5 alap tésztafőző tipp, amit jó, ha tudsz

Hirdetés

5 alap tésztafőző tipp, amit jó, ha tudsz

Hirdetés
Habár én olaszosra biztos nem lövöm be a hajamat, azt azért leszögezhetjük, hogy van bőven jó és átvenni való dolog az olasz konyhából. Például a tésztafélék, amiket reggeltől estig, bármilyen étkezésként és fogásként szeretünk fogyasztani.
Hirdetés

A tésztafajták között nem könnyű eligazodni, hiszen rengetegféle létezik, a tésztafőzés azonban egyszerű folyamat. Íme, néhány tésztafőző tipp, ami jól jöhet, ha egy alap spagettit, farfallét vagy pennét főznél:

1. Literenként egy csipet só

Bármilyen tésztát is szeretnénk vacsorázni, a főzési módszer 99 százalékban azonos. Forrásban lévő vízbe kell dobni a tésztát – kezdőknek a csomagoláson jelzett ideig, haladóknak pedig ízlés szerinti ideig főzve. Egy drága volt főnököm szerint „tengersósnak” kell lennie a tésztafőző víznek, ami literenkénti egy csipettel nagyjából el is érhető.

tésztafőző tipp
Fotó: Pixabay

2. Nem kell olaj a főzővízbe

Alapvetően főzés közben felesleges olajat tenni a vízbe, az összetapadást ugyanis az időnként történő kevergetéssel és a megfelelő mennyiségű főzővízzel is elérhetjük.

Fontos az átmozgatás, ugyanis a tészta törődés nélkül hálátlan lesz, és bizony képes főzés közben úgy összetapadni, hogy aztán a szétszedése a gordiuszi csomó feladványt is meghaladja, és sajnos a megoldása is ahhoz hasonló.

tésztafőző tipp spagetti
Fotó: Pexels

3. Ha szószba kerül, akkor legyen al dente!

A sűrűn hallott „al dente” kifejezés a tészta elkészültségi szintjére utal: ilyenkor a közepe éppen csak annyira kemény, hogy még harapni kell, ami azért jó megoldás, mert így a tészta még nem használta el a maximális abszorpciós képességét, azaz még fel tud majd szívni a szaftból.

A főzésnek köszönhetően kívülről befelé puhul meg, így ha ebben az állapotában szedjük át a kész mártásba, akkor annak egy részét és ízét magába képes szívni, ezért nem szükséges a jó milánói mellé odaadni a rántott bordát. Szintén okos dolog ilyenkor a tészta főzővizéből átszedni egy kicsit a mártásba, ugyanis az visszamelegíti és lágyan krémesíti a szószt.

Persze al dentére érdemes a tésztát főzni akkor is, amikor azt még egy tepsiben betesszük a sütőbe, hiszen így nemcsak egy átázott masszát, hanem tésztát ehetünk majd. 

4. Nem kell minden tésztát előfőzni!

Vannak tölteni és sütni való csőtészták, amiket nem is szokás előfőzni, itt a titok az, hogy mind a töltelék, mint a szósz szaftos legyen, ugyanis egy jó részét a tészta fogja felszívni a sütés során.

Különböző méretű és lisztalapú tésztáknál sokszor csak forró vagy épp hideg vízbe kell áztatni a tésztát fogyasztás előtt.

mák rizstésztasaláta
Mákos rizstésztasaláta

5. Lehet hűteni a tésztát, csak nem érdemes

Sokan régi rossz szokásnak nevezik a kifőtt tészta hideg vízzel való lehűtését, azonban, ha nem azonnal fogyasztjuk el, ennek igenis nagy a létjogosultsága. Bármilyen alapanyagra igaz, hogy a főzés véget érte nem egyenlő a hőkezelés véget értével, ilyenkor ugyanis a tészta még forró, víz és gőz marad a rostok között, amik hatására tovább fő, így még puhább és élvezhetetlenebb lesz a végeredmény.

Ha, mondjuk, a másnapi ebédhez mégis előre főzzük a tésztát, mindenképpen zsiradékkal átkeverve tegyük el, ez segít meggátolni a szálak összetapadását. Persze az igazi tésztaélmény része a friss, forró, gőzölgő tészta, így alapvetően erre biztatnánk mindenkit. Ha csak a frissen főtt tészta, olaj és némi fűszer találkozik, már az is óriási élmény tud lenni.

aglio di oli spagetti
Aglio e olio spagetti

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?