Hirdetés

Hozzávalók

8
főre
+

Az alapléhez

1 ½ kg csirke far-hát
1 ek paradicsompüré
1 db hagyma (héjával)
4 - 6 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa (kb. 140 g)
1 szál petrezselyemgyökér (kb. 100 g)
0.25 db zellergumó (kb. 200 g)
2 csokor petrezselyem
1 ek egész bors

A paprikáshoz

2 ek kacsazsír
1 db paradicsom (kb. 150 g)
1 db paprika (kb. 130 g)
3 - 4 gerezd fokhagyma
2 fej hagyma (kb. 250 g)
2 db egész csirkecomb (kb. 700 g)
1 db csontos csirkemell (kb. 700 g)
2 l csirkealaplé
2 ek pirospaprika
kb. 1 mk csípőspaprika-pehely (elhagyható)
1 tk őrölt bors
1 tk majoranna
2 ek tejföl
100 ml tejszín
2 ek liszt
100 ml víz a habaráshoz

A galuskához

300 ml víz
1 db tojás
500 g liszt
2 ek kacsazsír
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Lajos-féle csirkepaprikás

Még nem készítettem TOP 10-es listát, de az biztos, hogy a csirkepaprikás az egyik kedvencem. Nézzétek meg az én változatomat, ami kifejezetten ízgazdag!
Kipróbáltam, jóóó lett!
9
Hirdetés

Hozzávalók

8
főre
+

Az alapléhez

1 ½ kg csirke far-hát
1 ek paradicsompüré
1 db hagyma (héjával)
4 - 6 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa (kb. 140 g)
1 szál petrezselyemgyökér (kb. 100 g)
0.25 db zellergumó (kb. 200 g)
2 csokor petrezselyem
1 ek egész bors

A paprikáshoz

2 ek kacsazsír
1 db paradicsom (kb. 150 g)
1 db paprika (kb. 130 g)
3 - 4 gerezd fokhagyma
2 fej hagyma (kb. 250 g)
2 db egész csirkecomb (kb. 700 g)
1 db csontos csirkemell (kb. 700 g)
2 l csirkealaplé
2 ek pirospaprika
kb. 1 mk csípőspaprika-pehely (elhagyható)
1 tk őrölt bors
1 tk majoranna
2 ek tejföl
100 ml tejszín
2 ek liszt
100 ml víz a habaráshoz

A galuskához

300 ml víz
1 db tojás
500 g liszt
2 ek kacsazsír
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

A csirkepaprikás elkészítését egy korrekt csirkealaplé elkészítésével kezdjük. Ehhez a megtisztított csirkecsontokat vékonyan bekenjük paradicsompürével, és sütőpapíros tepsin, 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 25 percre. Ezután a csontokat főzőedénybe tesszük, és felöntjük 5 l vízzel. Fontos, hogy a víz ellepje. Hozzáadjuk a zöldségeket és a fűszereket, majd közepes fokozaton főzzük 3 órán át. Sűrű szövésű szűrőn leszűrjük, és hűtőben tároljuk felhasználásig.

A kacsazsírt egy nagyobb lábasba tesszük, majd erős lángon felforrósítjuk. Beledobjuk a negyedelt paradicsomot, és ha kioldódott a színe, mehet mellé a félbevágott paprika is. A fokhagymát és a hagymát finomra vágjuk, majd ezt is a zsírra dobjuk. Megsózzuk, és így pirítjuk addig, amíg a paradicsom szinte felismerhetetlen lesz, és a paprikán is jelentős változások mennek végbe.

Közben a csirkecombokat alsó és felső combra vágjuk, a csirkemellet elfelezzük, és a feleket a csontokkal együtt 3-3 részre vágjuk. A hagymás alapot felöntjük kb. 50 ml alaplével, majd megszórjuk pirospaprikával és a többi fűszerrel is. 1-2 percig kevergetve pirítjuk, majd felöntjük újabb kb. 300 ml alaplével, és erősebb lángon így főzzük 25 percig.

Ezután az alapba dobáljuk a csirke alkatrészeket, felöntjük annyi alaplével, ami ellepi, és megsózzuk.

A galuska

Amíg fő a paprikás, elkészítjük a galuskát. Egy nagy lábasban bő, sós vizet teszünk fel forrni. Fontos, hogy a tésztát csak akkor rakjuk össze, amikor már készen áll a főzővíz.

A tésztához a kimért vízbe szórjuk a sót, beleütjük a tojást, összekeverjük, majd összedolgozzuk a liszttel. Galuskaszaggatóval először a tészta egyik felét szaggatjuk bele a főzővízbe, amit szűrővel hideg vízbe szedünk, mikor elkészült, majd ugyanígy járunk el a másik felével is. A lehűlt galuskát leszűrjük, majd összeforgatjuk egy kis sóval és kacsazsírral, így vissza is melegíthetjük majd.

A csirkét megnézzük, és ha már 99%-osan megpuhult (ez nagyjából 30 perc, de egy villával vagy hústűvel érdemes ellenőrizni), csipesszel kiszedjük egy tálba. A visszamaradt szaftba kanalazzuk a tejfölt, beleöntjük a tejszínt, és a vízzel kikevert lisztes habarással sűrűre forraljuk. Megkóstoljuk, ha kell megsózzuk, végül visszatesszük a húst, még egyet forralunk rajta, és a galuskával tálaljuk.

Csirkepaprikás
Csirkepaprikás

Elkészítési idő: kb. 60 perc
Az alaplé elkészítése: kb. 30 perc

Ha tetszett a Lajos-féle csirkepaprikás receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Még több csirkés recept:

Paradicsomos csirke krumplival
Egyserpenyős kelbimbós-sütőtökös csirkecomb
Tépett csirkecomb babsalátával

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?