Már a legelején ki kell ábrándítsak mindenkit: a szaloncukor nem magyar találmány! De hogy valami nekünk is maradjon belőle: a csomagolása jellegzetesen magyar, és kizárólag nálunk használják a karácsonyfa díszítésére. A szaloncukor francia eredetű és neve nem véletlen: a jómódú családokhoz érkező vendégek a szalonban várakoztak a házigazdákra, és hogy ne teljenek tétlenül ezek a percek, finom cukorkával kínálták őket. Mire hozzánk ért, a szaloncukor színes csomagolást kapott, az azonban nem egészen világos, hogyan került a karácsonyfára.
Hogy került a fára a czukkedli?
Amit tudunk, az annyi, hogy Magyarországon az első karácsonyfát Podmaniczky Frigyes magyar író és politikus édesanyja állította, nem meglepő módon éppen a mai Podmaniczky utcában, még 1825-ben. Ő ugyanis drezdai születésű volt, és Németországból hozta magával a karácsonyfa-állítás divatját. Persze ezen a fán még nem voltak szaloncukrok, csak mézes sütemények, papírdíszek és aranyozott diók. A 19. század végére aztán elterjedt a karácsonyfa-állítás divatja, és megjelent a szaloncukor is – vagy ahogy akkoriban hívták, a czukkedli.
Ekkorra már több mint húszféle ízben kínálták a szaloncukrot a cukrászdák, és a sokszor kemény fondant cukorkára hamarosan rákerült a csokoládé is. Ettől egyrészt finomabb lett, másrészt nem száradt ki, így sokáig puha maradt. Az eredeti szaloncukor ugyanis valóban cukor volt, hasonló ahhoz, amit mi konzum néven ismerünk – és bármilyen hihetetlen, még mindig kapható! Én sosem szerettem, de valamiért vannak hard core rajongói, akik ráadásul most is az eredeti retró csomagolásban tudják megvásárolni.
Hatalmas a rajongótábora a zselés szaloncukornak is, az összes eladott szaloncukor mintegy kétharmadát teszi ki a zselés. Mintha senki nem hallott volna róla, hogy már más ízben is létezik. Sokan azonban azt mondják, a zselés szaloncukor gyerekkoruk ízeit idézi fel bennük. Persze ez is készülhet jó minőségben, száz százalékos gyümölcsléből és jó minőségű étcsokiból, érdemes tehát megnézni az összetételt. Egy rendes szaloncukor-rajongó persze minden évben tűkön ülve várja az új ízeket, hiszen Magyarországon nem telik el karácsony új ízesítések nélkül!
Évi két kilót eszünk
Bár nem mi találtuk fel, mi szeretjük a legjobban: a nagyobb áruházláncok közel kétmillió csomag szaloncukrot értékesítenek decemberben, míg a környező országokban kevésbé keresik ezt az édességet. Ez összesen annyi, mint 3,5 millió kiló minden karácsonykor! Bár ma már mindenki boltban szerzi be, száz évvel ezelőtt még minden háziasszonynak saját szaloncukor receptje volt, és nagyon komolyan vette a cukorkakészítést.
A rendszerváltás óta megszámlálhatatlanul sokféle ízű, színű és csomagolású szaloncukor kapható, pedig a szaloncukorhoz a hagyományos külső éppúgy hozzátartozik, mint a karácsonyfa. A jó minőségű szaloncukor jól is néz ki: klasszikusan előbb papírba, majd fényes, színes alufóliába tekerik. Az igazi, magyar retró szaloncukor vége rojtos, és amíg fel nem találták a rojtozógépet, a cukrászinasok kézzel vagdosták a csomagolás végét, hiszen a vevők ragaszkodtak az ünnepi papírrojtokhoz.
Ha most álltok szaloncukor-vásárlás előtt, akkor tehát alaposan nézzétek meg a csomagolást, a szaloncukor esetében ugyanis az egyszerűség valószínűleg minőséget rejt!
Ha tetszett a tartalom, akkor gyere vissza holnap, és nyisd ki a következő adventi ablakot a kalendáriumban. Exkluzív tartalmakért lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, vagy csekkold a videóinkat.