Hirdetés

Újra kinyitott a Róma ételbár: mi voltunk az első vendégek, megkóstoltunk mindent

Meggyes-mákos palacsinta

Hamar el fog fogyni!

Cukormentes zserbó

Picit kevesebb bűntudat fog gyötörni
Hirdetés

Újra kinyitott a Róma ételbár: mi voltunk az első vendégek, megkóstoltunk mindent

Hirdetés
Tornádóként söpört végig a budai oldalon a hír, hogy új tulajdonosokkal ugyan, de ismét kinyit Cica néni legendás vendéglője, a Róma ételbár, ami 32 év után betegség miatt zárt be 2018-ban. Aki a budai oldalra született, vagy valami oknál fogva oda fújta a szél, és, mondjuk, húsz évnél idősebb, az szinte biztosan evett már a Rómában. Főleg tavasszal, amikor kinyit a kellemes terasz, és a Csalogány utcai napsugár megcsillan a magyaros házi kosztba kevert pirospaprikán. Nem titok, hogy maga a miniszterelnök is szívesen ebédelt itt néhanapján.
Hirdetés

Nekem is van több maradandó emlékem a Rómából, az egyik ilyen például, amikor Cica néni – azaz Sebestyénné Földes Ilona – harsányan próbált meggyőzni egy igen csendes, meglehetősen idős bácsit, hogy igenis szereti a spenótot. Hiába bizonygatta a vendég, hogy mindig is utálta, Cica néni végül sikerre vitte a hadjáratot. Az nem tudom, végül az idős úr megváltoztatta-e az álláspontját, de tény, hogy úgy távozott az asztaltól, hogy becsülettel kikanalazta az egészet.

Cica néni és Andrusch Dániel fotó: Mudra László

Cica néni legendája

Ettől eltekintve én sosem voltam törzsvendég sem Cica néninél, sem egyéb retró helyen, de mindig maximálisan megértettem a vendégeknek az átlagosnál nagyobb igényét arra, hogy ismerősként üdvözöljék őket egy helyen. Ez az, ami a magyar vendéglátásból még mindig hiányzik, pedig ezért sokkal inkább visszatér egy vendég egy étterembe, mint az étel miatt. Márpedig Cica néninek ez a hatalmas titka: érdeklik az emberek, és fantasztikus a memóriája: mindenkiről tud mindent, ami egyrészt figyelmesség, másrészt néha ijesztő is. 32 éven keresztül üzemeltette férjével együtt a Csalogány utcai kifőzdét, szinte mindenkit ismer a környéken.

A felújított Róma, fotó: Mudra László

Aki egyszer ide bejön, azt már törzsvendégként köszönti, és ha legalább húsz évvel fiatalabb nála, akkor már gyermekeként tekint rá. Ezen a ponton el is mesélt gyorsan egy történetet. Az egyik fiatal vendége motorral távozott a Rómából, és Cica néni aznap délután hallotta, hogy valaki a közelben meghalt motorbalesetben. Nagyjából tudta, merre lakik az illető, és addig járta személyesen a környék házait, míg meg nem bizonyosodott róla, hogy nem az ő vendégével történt a baleset. Szinte mindenki életét ismeri, sokan járnak hozzá egészen gyerekkoruktól kezdve, és a párkapcsolati tanácsokkal sem fukarkodik.

Fotó: Mudra László

Cica néni a fél életét a Róma ételbárban töltötte, majd 2018-ban, férje rohamosan romló egészségi állapota miatt egyik napról a másikra bezárta a helyet. A zárás hírére zarándoklat indult hozzájuk, az utolsó étlapot Cica néni ma is őrzi, és túlzás nélkül állíthatja, hogy majdnem a Mammutig állt a sor. Bár a gyászév letelt, másfél év nem sok, így a törzsközönség még mindig visszasírja a Rómát. Aki egyszer törzsvendég volt itt, annak azóta is hiányzik. Ezt az igényt értette meg Andrusch Dániel, akinek köszönhetően március 2-án a Róma újra megnyitott. 

Kakashere pörkölt is van az étlapon, fotó: Mudra László

Ugyanaz de máshogy

Az újranyitáshoz persze némi szerencse is kellett, nevezetesen az, hogy az önkormányzat nem adta még oda másnak a bérleti jogokat, a helyiség tehát a zárás óta üresen állt. Látván az üres épületet, Mezei Krisztián és Kmety Anna fejéből pattant ki az ötlet, hogy nyissák újra a Rómát, és meg is keresték az ötlettel a 76 éves Cica nénit. Aki azt ugyan nem tudta elmondani, miért nevezte el 1987-ben Rómának a helyet, de az ötletnek nagyon megörült. Azonnal minden emléket, fényképet és étlapot a rendelkezésükre bocsátott, és megígérte, hogy személyes jelenlétével is támogatja a helyet, amikor ideje engedi.

