Hozzávalók
- 400 g fejes káposzta
- 1 ek cukor
- só, bors
- 0.25 tk őrölt kömény
- 200 g fodros kockatészta
- 2 - 3 ek olaj
- 200 ml tejszín
- 1 ek almaecet
- 2 db kisebb kacsamell
- só, bors
- 50 g vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 - 3 ág kakukkfű
Hozzávalók
- 400 g fejes káposzta
- 1 ek cukor
- só, bors
- 0.25 tk őrölt kömény
- 200 g fodros kockatészta
- 2 - 3 ek olaj
- 200 ml tejszín
- 1 ek almaecet
- 2 db kisebb kacsamell
- só, bors
- 50 g vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 - 3 ág kakukkfű
A köret elkészítése:
A káposztát kis lyukú reszelőn lereszeljük. Egy edényben megolvasztjuk a cukrot – nem baj, ha kicsit karamellizálódik –, majd hozzátesszük a reszelt káposztát, és kicsit megpirítjuk. Nem kell egyfolytában kevergetni, mert akkor nem tud pirulni. Amikor kicsit lepirult a káposzta, felöntjük körülbelül 1,5 deci vízzel. Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a köménnyel. Amikor elfőtte a levét, újra felöntjük. Ezt addig ismételjük, amíg a káposzta meg nem puhul.
Közben a tésztát bő, sós, lobogó vízben kifőzzük a csomagoláson feltüntetett idő alatt – ez körülbelül 7-8 perc. Leszűrjük, meglocsoljuk az olajjal, és félretesszük.
Amikor már puha a káposzta, és nincs alatta víz, hozzákeverjük a tésztát, felöntjük a tejszínnel, beletesszük az almaecetet, és az egészet 1-2 perc alatt összeforraljuk. Kóstolás után, ha szükséges, még beállítjuk az ízeket.
A kacsa elkészítése:
A kacsát megtisztítjuk és formázzuk, majd bőrös felével lefelé hideg serpenyőbe tesszük. Közepes hőfokon elkezdjük kisütni a zsírját. Míg a bőrös oldal pirul, a másik oldalt jól megsózzuk és megborsozzuk. Amikor szépen megpirult a bőre, megfordítjuk, és a húsos oldalát is kérgesítjük. A bőrös oldalt ekkor sózzuk, borsozzuk. Ezután az oldalait is megpirítjuk. Amikor szépen körbepirult a kacsamell, 8-10 percre betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe. A sütési idő függ a mell méretétől, és attól is, hogy mennyire szeretnénk átsütni. Nem baj, ha picit rózsaszín. 😉
Kivesszük a sütőből, és amíg elkészítjük az aromatizált vajat, pihentetjük.
A serpenyőben megolvasztjuk a vajat, beletesszük a kakukkfüvet és a fokhagymagerezdeket, majd a kacsamellet is átforgatjuk benne, folyamatosan locsolgatva a vajjal. Egy perc után kivesszük a serpenyőből, és mielőtt felszeleteljük, hagyjuk 7-10 percet pihenni.
A tésztát egy tányérra szedjük, majd ráhelyezzük a felszeletelt kacsamellet.
Ha tetszett a kacsamell tejszínes-káposztás tésztával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több kacsamell recept:
Sült kacsamell körtével és zellerpürével
Kacsamell Anna burgonyával és krémes spenóttal