Hozzávalók
- 150 g zabpehely
- 500 ml víz
- 1 csipet só
- 2 ek sötétbarna cukor
A barackoshoz:
- 5 db barack
- 1 tk vaníliakivonat
- 2 ek kókuszchips
A gyümölcsöshöz:
- 200 g bogyós gyümölcs vegyesen málna, ribizli, áfonya
- 1 - 2 ek csokipasztilla vagy apróra vágott étcsoki
- 1 - 2 ek juharszirup
Hozzávalók
- 150 g zabpehely
- 500 ml víz
- 1 csipet só
- 2 ek sötétbarna cukor
A barackoshoz:
- 5 db barack
- 1 tk vaníliakivonat
- 2 ek kókuszchips
A gyümölcsöshöz:
- 200 g bogyós gyümölcs vegyesen málna, ribizli, áfonya
- 1 - 2 ek csokipasztilla vagy apróra vágott étcsoki
- 1 - 2 ek juharszirup
A zabpelyhet egy lábosba szórjuk, kissé hagyjuk megpirulni, majd felöntjük vízzel. Beletesszük a sót és a cukrot, összekeverjük és közepes lángon főzzük. Néha megkeverjük. Addig főzzük, amíg a zabpehely teljesen megpuhul és krémes lesz. Ha kell egy kevés vizet adhatunk még hozzá főzés közben. A végeredmény nem túl sűrű, főzelékszerű pép lesz. Főzés közben ízesíthetjük egy fél vaníliarúd kikapart magjával, vagy például fahéjjal, gyömbérrel vagy szerecsendióval.
A kókuszchips-et száraz serpenyőben kissé megpirítjuk és félretesszük. A barackpüréhez a barackok héját lehúzzuk, úgy, hogy pár percig forró vízbe tesszük őket. A gyümölcsök húsát késes robotgépben a vaníliakivonattal pépesre turmixoljuk. A zabkása tetejére kanalazunk a püréből és megszórjuk a kókuszchips-szel.
A gyümölcsös verzióhoz meglocsoljuk a zabkását juharsziruppal, még forrón megszórjuk csokival, hogy az ráolvadjon és rákanalazzuk a gyümölcsöket.