Régi emlékek is kikerültek a falra, fotó: Mudra László

Az üzletvezető pedig Andrusch Dániel lett, aki maga is járatos a vendéglátásban, tíz éve ezen a területen dolgozik. Daninak szintén sok emléke van a régi Rómáról. „Ez egy olyan kultikus hely, hogy máshogy nem is lett volna értelme újranyitni, csak így, hogy megmarad olyannak, amilyen volt. Az ilyen jellegű éttermek ma hiánycikknek számítanak, pedig hatalmas igény van a jó minőségű kifőzdékre” – mondja Dani, akinek nagy szerencsével sikerült egy, a magyaros konyhában nagyon otthonosan mozgó szakácsnőt is találnia. Dolgozott többek között a Náncsi néninél is, és azonnal tudta, mi kell majd az itteni vendégeknek. 

Fotó: Mudra László

Persze Dani nem bízta a véletlenre, Cica néni minden ételt összeírt neki, ami valaha a kínálatban szerepelt, és gyűjtöttek régi étlapokat is. Végül úgy döntöttek, a kínálatot szűkebbre veszik, hogy nagyobb biztonsággal ki tudják szolgálni a vendégeket – akikből egészen biztosan sok lesz, hiszen már hétfőn ötpercenként kopogtak az ajtón, hogy nyitva vannak-e. Volt, aki virágot hozott Cica néninek, volt, aki egy fényképpel tért be, Cica néni pedig mindenkinek a nyakába ugrott, és elmesélte a teljes életrajzát csecsemőkorig visszamenően. Dani egy darabig tartotta magát ahhoz, hogy még nincsenek nyitva, de úgy egy óra körül feladta a harcot. Kinyíltak a kapuk, és betódult a nép.

Fotó: Mudra László

Mindenkit megelőzve azonban elmondhatom magamról, hogy én voltam az első ember, aki az újonnan nyílt Róma ételbárban enni kapott. Vagy fogalmazhatok úgy is, hogy enyém volt az első tál étel, sőt mondhatom azt is, hogy ez már-már gasztrotörténelem. Egészen pontosan paradicsomos húsgombócot ettem főtt krumplival, ami egyébként az egyik kedvenc kajám ebben a műfajban. És egy cseppet sem csalódtam.

Sokan virággal kedveskedtek Cica néninek, fotó: Mudra László

Aztán érkezett még a napi kínálatban szereplő marhapörkölt tarhonyával, sült kacsacomb párolt káposztával és a legendás kakasherepörkölt – utóbbi kissé zsíros, de kiadós. Ezenkívül keddtől változó napi kínálatban ugyan, de minden megszokott étel elérhető lesz a Rómában: orjaleves, gulyásleves, rántott szelet, kijevi jércemell, cigánypecsenye, bakonyi sertésszelet, gombapaprikás galuskával, velős sertésszelet és házi túrógombóc. Az ételek mellé Cica néni is jár, de egyelőre nincs kőbe vésve, mikor lesz ott, amikor kedve tartja azonban, benéz és köszönti a vendégeket. 

Az első ebéd, fotó: Mudra László

Abban biztos vagyok, hogy Dani ugyanolyan jó gazdája lesz a helynek, mint Cica néni volt, bár egyelőre izgul, mit szólnak majd a vendégek. Lehet, hogy nem fog mindenkiről minden egyes sztorit megjegyezni, de úgy tűnik, valóban szívből és lelkesedéssel vágott bele az egészbe. Nagyon tetszik, ahogy a Rómához nyúlt, nem gondolta, hogy mindenáron mindent meg kell hagyni a retró világból. Remek ízléssel lett felújítva a hely, ami egyébként az Alioth Architect Consultancy-t és Hitka Viktóriát dicséri. Új lett a padló, a lambéria, a lámpák, tágasabb a tér, sokkal több ember tud így leülni.

Az új Róma ételbár, fotó: Mudra László

Aki ismeri Hitka Viki munkásságát, biztosan látta már feliratos tányérjait – és ezekből a Rómában is elrejtett jó párat. Érdemes tehát mindent megenni, hogy megtaláljuk a tányér alján az üzenetet. Viki a legtöbb sarokba kedves retró dísztárgyakat is csempészett, de kockás terítős fíling és az étlap változatlan.

A Róma tehát ugyanolyan maradt, csak egy kicsit még jobb lett. 

Róma ételbár, 1015 Budapest, Csalogány utca 20.


Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?