Hirdetés

Brutális karácsonyi pulykatekercs: pulyketta

Hozzávalók

4
főre
+

Pulyka alkatrészek

250 g pulyka felsőcomb filé
150 g pulykamell filé

A zöldfűszeres töltelékhez

2 csokor petrezselyem
2 ág rozmaring
4 levél zsályalevél
4 - 5 ág kakukkfű
5 gerezd fokhagyma
1 fej kisebb vöröshagyma
1 fej kisebb édeskömény
½ tk szerecsendió
20 g parmezán
2 ek olívaolaj
150 g darált pulykacomb
1 db tojás
2 marék (kb. 15-20 g) zsemlekocka
só, bors

A baconfonathoz

300 g bacon szalonna
juharszirup a kenegetéshez

A gombamártáshoz

2 ek olívaolaj
1 db salotta hagyma
500 g csiperke
½ csokor petrezselyem
1 ek liszt
3 dl alaplé (jó a bolti is)
200 ml tejszín
só, bors
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Brutális karácsonyi pulykatekercs: pulyketta

Ez a baconfonatba tekert pulykarolád talán az egyik legjobb dolog, ami a pulykával történhet. A pulyka nem éppen arról híres, hogy igazán ízgazdag és szaftos hús lenne, de mi most megpróbáltuk a lehető legtöbbet kihozni belőle.
Kipróbáltam, jóóó lett!
5
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+

Pulyka alkatrészek

250 g pulyka felsőcomb filé
150 g pulykamell filé

A zöldfűszeres töltelékhez

2 csokor petrezselyem
2 ág rozmaring
4 levél zsályalevél
4 - 5 ág kakukkfű
5 gerezd fokhagyma
1 fej kisebb vöröshagyma
1 fej kisebb édeskömény
½ tk szerecsendió
20 g parmezán
2 ek olívaolaj
150 g darált pulykacomb
1 db tojás
2 marék (kb. 15-20 g) zsemlekocka
só, bors

A baconfonathoz

300 g bacon szalonna
juharszirup a kenegetéshez

A gombamártáshoz

2 ek olívaolaj
1 db salotta hagyma
500 g csiperke
½ csokor petrezselyem
1 ek liszt
3 dl alaplé (jó a bolti is)
200 ml tejszín
só, bors
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

Úgy érezzük, hogy sikerült, ugyanis egy nagyon ízes, zöldfűszeres töltelék került belülre, a bacon pedig több ponton is gondoskodik róla, hogy az ízek igazán ki legyenek maxolva. Ehhez már csak hab a tortán a klasszikus gombamártás. Fantasztikus karácsonyi pulykavacsora, ráadásul másnap egy szendvicsbe belepakolva is brutál finom. Teszteljétek!

A pulykarolád elkészítése:

A pulykacombokat kiklopfoljuk, vagy húslapítóval kilapítjuk és félretesszük. A pulykamellből levágunk 2 csíkot, sózzuk, borsozzuk és betekerjük 2-2 szelet baconbe, majd ezt is félretesszük. Nekilátunk a tölteléknek. Ehhez pesto szerű zöldfűszeres alapot készítünk egy aprítóban: beledobjuk a zöldfűszereket, a hagymát, a fokhagymát, a kis kockákra vágott édesköményt, belereszeljük a parmezánt, a szerencsendiót, majd sózzuk-borsozzuk és felöntjük az olívaolajjal, legvégül pedig egy klasszikus pestónál jóval darabosabbra aprítjuk.

A masszát átkanalazzuk egy tálba, hozzádjuk a tojást, a darálthúst és a zsemlekockát. Összekeverjük és ezzel a töltelékünk el is készült.

Olívaolajjal vékonyan megkent dupla alufólián elkészítjük a bacon fonatot. Szétterítjük rajta a kiklopfolt pulykacombot, úgy, hogy a tetején a bacon fonat 3-4 cm vastagon fedetlen legyen. Ez azért fontos, hogy a baconfonat két vége a feltekerésnél pont összepasszoljon. Sózzuk, borsozzuk, majd bekenjük a töltelékkel. Kb. középtájékon elhelyezzük a baconbe tekert pulykamell csíkokat és az egészet feltekerjük, majd gigantikus szaloncukrot formázunk belőle /lásd videó/. A fóliát megszurkáljuk és 180 fokos sütőben 1,5 óra alatt készre sütjük, ha lehet légkeveréssel.

Miután kivettük a sütőből, óvatosan távolítsuk el róla a fóliát és vékonyan kenjük be juharsziruppal, majd dobjuk vissza a sütőbe 200 fokon  10-15 percre, amíg a juharszirup szépen rákaramellizálódik. Ezt a lépést ne hagyjátok ki, mert egyrészt így lesz igazán szép a végeredmény, másrészt ízben is kell az a kis szirup oda.

A gombamártáshoz:

Közben elkészítjük a gombamártást. Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát. Rádobjuk a rusztikus szeletekre vágott gombát és ezt is pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a petrezselymet, majd a lisztet, aztán sózzuk borsozzuk és felöntjük az alaplével. Ha rottyant egyet, hozzáadjuk a tejszínt is, amivel még egy utolsót rottyantunk rajta és ezzel a mártás el is készült.

A pulyketta bármilyen klasszikus körettel tökéletesen működik, szerintünk a legfinomabb vegyes tepsis zöldségekkel lesz. Másnap szendvicsbe pakolva is kiváló, mindenképp teszteljétek, mert nagyon ütős.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások