Hozzávalók
- 1 kg cékla
- 2 ek almaecet (de bármilyen ecettel helyettesíthető)
- 1 ek cukor
- 5 db tojás
- 1 szál póréhagyma
- só
Hozzávalók
- 1 kg cékla
- 2 ek almaecet (de bármilyen ecettel helyettesíthető)
- 1 ek cukor
- 5 db tojás
- 1 szál póréhagyma
- só
A sárkánytojáshoz a céklát megpucoljuk, és annyi vízben, ami ellepi, feltesszük főzni. Amikor forr, beletesszük a vízbe az almaecetet és a cukrot. Addig főzzük, amíg meg nem puhul – ez akár 1-1,5 óra is lehet.
Míg fő a cékla, bő, lobogó vízben 10 perc alatt keményre főzzük a tojásokat, majd lehűtjük. Ha lehűltek, megtörjük a héjukat, mintha meg szeretnénk őket pucolni, de nem szedjük le a héjakat.
Mikor a cékla megpuhult, kivesszük a vízből, hagyjuk kihűlni, és felszeleteljük. A főzővizébe tesszük a megtördelt tojásokat, és minimum 4 órára, de akár egy éjszakára a hűtőbe tesszük. A repedések mentén a cékla megszínezi majd a tojást.
A póréhagymát hosszában egy éles késsel bevágjuk, alaposan átmossuk, sós vízben 8-10 percig főzzük, majd leszűrjük.
A megfőtt hagymából kör alakban fészket formázunk, aminek az aljába is teszünk a hagymából, majd ebbe a fészekbe rakjuk a megpucolt tojásokat. A tojások közé tűzdelünk a céklából, és máris landolhat a sonka mellé.
Ha tetszett a sárkánytojás receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!