Hirdetés

Céklás quiche

Hirdetés

Céklás quiche

Hirdetés

Ez a fenséges céklás quiche tökéletes ünnepi reggeli, de akár brunch-nak is fogyaszthatjuk egy ráérős hétvégén 😉 A céklát a különböző sajtok sokszínűsége teszi igazán izgalmassá, szóval nem csak szép, de nagyon finom is.

Hozzávalók (4 személyre)

A tésztához:

  • 200 g liszt
  • 125 g vaj
  • 1 tojás
  • 1 csapott tk só
  • 1 ek jéghideg víz

A töltelékhez:

  • 150 g cheddar sajt
  • 125 ml görög joghurt
  • 125 ml tejszín
  • 100 g kecskesajt
  • 30 g parmezán
  • 30 ml balzsamecet
  • 3 tojás
  • 2 cékla
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek aprított petrezselyem
  • 1  fehér hagyma
  • 1 marék bébi spenót
  • 1 késhegynyi fehér bors
  • frissen reszelt szerecsendió

Egy keverőtálba öntjük a lisztet, bele a kemény, darabokra vágott hideg vajat és a sót. Robotgéppel az egészet addig keverjük, míg morzsalékos állagúvá válik. Beleütjük a tojást, majd hozzáöntjük a kanálnyi jéghideg vizet, és az egészet magas fokozaton homogén tésztává állítjuk össze. A tésztát pár gyors mozdulattal még kézzel összedolgozzuk. Egy sütőformát alaposan kivajazunk, a tésztát pedig lisztezett felületen kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát óvatosan feltekerjük a sodrófára, majd beleborítjuk a kivajazott sütőformába. Körben mindenhol beleigazgatjuk a tésztát, a sodrófát a forma peremén végiggörgetve levágjuk a kilógó részeket (ezt késsel is kiigazíthatjuk).

Fotó: Puskás Nóri

Alaposan megszurkáljuk egy villával, majd alufóliával beborítjuk, és rizst vagy száraz babot/lencsét töltünk rá nehezékként. 200 fokos sütőben 20 perc alatt “vakon” elősütjük, majd eltávolítjuk a „nehezéket” fóliástól, és az üres tésztát további 5 percig sütjük a forró sütőben. A balzsamecettel és olívaolajjal összeforgatjuk a megtisztított és karikákra vágott céklát és a hagymát. Kiterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsire (a folyadék nagy része nélkül), és 190 fokon 25-30 percig sütjük. Egy keverőtálban robotgéppel összekeverjük a görög joghurtot, a tejszínt, a tojásokat, a petrezselymet, a frissen őrölt szerecsendiót, majd sózzuk, borsozzuk. Egy kanállal belekeverjük a kockákra vágott kecskesajtot, a reszelt cheddar sajtot és az apróra reszelt parmezánt, végül óvatosan beleforgatjuk a bébi spenótot. A tölteléket a megsütött pite alapra öntjük, majd ráhelyezzük az elősütött céklát és hagymát. 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások