A szendvicsek és burgerek támogatója a
Hozzávalók
- 600 g darált marhahús
- 4 db hamburgerzsömle
A zöldbors mártáshoz
- 10 g zöldbors
- ½ dl whisky
- 3 dl alapé
- 1 dl tejszín
A hagymakarikákhoz
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 2 db tojás
- pankómorzsa a panírozáshoz
- liszt a panírozáshoz
- olaj a sütéshez
- 8 szelet bacon
A vörösbor redukcióhoz
- 4 dl vörösbor
- 3 - 4 ek barna cukor, bortól függően
- ½ dl balzsamecet
Steak style burger
A szendvicsek és burgerek támogatója a
A szendvicsek és burgerek támogatója a
Hozzávalók
- 600 g darált marhahús
- 4 db hamburgerzsömle
A zöldbors mártáshoz
- 10 g zöldbors
- ½ dl whisky
- 3 dl alapé
- 1 dl tejszín
A hagymakarikákhoz
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 2 db tojás
- pankómorzsa a panírozáshoz
- liszt a panírozáshoz
- olaj a sütéshez
- 8 szelet bacon
A vörösbor redukcióhoz
- 4 dl vörösbor
- 3 - 4 ek barna cukor, bortól függően
- ½ dl balzsamecet
Elsőként a zöldborsmártást készítjük el: egy száraz serpenyőben alacsonyabb lángon lepirítjuk a száraz zöldborsot, vigyázva, hogy ne égjen meg. Ha ez megvan, egy fakanállal szétnyomkodjuk a felét, hogy kicsit megtörjön. Ezután beleöntjük a whiskyt, elpároljuk róla, majd mehet bele az alaplé. Ha az beforrt a felére, jöhet bele a tejszín, és addig rotyogtatjuk, míg mártás állagúra nem sűrűsödik. Ízlés szerint sózzuk. Ezután jöhet a vörösbor redukció: a bort feltesszük főni, és mehet bele a balzsamecet, valamint a barna cukor. Kábé negyedére visszaforraljuk, és kész is! A vöröshagymából vastagabb szeleteket vágunk, és karikákra szétszedjük. A klasszikus módon liszt-tojás-zsemlemorzsa trióba panírozzuk, annyival kiegészítve, hogy ez utóbbi lehet pankómorzsa. 175 fokos olajban 3-5 perc alatt aranybarnára sütjük.
A bacon szeletket két sütőpapír között légkeverésen 175 fokon, 15 perc alatt ropogósra sütjük – azért így, hogy a formájuk szépen megmaradjon. A darált húsból 140 grammos marhahúspogácsákat formázunk, és a serpenyőben sózva-borsozva a kívánt állagúra készítjük.nHa megvannak a húsok, egy kevés vajat dobunk a már amúgy is forró serpenyőbe, és megpirítjuk rajta a félbevágott zsömléket. Legvégső lépés az összeszerelés: a megpirított zsömle aljára mehet egy jó evőkanál a zöldborsmártásból. Erre megy a tökéletesen elkészült húspogácsa, a rántott hagymakarikából egy vagy két darab, mérettől függően, valamint két szelet sült bacon. A tetőt megkenjük a vörösbor-redukcióval, és ráhelyezve az alsó részre kész is a kompozíció!