A cukkiniket hosszában egy mandolinnal kb. 3 mm vastagságúra szeleteljük. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Ügyeljünk rá, hogy ne érjenek össze. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük.
A besamelhez a vajat egy kisebb lábasban, közepesen erős lángon felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet. Egy habverővel kevergetve 1 percig pirítjuk, majd folyamatosan adagolva hozzáöntjük a tejet. Sózzuk, és ízesítjük szerecsendióval.
A tepsi aljára teszünk egy réteg elősütött cukkinit, majd leöntjük vékonyan besamellel. Jöhet egy következő réteg cukkini, majd ismét a besamel. Ezt addig ismételjük, míg el nem fogy a cukkini és a mártás.
A tetejét megszórjuk reszelt trappistával, és 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor a sajt szép aranybarnára sült a tetején.
Köretként vagy egy könnyű vacsinak önmagában is megállja a helyét.
Elkészítési idő: 40 perc
