Hozzávalók
A húshoz
- 500 g sertés szűzpecsenye
- só, bors
- 30 ml olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ág kakukkfű
A mártáshoz
- 1 szál szárzeller
- 1 szál sárgarépa
- 300 ml alaplé
- 30 g vaj
- 1 tk keményítő
Hozzávalók
A húshoz
- 500 g sertés szűzpecsenye
- só, bors
- 30 ml olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ág kakukkfű
A mártáshoz
- 1 szál szárzeller
- 1 szál sárgarépa
- 300 ml alaplé
- 30 g vaj
- 1 tk keményítő
A sertésszűz sütése a hús előkészítésével kezdődik. Ehhez a hús “fejét” és “farkát” egy éles késsel levágjuk. Ezt később akár levesbe vagy alaplébe esetleg mártásba is belefőzhetjük. Egy vékony pengéjű éles késsel eltávolítjuk a hártyákat. Sózzuk, borsozzuk. Egy száraz serpenyőt felforrósítunk, majd beleöntjük az olajat, beleszórjuk a fokhagymát, a kakukkfüvet, hogy aromássá váljon az olaj, és ezen körbepirítjuk a húst. Fontos, hogy sülés közben ne mozgassuk azt. Hagyjuk 1-2 percig sülni, majd csak utána fordítsunk rajta. Mérettől függően a húst 8-12 percre tegyük a 160 fokra előmelegített sütőbe. Egy 400 grammos darabot kb. 10 percig sütünk. Kivesszük a serpenyőt a sütőből, abból kiemeljük a húst, hogy ne süljön tovább, majd alufóliába csomagoljuk És hagyjuk 7-10 percet pihenni. A serpenyőt visszatesszük a tűzhelyre, felöntjük kb. 300 ml alaplével, mellé dobjuk a szálzellert, a répát és nagy lángon 8 percig zubogtatjuk. Ekkor leszűrjük és a szaftot visszatesszük a serpenyőbe, dobunk mellé egy kocka vajat és besűrítjük vele.
Ha tetszett a sertésszűz receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!