Hozzávalók
A húsgolyókhoz
- 1 kg darált marhahús (pl. comb)
- 3 szelet vastag fehér kenyér
- 200 ml tej
- 2 db tojás
- 2 ek reszelt parmezán
- 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
- ½ csokor felaprított petrezselyem
- 2 ág kakukkfű
- ½ kis csokor metélőhagyma
- só
- frissen őrölt tarkabors
- 200 g kemény mozzarella
- 1 ek olívaolaj a sütéshez
A paradicsomszószhoz
- 2 doboz paradicsomkonzerv
- 1 szál zellerszár
- 1 db babérlevél
- 1 fej nagyobb hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- só
- frissen őrölt tarkabors
- ½ kg spagetti
Hozzávalók
A húsgolyókhoz
- 1 kg darált marhahús (pl. comb)
- 3 szelet vastag fehér kenyér
- 200 ml tej
- 2 db tojás
- 2 ek reszelt parmezán
- 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
- ½ csokor felaprított petrezselyem
- 2 ág kakukkfű
- ½ kis csokor metélőhagyma
- só
- frissen őrölt tarkabors
- 200 g kemény mozzarella
- 1 ek olívaolaj a sütéshez
A paradicsomszószhoz
- 2 doboz paradicsomkonzerv
- 1 szál zellerszár
- 1 db babérlevél
- 1 fej nagyobb hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- só
- frissen őrölt tarkabors
- ½ kg spagetti
Először tejbe áztatjuk a kenyeret és kicsit állni hagyjuk. A finomra aprított fokhagymát, petrezselymet és metélőhagymát a húshoz adjuk, valamint belemorzsoljuk a kakukkfüvet. Belereszeljük a parmezánt, sózzuk, borsozzuk és beleütjük a tojásokat. A kenyérből kinyomkodjuk a tejet, a húshoz adjuk és az egészet összegyúrjuk. Kissé nedves kézzel diónyi méretű húsgolyókat formázunk és néhány golyó közepébe elrejtünk egy kis mozzarella kockát, majd félretesszük őket. Egy lábasban olívaolajat hevítünk és több részletben lepirítjuk benne a húsgolyókat. Ha kellőképpen megpirultak, kivesszük és félretesszük.
A megmaradt olajhoz adjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát, a felaprított zellert, a babérlevelet és az egészet puhára pároljuk. Ezután öntjük bele a passzírozott paradicsomszószt, sózzuk, borsozzuk és alacsony lángon, kb. egy órán keresztül rotyogtatjuk. A tésztát forrásban lévő sós vízben megfőzzük. Kivesszük a babérlevelet, a húsgolyókat a paradicsomszószba pakoljuk, jól összeforgatjuk és addig főzzük, amíg a tészta el nem készül. Ha kifőtt a tészta, a húsgolyós paradicsomszószba tesszük, alaposan összeforgatjuk és reszelt parmezánnal tálaljuk.