A paradicsomos-kacsamelles tészta első lépéseként a kacsahúst bőrrel együtt egész apró, darálthús-szerű kockákra vágjuk, majd a vöröshagymát, a répát és a zellert is apró kockákra aprítjuk. Egy lábasban közepes lángon felmelegítünk 30 ml olívaolajat, és elkezdjük rajta lepirítani a felaprított zöldségeket. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a csokorba kötött zöldfűszereket.
Pár perc pirítás után beledobjuk a felaprított húst is. Átkeverjük és hozzáöntjük a fehérbort, beledobjuk a babérlevelet, majd ha az alkohol nagy része elpárolgott, sózzuk, borsozzuk, és belerakjuk a kézzel kicsit szétnyomkodott hámozott paradicsomot. Öntünk hozzá egy kevés vizet, és fedő alatt kb. 2 órán át pároljuk.
Amíg párolódik a ragu, készítünk egy parmezánchipset. Ehhez a reszelt parmezánból 20 g-ot egy közepesen forró, tapadásmentes serpenyőbe szórunk egyenletesen, majd addig sütjük, amíg pókhálószerűen összeolvad és ropogóssá válik.
A főzési idő felénél kivesszük a fűszercsokrot a raguból, és amikor már csak 25-30 perc van hátra, előkészülünk a tésztafőzéshez. Egy nagy fazékban vizet forralunk, megsózzuk, és ha a ragu elkészül, elkezdjük kifőzni benne a tésztát. A kész ragunkat egy serpenyőbe szedjük, adunk hozzá egy kevés tésztafőző vizet és beleforgatjuk a kifőtt tésztát. Közepes lángon összeforgatjuk a megmaradt olívaolajjal és reszelt parmezánnal, majd a parmezánchipsszel tálaljuk.
Elkészítési idő: 3 óra

Még több kacsamelles tészta:
Kacsamell tejszínes-káposztás tésztával