Hirdetés

Hozzávalók

3
személyre

A rizottóhoz

1 db sütőtök
1 fej vöröshagyma
1 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 bögre rizottórizs
100 ml száraz fehérbor
víz vagy alaplé
bors
1 mk morzsolt rozmaring
1 tk kakukkfű
1 csipet sáfrány
10 ml tejszín
50 g (parmezán, maasdamer, edami vegyesen)

A pestóhoz

1 csokor petrezselyem
100 ml olívaolaj
1 marék tökmag
bors
1 gerezd fokhagyma
Hirdetés

Perfekt sütőtökös rizottó

Egy jó rizottóval sosem lehet mellélőni! Tipikus megúszós kaja, olyan amit melóból hazaesve akár este is nekiálltok összedobni, mégis hogyha villantani akartok, akkor is tökéletes választás. Most mutatunk egy extrán krémes rizottó receptet, amit házi petrezselyem pestóval tettünk még ellenállhatatlanabbá!
Hirdetés

Hozzávalók

3
személyre

A rizottóhoz

1 db sütőtök
1 fej vöröshagyma
1 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 bögre rizottórizs
100 ml száraz fehérbor
víz vagy alaplé
bors
1 mk morzsolt rozmaring
1 tk kakukkfű
1 csipet sáfrány
10 ml tejszín
50 g (parmezán, maasdamer, edami vegyesen)

A pestóhoz

1 csokor petrezselyem
100 ml olívaolaj
1 marék tökmag
bors
1 gerezd fokhagyma

A sütőtök végéből levágunk egy nagyobb darabot és 10 perc alatt mikróban puhára pároljuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd elkeverjük és mehet bele a rizottórizs is. Ha egy kicsit áthevült, ráöntjük a bort és átkeverjük. Ha magába szívta a bort, fokozatosan, több részletben forró vizet adagolunk hozzá és közben folyamatosan kevergetjük. Időközben sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszereket (rozmaring, kakukkfű,sáfrány), öntünk hozzá egy újabb adag forró vizet és elkeverjük.

Fotó: Fördős Peti

A sütőtököt kisebb (1×1 cm) kockákra vágjuk és kb. 2 maréknyit a rizshez adunk. Újból egy kis vizet öntünk rá és így pároljuk tovább a sütőtököt és a rizst.  Most jöhet a korábban mikróba tett sütőtök felhasználása. A héjától megszabadított puha sütőtököt egy tálba tesszük, hozzáöntjük a tejszínt és botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a rizottóhoz. Mehet bele a reszelt sajt is és egy alapos keverés következik. Ha a rizs és a sütőtök megpuhult és szép krémes állagú az egész, akkor kész is. A pestóhoz a petrezselymet aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk a tökmagot és az olajat,  sózzuk, borsozzuk, végül beledobjuk a fokhagymát is és az egészet jól lezúzzuk.  A krémes rizottót a petrezselymes pestóval és tökmaggal megszórva tálaljuk.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?