A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
Pulyka alkatrészek
- 250 g pulyka felsőcomb filé
- 150 g pulykamell filé
A zöldfűszeres töltelékhez
- 2 csokor petrezselyem
- 2 ág rozmaring
- 4 levél zsályalevél
- 4 - 5 ág kakukkfű
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- 1 fej kisebb édeskömény
- ½ tk szerecsendió
- 20 g parmezán
- 2 ek olívaolaj
- 150 g darált pulykacomb
- 1 db tojás
- 2 marék (kb. 15-20 g) zsemlekocka
- só, bors
A baconfonathoz
- 300 g bacon szalonna
- juharszirup a kenegetéshez
A gombamártáshoz
- 2 ek olívaolaj
- 1 db salotta hagyma
- 500 g csiperke
- ½ csokor petrezselyem
- 1 ek liszt
- 3 dl alaplé (jó a bolti is)
- 200 ml tejszín
- só, bors
Brutális karácsonyi pulykatekercs: pulyketta
A brutális fogások támogatója az
A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
Pulyka alkatrészek
- 250 g pulyka felsőcomb filé
- 150 g pulykamell filé
A zöldfűszeres töltelékhez
- 2 csokor petrezselyem
- 2 ág rozmaring
- 4 levél zsályalevél
- 4 - 5 ág kakukkfű
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- 1 fej kisebb édeskömény
- ½ tk szerecsendió
- 20 g parmezán
- 2 ek olívaolaj
- 150 g darált pulykacomb
- 1 db tojás
- 2 marék (kb. 15-20 g) zsemlekocka
- só, bors
A baconfonathoz
- 300 g bacon szalonna
- juharszirup a kenegetéshez
A gombamártáshoz
- 2 ek olívaolaj
- 1 db salotta hagyma
- 500 g csiperke
- ½ csokor petrezselyem
- 1 ek liszt
- 3 dl alaplé (jó a bolti is)
- 200 ml tejszín
- só, bors
Úgy érezzük, hogy sikerült, ugyanis egy nagyon ízes, zöldfűszeres töltelék került belülre, a bacon pedig több ponton is gondoskodik róla, hogy az ízek igazán ki legyenek maxolva. Ehhez már csak hab a tortán a klasszikus gombamártás. Fantasztikus karácsonyi pulykavacsora, ráadásul másnap egy szendvicsbe belepakolva is brutál finom. Teszteljétek!
A pulykarolád elkészítése:
A pulykacombokat kiklopfoljuk, vagy húslapítóval kilapítjuk és félretesszük. A pulykamellből levágunk 2 csíkot, sózzuk, borsozzuk és betekerjük 2-2 szelet baconbe, majd ezt is félretesszük. Nekilátunk a tölteléknek. Ehhez pesto szerű zöldfűszeres alapot készítünk egy aprítóban: beledobjuk a zöldfűszereket, a hagymát, a fokhagymát, a kis kockákra vágott édesköményt, belereszeljük a parmezánt, a szerencsendiót, majd sózzuk-borsozzuk és felöntjük az olívaolajjal, legvégül pedig egy klasszikus pestónál jóval darabosabbra aprítjuk.
A masszát átkanalazzuk egy tálba, hozzádjuk a tojást, a darálthúst és a zsemlekockát. Összekeverjük és ezzel a töltelékünk el is készült.
Olívaolajjal vékonyan megkent dupla alufólián elkészítjük a bacon fonatot. Szétterítjük rajta a kiklopfolt pulykacombot, úgy, hogy a tetején a bacon fonat 3-4 cm vastagon fedetlen legyen. Ez azért fontos, hogy a baconfonat két vége a feltekerésnél pont összepasszoljon. Sózzuk, borsozzuk, majd bekenjük a töltelékkel. Kb. középtájékon elhelyezzük a baconbe tekert pulykamell csíkokat és az egészet feltekerjük, majd gigantikus szaloncukrot formázunk belőle /lásd videó/. A fóliát megszurkáljuk és 180 fokos sütőben 1,5 óra alatt készre sütjük, ha lehet légkeveréssel.
Miután kivettük a sütőből, óvatosan távolítsuk el róla a fóliát és vékonyan kenjük be juharsziruppal, majd dobjuk vissza a sütőbe 200 fokon 10-15 percre, amíg a juharszirup szépen rákaramellizálódik. Ezt a lépést ne hagyjátok ki, mert egyrészt így lesz igazán szép a végeredmény, másrészt ízben is kell az a kis szirup oda.
A gombamártáshoz:
Közben elkészítjük a gombamártást. Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát. Rádobjuk a rusztikus szeletekre vágott gombát és ezt is pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a petrezselymet, majd a lisztet, aztán sózzuk borsozzuk és felöntjük az alaplével. Ha rottyant egyet, hozzáadjuk a tejszínt is, amivel még egy utolsót rottyantunk rajta és ezzel a mártás el is készült.
A pulyketta bármilyen klasszikus körettel tökéletesen működik, szerintünk a legfinomabb vegyes tepsis zöldségekkel lesz. Másnap szendvicsbe pakolva is kiváló, mindenképp teszteljétek, mert nagyon ütős.