Hozzávalók
- 600 g darált marhahús
- só, bors
- 1 ek olaj
- 4 db hamburgerzsömle
- 200 g libamáj ((vagy kacsamáj))
- 8 szelet fehér szalonna (kisebb)
A lecsóhoz
- 100 g füstölt zsírszalonna
- 1 tk sűrített paradicsom
- 1 fej hagyma
- 5 db csiperkegomba
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 100 ml víz vagy alaplé
- só, bors
- 1 tk pirospaprika
A zöldborsóhoz
- 50 g vaj
- 200 g zöldborsó (friss/fagyasztott)
A szalmaburgonyához
- 2 db sütni való burgonya (nagyobb)
- olaj a sütéshez
Hozzávalók
- 600 g darált marhahús
- só, bors
- 1 ek olaj
- 4 db hamburgerzsömle
- 200 g libamáj ((vagy kacsamáj))
- 8 szelet fehér szalonna (kisebb)
A lecsóhoz
- 100 g füstölt zsírszalonna
- 1 tk sűrített paradicsom
- 1 fej hagyma
- 5 db csiperkegomba
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 100 ml víz vagy alaplé
- só, bors
- 1 tk pirospaprika
A zöldborsóhoz
- 50 g vaj
- 200 g zöldborsó (friss/fagyasztott)
A szalmaburgonyához
- 2 db sütni való burgonya (nagyobb)
- olaj a sütéshez
A lecsóhoz felkockázzuk a szalonnát, és egy forró serpenyőben zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, amit kissé lepirítunk, ezután pedig jöhet bele az aprított hagyma, és az egészet hagyjuk párolódni. Hozzáadjuk a negyedelt gombát, pár perc elteltével pedig mehet hozzá a felkarikázott paprika és a kockákra vágott paradicsom. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk és pirospaprikával ízesítjük, majd 5-8 perc alatt hagyjuk a zöldségeket megpuhulni és összeesni.
A zöldborsót kevés vajon 3-5 perc alatt megfuttatjuk.
A burgonyát nagyon vékonyra, gyufaszál méretűre vágjuk, majd forró olajban ropogósra sütjük.
A darált marhahúsból 4 pogácsát formálunk, a felületén sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon, közepes lángon oldalanként 4-5 perc alatt készre sütjük. Ha kész, a húsból kisülő szafton megpirítjuk a félbevágott zsömléket. Legvégül a szeletelt májat oldalanként 1-2 perc alatt megpirítjuk, majd pedig a beirdalt szalonnaszeleteket is zsírjára sütjük.
A pirult zsömle aljára szedünk a lecsóból, erre kerül a zöldborsó, majd a húspogácsa. A sült szalonna következik, utána a grillezett máj, és egy marék szalmaburgonyával fejezzük be a tisztelgést a nagy öregek előtt, végül a burger kalapjával zárunk.