Tészták

Sonkás-spenótosrakotttészta

Sonkás-spenótos rakott tészta

Hozzávalók
300 g
fodros nagykocka tészta
300 g
gépsonka
300 g
fagyasztott leveles spenót
150 g
trappista sajt
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
3 ek
étolaj
20 g
finomliszt
700 ml
tej
1 tk
0.5 mk
őrölt bors
0.5 mk
őrölt szerecsendió
2 db
tojás
1 csokor
petrezselyem
A tepsi kikenéséhez
1 ek
étolaj
2 ek
zsemlemorzsa

Elkészítés

A rakott tészta elkészítéséhez első körben a tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd leöblítjük és félretesszük. 

Közben előkészítjük a többi alapanyagot. 0,5 cm-es kockára vágjuk a sonkát, a spenótot kiolvasztjuk és kissé kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet, a sajtot pedig lereszeljük. 

Jöhet a mártás, amiben az egész tésztaragut fogjuk megfürdetni és besütni. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymát felszeleteljük, és a kettőt egy lábosban, közepes lángon kissé megfuttatjuk az olajon. Hozzáadjuk a lisztet, amit kissé megpirítunk, hogy legyen kis színe, ezzel is fokozzuk a mártás ízét. Felöntjük a tejjel és habverővel simára keverjük. Ízesítjük a sóval, borssal és szerecsendióval, majd kellően kiforraljuk, hogy elveszítse a lisztes ízét és besűrűsödjön a mártásunk. Ebbe mehet is bele a kifőtt tészta, a sonka, a spenót, a tojások és az aprított petrezselyem (ez utóbbiból egy keveset félreteszünk a tálaláshoz). 

Egy 30 x 20 cm-es tepsit vékonyan kikenünk olajjal és zsemlemorzsával körbehintjük. Ezzel fogjuk megóvni a tésztát attól, hogy hozzátapadjon a tepsi oldalához és aljához. Beleöntjük a tésztaragut, beterítjük a reszelt sajttal, és mehet is be a 180 fokra előmelegített sütőbe 20 percre. 

Sütés után kicsit pihentetjük – ami cca. 10 perc, így sokkal könnyebb kivenni a tepsiből a tésztát –, és felvágjuk 4 részre. Tányérra teszünk belőle, és a tetejét megszórjuk a félretett petrezselyemmel.

sonkas-parajos-rakott-teszta
Sonkás-spenótos rakott tészta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: 30 perc
  • Pihentetési idő: 10 perc

Még több szuper recept tésztából:

Csirkés-sajtos rakott tészta

Tejfölös-szalonnás rakott tészta

Tonhalkrémes rakott tészta

www.streetkitchen.hu

Mirelit spenótból simán összedobhattok egy egyszerű rakott tésztát, amibe sonkát és sajtot is tanácsos rejteni. Így egy kiadós ebéd vagy vacsora kelléke is lehet.

Hozzávalók

4 főre
300 g
fodros nagykocka tészta
300 g
gépsonka
300 g
fagyasztott leveles spenót
150 g
trappista sajt
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
3 ek
étolaj
20 g
finomliszt
700 ml
tej
1 tk
0.5 mk
őrölt bors
0.5 mk
őrölt szerecsendió
2 db
tojás
1 csokor
petrezselyem
A tepsi kikenéséhez
1 ek
étolaj
2 ek
zsemlemorzsa

A rakott tészta elkészítéséhez első körben a tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd leöblítjük és félretesszük. 

Közben előkészítjük a többi alapanyagot. 0,5 cm-es kockára vágjuk a sonkát, a spenótot kiolvasztjuk és kissé kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet, a sajtot pedig lereszeljük. 

Jöhet a mártás, amiben az egész tésztaragut fogjuk megfürdetni és besütni. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymát felszeleteljük, és a kettőt egy lábosban, közepes lángon kissé megfuttatjuk az olajon. Hozzáadjuk a lisztet, amit kissé megpirítunk, hogy legyen kis színe, ezzel is fokozzuk a mártás ízét. Felöntjük a tejjel és habverővel simára keverjük. Ízesítjük a sóval, borssal és szerecsendióval, majd kellően kiforraljuk, hogy elveszítse a lisztes ízét és besűrűsödjön a mártásunk. Ebbe mehet is bele a kifőtt tészta, a sonka, a spenót, a tojások és az aprított petrezselyem (ez utóbbiból egy keveset félreteszünk a tálaláshoz). 

Egy 30 x 20 cm-es tepsit vékonyan kikenünk olajjal és zsemlemorzsával körbehintjük. Ezzel fogjuk megóvni a tésztát attól, hogy hozzátapadjon a tepsi oldalához és aljához. Beleöntjük a tésztaragut, beterítjük a reszelt sajttal, és mehet is be a 180 fokra előmelegített sütőbe 20 percre. 

Sütés után kicsit pihentetjük – ami cca. 10 perc, így sokkal könnyebb kivenni a tepsiből a tésztát –, és felvágjuk 4 részre. Tányérra teszünk belőle, és a tetejét megszórjuk a félretett petrezselyemmel.

sonkas-parajos-rakott-teszta
Sonkás-spenótos rakott tészta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: 30 perc
  • Pihentetési idő: 10 perc

Még több szuper recept tésztából:

Csirkés-sajtos rakott tészta

Tejfölös-szalonnás rakott tészta

Tonhalkrémes rakott tészta

Ha tetszett a Sonkás-spenótos rakott tészta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept