Hozzávalók
A tésztához
- 200 g finomliszt
- 2 mk só
- 100 ml víz
- keményítő vagy liszt a felület szórásához
A töltelékhez
- 150 g darált sertéshús
- 2 szál újhagyma
- 15 g gyömbér
- 1 db tojás
- 1 tk kristálycukor
- 1 tk só
- 1 mk őrölt fehér bors
- 1 ek mirin
- 1 ek osztrigaszósz
- 2 ek szójaszósz
A leveshez
- 500 ml csirkealaplé vagy víz
- 4 ek szójaszósz
- só
- fehér bors
- 4 tk szezámolaj
- 4 ek szárított garnélarák
- 2 marék szárított alga
- 4 ek fekete rizsecet (elhagyható)
- 2 mk chiliolaj
- 2 szál újhagyma zöldje
- 1 csokor koriander
Hozzávalók
A tésztához
- 200 g finomliszt
- 2 mk só
- 100 ml víz
- keményítő vagy liszt a felület szórásához
A töltelékhez
- 150 g darált sertéshús
- 2 szál újhagyma
- 15 g gyömbér
- 1 db tojás
- 1 tk kristálycukor
- 1 tk só
- 1 mk őrölt fehér bors
- 1 ek mirin
- 1 ek osztrigaszósz
- 2 ek szójaszósz
A leveshez
- 500 ml csirkealaplé vagy víz
- 4 ek szójaszósz
- só
- fehér bors
- 4 tk szezámolaj
- 4 ek szárított garnélarák
- 2 marék szárított alga
- 4 ek fekete rizsecet (elhagyható)
- 2 mk chiliolaj
- 2 szál újhagyma zöldje
- 1 csokor koriander
A wonton leves alapját, a wonton tésztalapot készen is lehet kapni az ázsiai üzletekben, de én személy szerint a házi wonton tésztára szavazok. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sót és a vizet, majd egy sima gombóccá gyúrjuk, és frissen tartó fólia alatt 30 percig állni hagyjuk, hogy picit puhuljon a tészta.
Ez idő alatt a töltelékhez szükséges újhagymát és gyömbért nagyon apróra vágjuk, majd összekeverjük a hússal az összes többi alapanyaggal.
A pihentetett tésztát elkezdjük kinyújtani nagyon-nagyon vékonyra. Opcionálisan használhatunk tésztanyújtót, de hagyományosan kézzel szoktuk. Jól megszórjuk a nyújtódeszkát keményítővel vagy liszttel, majd kb. 2 mm vastag, majdnem átlátszó vékonyságra nyújtjuk a tésztát. Ezt követően 5 cm-es szélességű csíkokra vágjuk a kinyújtott tésztánkat, és keményítővel jól megszórva egymásra rakosgatjuk őket.
Amikor ezzel megvagyunk, 5 cm-es szélességűre vágjuk a csíkokat, így 5 x 5 cm-es négyzet alakú tésztalapokat kapunk, amik készen is állnak a wonton elkészítésére.
A wonton csomagolása valamelyest könnyebb, mint a gyozáé. A tésztalap közepére helyezünk 1 teáskanálnyi tölteléket, majd a tészta középvonala mentén egyszerűen összehajtjuk, egy téglalapot formázva. Jól lenyomkodjuk a töltelék körüli területeket, hogy ki ne fusson főzés közben, majd az alsó két sarkot egymással összezárva összenyomjuk. Így egy íves háromszöget kapunk, aminek a közepén található a becsomagolt töltelék.
A kész wontonokat egy jól belisztezett tálcára helyezzük főzésig, de akár le is tudjuk fagyasztani későbbi fogyasztásra. (Fagyasztáskor ne ömlesztve, hanem egy tálcán egymás mellé helyezve fagyasszuk őket, hogy ne ragadjanak össze, majd amikor megfagytak, akkor érdemes zárható zacskóba tenni a tésztákat.) Egy fazékban vizet vagy alaplevet forralunk, majd kb. 6 perc alatt készre főzzük benne a tésztákat.
Összeállítás:
Időközben tálakba porciózzuk a leveshez szükséges fűszereket, és a darabokra tördelt szárított algát. Beleteszünk fejenként 10 db wontont a tálba, felöntjük a wonton főzőlevével, kicsit összekeverjük a levest és végül aprított korianderrel, újhagymazölddel és chiliolajjal megszórva tálaljuk.
- Elkészítési idő: 60 perc
Ha tetszett a házi wonton leves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!