Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Házi ajvár pofonegyszerűen

Hozzávalók

2 db padlizsán
4 db kápia paprika
1 db hegyes erős paprika, vagy más csípős dolog
1 db paradicsom
1 fej fokhagyma
Só, bors
½ dl olívaolaj
pár csepp citromlé
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Házi ajvár pofonegyszerűen

Ajvár: a kerti grillezések, a horvátországi pljeskavica sütések, meg úgy általában az egész nyár elmaradhatatlan kelléke. Persze a boltban is lehet kapni, de miért ne csinálnátok meg inkább otthon, friss alapanyagokból, adalékcuccok nélkül, ráadásul sokkal finomabban?! Mutatunk egy villámgyors verziót, amit pofonegyszerű összedobni!
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hirdetés

Hozzávalók

2 db padlizsán
4 db kápia paprika
1 db hegyes erős paprika, vagy más csípős dolog
1 db paradicsom
1 fej fokhagyma
Só, bors
½ dl olívaolaj
pár csepp citromlé
Bevásárlólistához adom

A zöldségeket előkészítjük a sütéshez: ehhez a padlizsánokat félbevágjuk és hosszában, majd keresztben is beirdaljuk a húsukat egy késsel, hogy amikor megsültek, könnyebben ki tudjuk majd kaparni a húsukat. A fokhagymát beleültetjük egy darab alufóliába felöntjük olívaolajjal és becsomagoljuk. A beirdalt padlizsánt, a becsomagolt fokhagymát és egy paradicsomot egy sütőpapírral bélelt tepsire teszünk.

ajvar_1.jpg

A padlizsánok felületét bekenjük egy kis olívaolajjal és megszórjuk őket sóval. Egy másik tepsin a paprikákat is bedobjuk a sütőbe a padlizsánok fölé és az egészet kb. fél óra alatt alatt, 200 fokon addig sütjük, amíg a paprikák szép feketére nem sülnek. A megsült paprikákat átrakjuk egy tálba és alufóliával letakarva hagyjuk őket kihűlni.

ajvar_3_1.jpg

Amíg a paprikák kihűlnek, kezelésbe vesszük a többi zöldséget: a padlizsán húsát egy kanállal kikaparjuk és bedobjuk egy aprítógépbe, a megsült fokhagymákat kinyomkodjuk, ez is mehet a padlizsán mellé, ahogyan a paradicsom is. A kihűlt paprikák héját lehúzzuk, a csumájukat és a magokat eltávolítjuk, majd mehet ez is az aprítóba.

ajvar_2_1.jpg

Az egészet lepürésítjük, de csak annyira, hogy még egy kicsit rusztikus, darabos maradjon. A kész ajvárt átöntjük egy tálba, adunk hozzá egy jó adag olívaolajat, sót, borsot és egy kevés citromlevet. Alaposan összekeverjük és pár órán keresztül hűtőben érleljük.

ajvar_6_1.jpg

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások