Hirdetés
Karácsonyi menü

Hozzávalók

4
főre
+

A batyuhoz

350 g liszt
1 db tojás
1 csipet só
2 ek olaj
víz

A töltelékhez

2 ek olaj
1 fej vöröshagyma (nagyobb)
3 - 4 db zsályalevél
1 ág rozmaring
2 ág kakukkfű
1 csipet szárított majoranna
1 ek paradicsompüré
2 gerezd zúzott fokhagyma
500 g darált sertéshús
200 ml alaplé/víz
1 tk keményítő

A savanyú káposztához

1 db kisebb zsírszalonna
1 fej vöröshagyma
1 tk egész köménymag
1 gerezd fokhagyma
500 g savanyú káposzta
150 ml víz
só, bors

A barnított vajhoz

1 kis darab vaj
2 - 3 levél zsálya

A lekenéshez

1 db tojásfehérje

A tálaláshoz

tejföl
friss petrezselyem felaprítva
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:

Hirdetés

Kärntner Fleischkrapfen, a karintiai húsos batyu

Méretes, darált húsos tésztabatyuk tele töltelékkel, savanyú káposztával - pont olyan, amilyennek egy brutál osztrák kajának lennie kell! A tésztát ugyan nektek kell elkészíteni hozzá, de ne parázzatok, mert sokkal könnyebb, mint hinnétek!
Kipróbáltam, jóóó lett!
13
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+

A batyuhoz

350 g liszt
1 db tojás
1 csipet só
2 ek olaj
víz

A töltelékhez

2 ek olaj
1 fej vöröshagyma (nagyobb)
3 - 4 db zsályalevél
1 ág rozmaring
2 ág kakukkfű
1 csipet szárított majoranna
1 ek paradicsompüré
2 gerezd zúzott fokhagyma
500 g darált sertéshús
200 ml alaplé/víz
1 tk keményítő

A savanyú káposztához

1 db kisebb zsírszalonna
1 fej vöröshagyma
1 tk egész köménymag
1 gerezd fokhagyma
500 g savanyú káposzta
150 ml víz
só, bors

A barnított vajhoz

1 kis darab vaj
2 - 3 levél zsálya

A lekenéshez

1 db tojásfehérje

A tálaláshoz

tejföl
friss petrezselyem felaprítva
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:


A tésztához a lisztet egy gyúródeszkára öntjük, és egy mélyedést csinálunk a közepébe. Ebbe jöhet bele a tojás, a só és az olaj. Elkezdjük fokozatosan összekeverni, és ha már elkezdett a tojás a liszttel vegyülni, annyi vizet csorgatunk hozzá, hogy egy könnyen gyúrható, lágyabb tésztát kapjunk. Fóliába csomagoljuk és fél órát pihentetjük.

A töltelékhez az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát. Ha egy kis színt kapott, belerakjuk a felaprított zöld fűszereket. Hozzáadjuk a paradicsompürét, kicsit lepirítjuk, majd rárakjuk a fokhagymát, a húst, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük, és felöntjük a vízzel. 30 percig rotyogtatjuk. A legvégén belekeverjük a keményítőt.

Kärntner Fleischkrapfen, a karintiai húsos batyu

A savanyú káposztához a zsírszalonnát kis kockákra vágjuk és zsírjára pirítjuk. Rárakjuk az apróra vágott hagymát és üvegesre pároljuk. Rászórjuk a köménymagot és a fokhagymát, majd a szalonna bőrét is beledobjuk. Hozzáadjuk a káposztát, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk.

Lisztezett deszkán 1 mm vastagra nyújtjuk a tésztánkat. Egy kb. 10 cm átmérőjű karikával korongokat vágunk belőle (kb. 16 darab lesz). Lekenjük tojásfehérjével a szélüket, és a közepükbe kb. 1 evőkanál tölteléket rakunk. Összenyomkodjuk a tésztát, majd alulról felfelé haladva egy csipetnyit kihúzunk, elcsavarjuk és összenyomjuk. A batyukat sós vízben, 6-7 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük.

A barnított vajhoz felolvasztjuk a vajat, és megpirítjuk rajta a felszeletelt zsályaleveleket. Ha mogyorószínű, akkor kész is.

Kärntner Fleischkrapfen, a karintiai húsos batyu

A tálalásnál a batyukat a tányérra rakjuk, meglocsoljuk a pirított vajjal, rakunk mellé a savanyú káposztából, tejföllel és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Ha tetszett a karintiai húsos batyu receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások