Hirdetés
Bespájzolva

Zseniális vegán hely forgatta fel a balatoni gasztroéletet

Hirdetés

Zseniális vegán hely forgatta fel a balatoni gasztroéletet

Hirdetés
Egy éve nyitott a Veganeeta, és noha nem jósoltak nagy jövőt neki, Árvai Anita minden kétkedőre rácáfolt. Remek vegán ételeket ettünk, és olyan, mintha nem is étteremben, hanem egy barátunk otthonában járnánk.
Hirdetés

Árvai Anita körül néhány év alatt nagyot fordult a világ: nagy húskedvelő volt, egészen a húszas évei közepéig. Ekkor támadta meg őt ugyanis egy komoly betegség, amelynek hatására 180 fokos életmódváltáson ment keresztül. Elkezdett tudatosan étkezni, és így ismerkedett meg a vegán étrenddel is. Második gyermekük születése után már tudta, hogy nem akarja tovább folytatni a jogi praxist, és a budapesti életet is túl szürkének érezte, ezért a családdal úgy döntöttek, hogy a Balatonra helyezik a székhelyüket. Mivel Balatonalmádiban volt egy nyaralójuk, ahova évente többször jártak, nem is volt kérdés számukra, hogy ide költöznek. Az életmódváltás hozadéka volt az is, hogy blogolni kezdett a vegánságról, amire egyre több receptet töltött fel. Régóta dédelgetett álma volt, hogy éttermet nyisson, a költözésük után pedig rátalált egy helyre, amiben az első pillanattól kezdve sok fantáziát látott – így született meg a VeganeetaHome, ami a Balatonon egyedülálló, hiszen csak vegán ételek szerepelnek az étlapon.

A tulajdonos és a megalkotó, Árvai Anita

Balatonalmádi nem tartozott a Balaton kiemelt gasztronómiai célpontjai közé, ezért sokan tartottak attól, hogy nem lesz fenntartható az étterem, de egy év után bátran kijelenthetik, hogy mára már sokan vannak, akik célzottan a Veganeeta miatt látogatnak el a magyar tengerhez. Nem csak remek ételeket lehet itt kóstolni, de Anita végzett baristaként nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a legjobb minőségű kávét szolgálja fel a vendégeknek – választható világos és sötét pörkölésű, természetesen csak növényi tejjel. A kávékészítéshez egyébként egy 1961-ben gyártott, legendás olasz kávégépet vásárolt és újított fel, ami egy külön látványossága a térnek.

A 60-as évekbeli kávéfőző a tér egyik látványossága

Mindezek mellett rendszeresen szervez különböző tematikájú főzőklubokat is – nem workshopoknak hívja őket, mert ahogyan mondja, sokkal több annál, hiszen itt a lényeg, hogy az emberek, amellett, hogy megtanulhatják néhány étel elkészítését, motivációt, lendületet kaphatnak, töltődhetnek és kapcsolatokat építhetnek.

Az étlap első ránézésre mindenkinek ad kielégítő választékot. (Mi még épp az előző étlap idején jártunk ott, úgyhogy érdemes tájékozódnotok a Facebook- és a weboldalon az aktualitásokról.) Azok, akik még csak most ismerkednének ezzel az életmóddal, és szeretnének valahogy átvezetni a húsalapú táplálkozásról, választhatnak vegán babgulyást, vadast vagy hamburgert. Mi az utóbbi két ételt kóstoltuk: mindkettő meghatározó eleme a szejtán volt.

Vadas zsemlegombóccal

A vadasban elrejtett zsemlegombócért odavoltunk, és a mártás íze is nagyon tetszett. A burgerben egy vékony szelet szejtán volt (és nagyon örültem, mert egyáltalán nem volt rágós), és házi veganézzel turbózták fel. Nagyon tetszettek a színei is, és annyi anyag van benne egyébként, hogy esélytelen szépen enni, de ez legyen a legnagyobb baj.

