Hozzávalók
A tésztához
- 250 ml meleg tej
- 100 g cukor
- 25 g élesztő
- 480 g liszt
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 60 g vaj
A tetejére
- 1 db tojás
- 1 marék nagy szemű szórócukor
Az öntethez
- 300 ml tej
- 3 db tojássárgája
- 1 ek keményítő
- 80 g cukor
- 1 rúd vanília kikapart magjai
Hozzávalók
A tésztához
- 250 ml meleg tej
- 100 g cukor
- 25 g élesztő
- 480 g liszt
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 60 g vaj
A tetejére
- 1 db tojás
- 1 marék nagy szemű szórócukor
Az öntethez
- 300 ml tej
- 3 db tojássárgája
- 1 ek keményítő
- 80 g cukor
- 1 rúd vanília kikapart magjai
A tésztához a tejbe morzsoljuk az élesztőt, és rakunk bele egy teáskanál cukrot is. Egy edénybe mérjük a lisztet, a sót, a tojást, a tojássárgáját és a puha vajat, majd mehet bele a felfuttatott élesztős tej, a maradék cukor, és jöhet a dagasztás. Eleinte lágynak tűnhet a tészta, de ha szépen kidolgozzuk, sima, ruganyos tésztát kapunk. Gombóccá formázzuk, és letakarva, meleg helyen 40 percig kelesztjük. Ezután újra átgyúrjuk, majd 12 részre osztjuk, amiket gombócokká formázunk, és kör alakban egymás mellé sorakoztatjuk őket. Letakarva újabb 25 percig kelesztjük, majd lekenjük lazán felvert tojással, megszórjuk a nagy szemű cukorral, és 175 fokra előmelegített sütőbe tolva kb. 35-40 perc alatt megsütjük őket.
Közben az öntet hozzávalóit egy lábasba mérjük, simára keverjük, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, mintha pudingot készítenénk. Egy tálba töltjük a vaníliasodót, és berakjuk a brióskoszorú közepére, majd ebbe tunkolhatjuk a briósainkat.
Ha tetszett a reggeli brióskoszorú receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!