Hozzávalók
A batyuhoz
- 350 g liszt
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 2 ek olaj
- víz
A töltelékhez
- 2 ek olaj
- 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
- 3 - 4 db zsályalevél
- 1 ág rozmaring
- 2 ág kakukkfű
- 1 csipet szárított majoranna
- 1 ek paradicsompüré
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 500 g darált sertéshús
- 200 ml alaplé/víz
- 1 tk keményítő
A savanyú káposztához
- 1 db kisebb zsírszalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 1 tk egész köménymag
- 1 gerezd fokhagyma
- 500 g savanyú káposzta
- 150 ml víz
- só, bors
A barnított vajhoz
- 1 kis darab vaj
- 2 - 3 levél zsálya
A lekenéshez
- 1 db tojásfehérje
A tálaláshoz
- tejföl
- friss petrezselyem felaprítva
Hozzávalók
A batyuhoz
- 350 g liszt
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 2 ek olaj
- víz
A töltelékhez
- 2 ek olaj
- 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
- 3 - 4 db zsályalevél
- 1 ág rozmaring
- 2 ág kakukkfű
- 1 csipet szárított majoranna
- 1 ek paradicsompüré
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 500 g darált sertéshús
- 200 ml alaplé/víz
- 1 tk keményítő
A savanyú káposztához
- 1 db kisebb zsírszalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 1 tk egész köménymag
- 1 gerezd fokhagyma
- 500 g savanyú káposzta
- 150 ml víz
- só, bors
A barnított vajhoz
- 1 kis darab vaj
- 2 - 3 levél zsálya
A lekenéshez
- 1 db tojásfehérje
A tálaláshoz
- tejföl
- friss petrezselyem felaprítva
A tésztához a lisztet egy gyúródeszkára öntjük, és egy mélyedést csinálunk a közepébe. Ebbe jöhet bele a tojás, a só és az olaj. Elkezdjük fokozatosan összekeverni, és ha már elkezdett a tojás a liszttel vegyülni, annyi vizet csorgatunk hozzá, hogy egy könnyen gyúrható, lágyabb tésztát kapjunk. Fóliába csomagoljuk és fél órát pihentetjük.
A töltelékhez az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát. Ha egy kis színt kapott, belerakjuk a felaprított zöld fűszereket. Hozzáadjuk a paradicsompürét, kicsit lepirítjuk, majd rárakjuk a fokhagymát, a húst, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük, és felöntjük a vízzel. 30 percig rotyogtatjuk. A legvégén belekeverjük a keményítőt.
A savanyú káposztához a zsírszalonnát kis kockákra vágjuk és zsírjára pirítjuk. Rárakjuk az apróra vágott hagymát és üvegesre pároljuk. Rászórjuk a köménymagot és a fokhagymát, majd a szalonna bőrét is beledobjuk. Hozzáadjuk a káposztát, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk.
Lisztezett deszkán 1 mm vastagra nyújtjuk a tésztánkat. Egy kb. 10 cm átmérőjű karikával korongokat vágunk belőle (kb. 16 darab lesz). Lekenjük tojásfehérjével a szélüket, és a közepükbe kb. 1 evőkanál tölteléket rakunk. Összenyomkodjuk a tésztát, majd alulról felfelé haladva egy csipetnyit kihúzunk, elcsavarjuk és összenyomjuk. A batyukat sós vízben, 6-7 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük.
A barnított vajhoz felolvasztjuk a vajat, és megpirítjuk rajta a felszeletelt zsályaleveleket. Ha mogyorószínű, akkor kész is.
A tálalásnál a batyukat a tányérra rakjuk, meglocsoljuk a pirított vajjal, rakunk mellé a savanyú káposztából, tejföllel és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Ha tetszett a karintiai húsos batyu receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!