Vegán burger

Ha merünk egy kicsit távolabb merészkedni a nem-vegán világtól, akkor jönnek az igazi meglepetések. A gombakrémleves nagy kedvencem lett, az íze nagyon telt volt, és ha nem jönnénk rá azonnal, mi dobja fel ennyire, Anita elárulta, hogy egy-két narancsot is beletesznek, amint készen van, hogy átvegye a narancs aromáját, ennek köszönhetően lesz ilyen különleges. A szezononként változó étlapról a fentieken kívül egyébként még a csicseriborsós-kesudiós sajttortát kóstoltuk még, nagyon jó lezárása volt a menünek.

A narancsos gombakrémleves

Ha már étlap: Anita elárulta, hogy hosszú folyamat volt, amíg tapasztalatot szerzett mind az étteremvezetésben, mind a konyhai életben. Az első tudatos étlap elkészítése például több hónapba telt, mára viszont fejben már két évszakkal előrébb jár. Egész évben nyitva tartó helyként szezononként újítanak, de vannak olyan slágerételek, amiket nem lehet levenni a kínálatból (ilyen például a már említett babgulyás). Amikor rákérdeztem, hogy van-e kedvenc ételele, akkor ezt a választ kaptam: “Gombalevest minden nap eszem. Hambit biztosan választanék, a vadasunk utolérhetetlen, a cukkinis rizottót nem hagynám ki, a pakoránk a mennybe megy, a desszertek közül a sajttortát nyitás óta nem lehetett levenni az étlapról.” Úgy tűnik, valóban sikerült megvalósítani azt a tervet, hogy a Veganeeta az otthona is legyen. Nem csak Anitának az egyébként: az ablakok tele vannak gyönyörű, fehér orchideákkal, sőt, jelenleg egy egész helyiség van megtöltve az újravirágzásra váró darabokkal. A berendezés nagyon letisztult és világos, mindenben az ő stílusa tükröződik vissza, így órákat el lehet itt tölteni. A külső tér kerítéssel határolt, így a gyerekek is biztonságban vannak, amíg a szülők befejezik az ebédet, és a háziállatokat is szívesen látják.

Vegán sajttorta

A nyári szezonon kívül 7 fővel működnek, de a megnövekedett forgalom miatt akár 15 fő is dolgozhat majd náluk.

Anita tényleg szívvel-lélekkel viszi a helyet: minden nap jelen van, ismerősként köszönti a vendégeket, sőt, előfordul, hogy a receptet is kinyomtatja, ha valakinek nagyon tetszett az étel – azt mondja, hogy éppen ettől egyedi a VeganeetaHome.

Tele van tervekkel: cukrászat is nyílik az épületben, és külföldi főzőklubokat is indít majd. Tortákat megrendelésre is készítenek, ezek szintén cukor- és gluténmentesek, és természetesen vegánok. Saját maguk sütik a kenyeret, a gluténmentes bucikat és minden reggeli pékárut is.

Ha betértek, mi azt javasoljuk, hogy kóstoljatok végig három fogást, hogy kerek legyen az élmény. A levesek 1750 Ft-ba kerülnek, a főételek 2500 és 3200 Ft között mozognak, desszerteket pedig 1200 Ft körüli árért lehet kapni. Reggelizni is mehettek, a pékárukért 650 Ft-ot kell fizetni, de kérhettek csicserirántottát, szendvicstálat, chia pudingot vagy müzlit is, ezek nagyjából 1000 és 2000 Ft között vannak. A kávék pedig tényleg nagyon finomak, egy espresso 490 Ft-ba kerül.

Egyébként ha az ételek nem is lennének annyira meggyőzők, mint amennyire azok, akkor is ajánlanánk a helyet, ha néhány óra alatt napokra fel akartok töltődni.

VeganeetaHome, Balatonalmádi, Baross Gábor utca 2/b.

Fotók: Menyhárt Daniella

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások