Hozzávalók
- 250 g rizstészta
- 6 gerezd fokhagyma
- 4 cm gyömbér
- 2 db thai chili
- ½ fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 1 szál sárgarépa (150 g/szál)
- 4 szál újhagyma
- 1 db pak choi
- 2 ek pirított sótlan földimogyoró
- 1 csokor koriander
- 1 ek barna kókuszvirágcukor
- 50 ml mogyoróolaj
- 2 ek pirított szezámolaj
- 100 ml szójaszósz
- 1 ek halszósz
- 1 ek tamarindpaszta
- 80 g babcsíra
- 2 db tojás
- 1 tk étolaj
- ½ db lime
Lajos-féle pad thai
Hozzávalók
- 250 g rizstészta
- 6 gerezd fokhagyma
- 4 cm gyömbér
- 2 db thai chili
- ½ fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 1 szál sárgarépa (150 g/szál)
- 4 szál újhagyma
- 1 db pak choi
- 2 ek pirított sótlan földimogyoró
- 1 csokor koriander
- 1 ek barna kókuszvirágcukor
- 50 ml mogyoróolaj
- 2 ek pirított szezámolaj
- 100 ml szójaszósz
- 1 ek halszósz
- 1 ek tamarindpaszta
- 80 g babcsíra
- 2 db tojás
- 1 tk étolaj
- ½ db lime
A Lajos-féle pad thai készítéséhez, ha lehetséges, használjatok wokserpenyőt. Kezdés előtt érdemes ellenőrizni, hogy sós vagy sótlan szójaszószt fogtok használni, a sós változat esetén ugyanis nincs szükség további sózásra.
A tésztát 3 órával főzés előtt bő vízben beáztatjuk. Mivel az étel nagyon gyorsan elkészül, ezért a zöldségek darabolásával kezdünk. A fokhagymát durvára aprítjuk, a gyömbért felcsíkozzuk, a chilit pedig felkarikázzuk, és ha nem szeretjük annyira az erőset, a magját kivesszük. A vöröshagymát felkockázzuk, a sárgarépát pedig kisebb rombusz alakú lapokra vágjuk. Az újhagymát és a pak choit is felaprítjuk, és külön tesszük a zöld és a fehér részeit.
A mogyorót durvára aprítjuk és a koriandert is feldaraboljuk.
A Lajos-féle pad thai összeállítása
Kezdődhet is a pad thai elkészítése, ehhez egy wokban elkezdjük megkaramellizálni a kókuszcukrot, és hozzáadjuk a mogyoró- és szezámolajat.
Rádobjuk a fokhagymát, a gyömbért és a chilit, elkeverjük és jöhet is rá a vöröshagyma, valamint a sárgarépa. 1 perc pirítás után hozzáadjuk a szójaszószt, a halszószt és a tamarindpasztát. Beledobjuk az újhagyma és a pak choi fehér részét, majd egy rövid párolás után a zöld részeket is. Beleszórjuk a vágott koriander felét és hozzáadjuk a lecsöpögtetett rizstésztát. 1 percig kevergetve főzzük, majd hozzáadjuk a babcsírát.
A tojásokat felütjük és lazán felverjük. Egy kiolajozott palacsintasütőben lapos korongot sütünk belőle, kicsúsztatjuk egy vágódeszkára, beleszórjuk a maradék koriandert és a felaprított mogyoró felét, feltekerjük, mint egy palacsintát, és felkarikázzuk.
Tányérba szedjük a tésztát, a tetejére pakolunk a felkarikázott tojásból, megszórjuk aprított mogyoróval és egy gerezd lime-ot teszünk mellé.
Elkészítési idő: 30 perc
Ha tetszett a Lajos-féle pad thai receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!