra főzzük, majd lefedjük egy műanyag fóliával, hogy ne bőrösödjön meg a teteje, és szoba-hőmérsékletűre hűtjük. A vajat és a porcukrot 4-5 részletben a kihűlt alapba keverjük egy habverővel.
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a szódabikarbónával és a sóval, hozzákeverjük a többi alapanyagot, és összegyúrjuk. Kétfelé osztjuk a tésztát, lisztezett felületen tepsiméretűre nyújtjuk, ami nálunk 30 x 40 cm-es lapokat jelent. A lapokat egyesével a tepsi hátuljára fektetjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
A kihűlt lapokat keresztben kettévágjuk, az egyiket megkenjük a krém felével, arra megy egy másik lap, a lekvár, a harmadik lap, a maradék krém, végül a negyedik lap. Ha a lekvár nagyon folyós, 10 gramm expressz zselatin fixszel be lehet keverni, ami így lehűléskor korrektebb réteget képez.
A máz hozzávalóit egy lábasban összemelegítjük, majd a sütire csorgatjuk, és elsimítjuk. A mézes krémest egy éjszakára a hűtőbe tesszük, majd másnap szeleteljük, de a legjobb, ha csak 2 nap múlva vágjuk fel.
Ha tetszett a mézes krémes receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!