Hozzávalók
Az alapléhez
- 1 ½ kg csirke far-hát
- 1 ek paradicsompüré
- 1 db hagyma (héjával)
- 4 - 6 gerezd fokhagyma
- 1 szál sárgarépa (kb. 140 g)
- 1 szál petrezselyemgyökér (kb. 100 g)
- 0.25 db zellergumó (kb. 200 g)
- 2 csokor petrezselyem
- 1 ek egész bors
A paprikáshoz
- 2 ek kacsazsír
- 1 db paradicsom (kb. 150 g)
- 1 db paprika (kb. 130 g)
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- 2 fej hagyma (kb. 250 g)
- 2 db egész csirkecomb (kb. 700 g)
- 1 db csontos csirkemell (kb. 700 g)
- 2 l csirkealaplé
- 2 ek pirospaprika
- kb. 1 mk csípőspaprika-pehely (elhagyható)
- 1 tk őrölt bors
- 1 tk majoranna
- 2 ek tejföl
- 100 ml tejszín
- 2 ek liszt
- 100 ml víz a habaráshoz
A galuskához
- 300 ml víz
- só
- 1 db tojás
- 500 g liszt
- 2 ek kacsazsír
Hozzávalók
Az alapléhez
- 1 ½ kg csirke far-hát
- 1 ek paradicsompüré
- 1 db hagyma (héjával)
- 4 - 6 gerezd fokhagyma
- 1 szál sárgarépa (kb. 140 g)
- 1 szál petrezselyemgyökér (kb. 100 g)
- 0.25 db zellergumó (kb. 200 g)
- 2 csokor petrezselyem
- 1 ek egész bors
A paprikáshoz
- 2 ek kacsazsír
- 1 db paradicsom (kb. 150 g)
- 1 db paprika (kb. 130 g)
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- 2 fej hagyma (kb. 250 g)
- 2 db egész csirkecomb (kb. 700 g)
- 1 db csontos csirkemell (kb. 700 g)
- 2 l csirkealaplé
- 2 ek pirospaprika
- kb. 1 mk csípőspaprika-pehely (elhagyható)
- 1 tk őrölt bors
- 1 tk majoranna
- 2 ek tejföl
- 100 ml tejszín
- 2 ek liszt
- 100 ml víz a habaráshoz
A galuskához
- 300 ml víz
- só
- 1 db tojás
- 500 g liszt
- 2 ek kacsazsír
A csirkepaprikás elkészítését egy korrekt csirkealaplé elkészítésével kezdjük. Ehhez a megtisztított csirkecsontokat vékonyan bekenjük paradicsompürével, és sütőpapíros tepsin, 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 25 percre. Ezután a csontokat főzőedénybe tesszük, és felöntjük 5 l vízzel. Fontos, hogy a víz ellepje. Hozzáadjuk a zöldségeket és a fűszereket, majd közepes fokozaton főzzük 3 órán át. Sűrű szövésű szűrőn leszűrjük, és hűtőben tároljuk felhasználásig.
A kacsazsírt egy nagyobb lábasba tesszük, majd erős lángon felforrósítjuk. Beledobjuk a negyedelt paradicsomot, és ha kioldódott a színe, mehet mellé a félbevágott paprika is. A fokhagymát és a hagymát finomra vágjuk, majd ezt is a zsírra dobjuk. Megsózzuk, és így pirítjuk addig, amíg a paradicsom szinte felismerhetetlen lesz, és a paprikán is jelentős változások mennek végbe.
Közben a csirkecombokat alsó és felső combra vágjuk, a csirkemellet elfelezzük, és a feleket a csontokkal együtt 3-3 részre vágjuk. A hagymás alapot felöntjük kb. 50 ml alaplével, majd megszórjuk pirospaprikával és a többi fűszerrel is. 1-2 percig kevergetve pirítjuk, majd felöntjük újabb kb. 300 ml alaplével, és erősebb lángon így főzzük 25 percig.
Ezután az alapba dobáljuk a csirke alkatrészeket, felöntjük annyi alaplével, ami ellepi, és megsózzuk.
A galuska
Amíg fő a paprikás, elkészítjük a galuskát. Egy nagy lábasban bő, sós vizet teszünk fel forrni. Fontos, hogy a tésztát csak akkor rakjuk össze, amikor már készen áll a főzővíz.
A tésztához a kimért vízbe szórjuk a sót, beleütjük a tojást, összekeverjük, majd összedolgozzuk a liszttel. Galuskaszaggatóval először a tészta egyik felét szaggatjuk bele a főzővízbe, amit szűrővel hideg vízbe szedünk, mikor elkészült, majd ugyanígy járunk el a másik felével is. A lehűlt galuskát leszűrjük, majd összeforgatjuk egy kis sóval és kacsazsírral, így vissza is melegíthetjük majd.
A csirkét megnézzük, és ha már 99%-osan megpuhult (ez nagyjából 30 perc, de egy villával vagy hústűvel érdemes ellenőrizni), csipesszel kiszedjük egy tálba. A visszamaradt szaftba kanalazzuk a tejfölt, beleöntjük a tejszínt, és a vízzel kikevert lisztes habarással sűrűre forraljuk. Megkóstoljuk, ha kell megsózzuk, végül visszatesszük a húst, még egyet forralunk rajta, és a galuskával tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Az alaplé elkészítése: kb. 30 perc
Ha tetszett a Lajos-féle csirkepaprikás receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több csirkés recept:
Paradicsomos csirke krumplival
Egyserpenyős kelbimbós-sütőtökös csirkecomb
Tépett csirkecomb babsalátával