Tészták

Sonkás-spenótosrakotttészta

Sonkás-spenótos rakott tészta

Hozzávalók
300 g
fodros nagykocka tészta
300 g
gépsonka
300 g
fagyasztott leveles spenót
150 g
trappista sajt
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
3 ek
étolaj
20 g
finomliszt
700 ml
tej
1 tk
0.5 mk
őrölt bors
0.5 mk
őrölt szerecsendió
2 db
tojás
1 csokor
petrezselyem
A tepsi kikenéséhez
1 ek
étolaj
2 ek
zsemlemorzsa

Elkészítés

A rakott tészta elkészítéséhez első körben a tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd leöblítjük és félretesszük. 

Közben előkészítjük a többi alapanyagot. 0,5 cm-es kockára vágjuk a sonkát, a spenótot kiolvasztjuk és kissé kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet, a sajtot pedig lereszeljük. 

Jöhet a mártás, amiben az egész tésztaragut fogjuk megfürdetni és besütni. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymát felszeleteljük, és a kettőt egy lábosban, közepes lángon kissé megfuttatjuk az olajon. Hozzáadjuk a lisztet, amit kissé megpirítunk, hogy legyen kis színe, ezzel is fokozzuk a mártás ízét. Felöntjük a tejjel és habverővel simára keverjük. Ízesítjük a sóval, borssal és szerecsendióval, majd kellően kiforraljuk, hogy elveszítse a lisztes ízét és besűrűsödjön a mártásunk. Ebbe mehet is bele a kifőtt tészta, a sonka, a spenót, a tojások és az aprított petrezselyem (ez utóbbiból egy keveset félreteszünk a tálaláshoz). 

Egy 30 x 20 cm-es tepsit vékonyan kikenünk olajjal és zsemlemorzsával körbehintjük. Ezzel fogjuk megóvni a tésztát attól, hogy hozzátapadjon a tepsi oldalához és aljához. Beleöntjük a tésztaragut, beterítjük a reszelt sajttal, és mehet is be a 180 fokra előmelegített sütőbe 20 percre. 

Sütés után kicsit pihentetjük – ami cca. 10 perc, így sokkal könnyebb kivenni a tepsiből a tésztát –, és felvágjuk 4 részre. Tányérra teszünk belőle, és a tetejét megszórjuk a félretett petrezselyemmel.

sonkas-parajos-rakott-teszta
Sonkás-spenótos rakott tészta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: 30 perc
  • Pihentetési idő: 10 perc

Még több szuper recept tésztából:

Csirkés-sajtos rakott tészta

Tejfölös-szalonnás rakott tészta

Tonhalkrémes rakott tészta

www.streetkitchen.hu

Az Okos receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Mirelit spenótból simán összedobhattok egy egyszerű rakott tésztát, amibe sonkát és sajtot is tanácsos rejteni. Így egy kiadós ebéd vagy vacsora kelléke is lehet.

Hozzávalók

4 főre
300 g
fodros nagykocka tészta
300 g
gépsonka
300 g
fagyasztott leveles spenót
150 g
trappista sajt
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
3 ek
étolaj
20 g
finomliszt
700 ml
tej
1 tk
0.5 mk
őrölt bors
0.5 mk
őrölt szerecsendió
2 db
tojás
1 csokor
petrezselyem
A tepsi kikenéséhez
1 ek
étolaj
2 ek
zsemlemorzsa

A rakott tészta elkészítéséhez első körben a tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd leöblítjük és félretesszük. 

Közben előkészítjük a többi alapanyagot. 0,5 cm-es kockára vágjuk a sonkát, a spenótot kiolvasztjuk és kissé kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet, a sajtot pedig lereszeljük. 

Jöhet a mártás, amiben az egész tésztaragut fogjuk megfürdetni és besütni. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymát felszeleteljük, és a kettőt egy lábosban, közepes lángon kissé megfuttatjuk az olajon. Hozzáadjuk a lisztet, amit kissé megpirítunk, hogy legyen kis színe, ezzel is fokozzuk a mártás ízét. Felöntjük a tejjel és habverővel simára keverjük. Ízesítjük a sóval, borssal és szerecsendióval, majd kellően kiforraljuk, hogy elveszítse a lisztes ízét és besűrűsödjön a mártásunk. Ebbe mehet is bele a kifőtt tészta, a sonka, a spenót, a tojások és az aprított petrezselyem (ez utóbbiból egy keveset félreteszünk a tálaláshoz). 

Egy 30 x 20 cm-es tepsit vékonyan kikenünk olajjal és zsemlemorzsával körbehintjük. Ezzel fogjuk megóvni a tésztát attól, hogy hozzátapadjon a tepsi oldalához és aljához. Beleöntjük a tésztaragut, beterítjük a reszelt sajttal, és mehet is be a 180 fokra előmelegített sütőbe 20 percre. 

Sütés után kicsit pihentetjük – ami cca. 10 perc, így sokkal könnyebb kivenni a tepsiből a tésztát –, és felvágjuk 4 részre. Tányérra teszünk belőle, és a tetejét megszórjuk a félretett petrezselyemmel.

sonkas-parajos-rakott-teszta
Sonkás-spenótos rakott tészta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: 30 perc
  • Pihentetési idő: 10 perc

Még több szuper recept tésztából:

Csirkés-sajtos rakott tészta

Tejfölös-szalonnás rakott tészta

Tonhalkrémes rakott tészta

Ha tetszett a sonkás-spenótos rakott tészta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése