Hozzávalók
A paradicsomsalátához
- 1 db paradicsom (90 g/db)
- 1 fej lila hagyma (100 g/fej)
- 1 ek 10%-os ecet
- 1 ek kristálycukor
- só, bors
A húspogácsához
- 500 g darált marhahús (25%-os zsírtartalmú)
- 25 g marhacsontvelő
- só, bors
A sajtszószhoz
- 1 üveg bolti sajtszósz (300 g-os kiszerelés)
- 50 g szeletelt cheddar sajt
- 1 tk kukoricakeményítő
- 50 ml tej
- 2 karika savanyított jalapeno paprika
Az összeállításhoz
- 6 szelet bacon
- 4 db hamburgerzsemle
- 2 ek ketchup
- 2 ek mustár
- 50 g szeletelt cheddar sajt
- 6 karika savanyított jalapeno paprika
- 4 levél jégsaláta
- 30 g bolti sült hagyma
Hozzávalók
A paradicsomsalátához
- 1 db paradicsom (90 g/db)
- 1 fej lila hagyma (100 g/fej)
- 1 ek 10%-os ecet
- 1 ek kristálycukor
- só, bors
A húspogácsához
- 500 g darált marhahús (25%-os zsírtartalmú)
- 25 g marhacsontvelő
- só, bors
A sajtszószhoz
- 1 üveg bolti sajtszósz (300 g-os kiszerelés)
- 50 g szeletelt cheddar sajt
- 1 tk kukoricakeményítő
- 50 ml tej
- 2 karika savanyított jalapeno paprika
Az összeállításhoz
- 6 szelet bacon
- 4 db hamburgerzsemle
- 2 ek ketchup
- 2 ek mustár
- 50 g szeletelt cheddar sajt
- 6 karika savanyított jalapeno paprika
- 4 levél jégsaláta
- 30 g bolti sült hagyma
A paradicsomsalátához a paradicsomot felkarikázzuk, a lila hagyma felét félkarikára, a másik felét pedig finomra vágjuk. Összekeverjük az ecetet és a cukrot, majd egy tálba rétegezzük a paradicsomot a szeletelt lila hagymával, közben minden réteget sózunk, borsozunk. A végén rászórjuk a finomra vágott hagymát, és az egészet nyakon öntjük az ecetes keverékkel, majd hűtőbe tesszük.
A darált húst és a csontvelőt összegyúrjuk, és húspogikat formázunk belőle. Közvetlenül a hambik összerakása előtt sütjük, és csak a grillen fűszerezzük. A sütési idő a vendégeink ízlésétől függ, oldalanként 2-3 perc alatt jó szaftos marad.
A sajtszószhoz egy serpenyőben vagy egy lábasban elkezdjük felmelegíteni a bolti sajtszószt, amihez hozzáadjuk a cheddarlapokat és szépen lassan elkezdjük felolvasztani. Beleszórjuk a keményítőt és hozzáöntjük a tejet is, majd közepes lángon folyós szósszá forraljuk és beledobjuk a felaprított jalapeno paprikát is.
A bacont ropogósra sütjük a grillen. Figyeljünk, rá hogy a lecsöpögő zsiradék fellobbanthatja a tüzet és megégetheti a bacont! Félbevágjuk a hambibucikat, rádobjuk egy picit a grillre, hogy épp ropogósak legyenek. Mivel emeletes a burgerünk, egy másik buci közepét is melléjük dobjuk.
A lávaburger összeállítása
Ha mindenünk megvan, akkor összeállítjuk a burgert. A buci alját megkenjük ketchuppal és mustárral, erre jöhet egy húspogácsa, egy szelet sajt, a paradicsomsaláta, a bacon, majd a zsemle középső része. Erre ismét sajt, húspogácsa, megint sajt, pár karika jalapeno paprika, jégsaláta, sült hagyma és végül a hambizsemle teteje. Az egészet átszúrjuk egy késsel, és nyakon öntjük a sajtszósszal.
Elkészítési idő: 60 perc
Ha tetszett a lávaburger receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!
Még több burger:
Vega babburger csemegeuborkás koktélszósszal