Hús helyett bab: így nézett ki a karácsonyi menü régen
Ugyan ma is vannak olyan ételek, amelyeket csak karácsonykor fogyasztunk, nagyanyáink korában rengeteg alapanyag tényleg csak ezen az ünnepen került a családi asztalra, mindenki igyekezett ugyanis különlegessé tenni a menüt. Nem véletlen például, hogy a karácsonyi sütemények mind illatos, aromás fűszerekkel készültek már akkor is: a gyömbér, a szerecsendió, a csillagánizs vagy a fahéj mind-mind olyan fűszerek, melyek messziről érkeztek, egzotikusak és drágák voltak, és a legtöbb ember csak karácsonykor engedhette meg magának, hogy vegyen belőlük.
Szigorú böjtöt tartottak
A szentestén elfogyasztott karácsonyi vacsorához mindig is szigorú hagyományok kötődtek. Ma már sokkal „megengedőbb” a karácsonyi menü. Sok helyen kerül hús az asztalra, divatba jött például a pulyka, pedig 24-én szigorú böjt szerint étkeztek még nagyanyáink korában. A böjt csak az éjféli mise után érhetett véget. Legalábbis a katolikus falvakban, ezzel ellentétben a református helyeken szenteste is megengedett volt a hús, főleg hurka és kolbász, valamint gazdag húsleves formájában.
Sok családban erre az időszakra időzítették a disznóvágást, hogy az ünnepekkor friss hús kerülhessen az asztalra. Karácsonykor, a hideg beálltával aztán elkészültek az első kocsonyák is. Ahol viszont tartották a böjtöt, ott kizárólag hal kerülhetett az asztalra, és a karácsonyi hal fogyasztásának szokása ma is megmaradt.
Bab, lencse, káposzta
Ennél sokkal elterjedtebb volt azonban a hüvelyesek fogyasztása: karácsonyeste babból vagy lencséből készült leves, esetleg káposzta volt a fő fogás. A lencse és a bab azért is volt kötelező, mert a népi hiedelem szerint ennek fogyasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy az új évben pénz álljon a házhoz. A lencse fogyasztásának újévi szokása ma is megmaradt, a bab mint a karácsonyi menü alapanyaga viszont többnyire kiment a divatból. A szegényebb helyeken is felváltotta a káposzta, majd a húsos vagy töltött káposzta.
Mákos tészta
A kiadós leves után általában valamilyen főtt vagy sült tészta következett, többnyire mákkal. A mák szintén nagyon fontos karácsonyi alapanyag a magyar népi kultúrában, és ez a mai napig megmaradt. Egyrészt a dióhoz hasonlóan ez is drága volt, így csak ünnepekkor fogyasztották, másrész erről is úgy tartották, hogy egészséget és sok pénzt hoz a házhoz. Az egyik legelterjedtebb karácsonyi étel volt a mákos guba vagy más néven bobajka, ez ma is megmaradt, sok családban ma is az asztalra kerül. Ha máskor nem, karácsonykor mindenképp.
Volt még egy fontos karácsonyi alapanyag, ez pedig a gomba, amihez szintén egy hiedelem kötődött. Ez főleg az állattartás miatt volt fontos, úgy vélték ugyanis, hogy aki nem eszik karácsonykor gombát, annál nem születnek majd kiscsibék. Általánosan elterjedt volt egyébként, hogy karácsony alkalmával az állatokra is gondoltak: sokszor nekik is sütöttek szimbolikusan egy kalácsot, de volt, ahol almát tettek az állatok itatójába, hogy a következő évben is szép kerekre hízzanak. Karácsony este sok családban szokás volt, hogy eggyel több terítéket tettek az asztalra, amelyet Jézusnak és a betérő vándoroknak ajánlottak.
A szocializmusban megjelentek a déligyümölcsök is
A böjt jelentősége aztán a második világháborút követően, a szocializmus alatt fokozatosan csökkent. Központilag is szigorúan igyekeztek csökkenteni a karácsony vallásos vonatkozását. Már a hatvanas évek elejének reklámjai is egzotikus alapanyagokat és finomságokat ajánlgattak az embereknek karácsony alkalmából. Bár tény, hogy ezek többségét – mint például a pezsgőt, a déligyümölcsöket vagy kókuszos süteményt – abban az időben is csak karácsonykor engedhették meg maguknak az emberek.
Persze ez is nagy szó volt ahhoz képest, hogy az ötvenes évek elején, még az alapvető élelmiszereket is csak jegyre lehetett megvenni. A Kádár-rendszer aztán kínosan ügyelt arra, hogy legalább karácsonykor legyen elég banán és műszaki cikk a boltokban.
Ha tetszett a karácsonyi menü cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramonés Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!