Hozzávalók
- 2 ujjnyi vastag szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika
- 1 db nagyobb paradicsom
- 1 csapott tk édes fűszerpaprika
- 1 csapott tk csípős paprika
- 1 csapott tk füstölt paprika
- 400 g marhahús
- 200 ml vörösbor
- só, bors
- 2 - 3 db babérlevél
- 1 nagy csipet majoranna
- 1 mk fűszerkömény
- 400 g bőrös csülök
- 3 db nagyobb burgonya
Hozzávalók
- 2 ujjnyi vastag szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika
- 1 db nagyobb paradicsom
- 1 csapott tk édes fűszerpaprika
- 1 csapott tk csípős paprika
- 1 csapott tk füstölt paprika
- 400 g marhahús
- 200 ml vörösbor
- só, bors
- 2 - 3 db babérlevél
- 1 nagy csipet majoranna
- 1 mk fűszerkömény
- 400 g bőrös csülök
- 3 db nagyobb burgonya
A szalonnát kisebb kockákra vágjuk és egy nagyobb lábasban elkezdjük lepirítani. A hagymát felaprítjuk és a sülő szalonnára dobjuk. A fokhagymákat megtisztítjuk majd fokhagymanyomón átnyomva a többi cucchoz adjuk. A paprikát és a paradicsomot feldaraboljuk, majd hozzádobjuk a sülő hagymás szalonnás keverékhez. Mehet is bele a háromféle fűszerpaprika, jöhet egy alapos keverés, majd kb. 50 ml vízzel felöntjük az alapot. A marhahúst kockákra vágjuk és beledobjuk a lábasba, majd hozzáöntjük a vörösbort. Jó alaposan sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, majorannát, fűszerköményt és felöntjük kb. 150 ml vízzel és időnként átkevergetve főzzük kb. 2 órán át a pörköltet.
Ennyi idő alatt sokat fog párologni a folyadéktartalma, amit borral és vízzel pótolunk. 2 óra elteltével mehet bele a feldarabolt csülök is, amivel még 30 percig főzzük a pörköltet. Ezután hozzádobjuk a kockákra vágott burgonyát, átkeverjük és hagyjuk, hogy az is megfőjön, ami kb. újabb 30 percig tart, de ezzel már el is érkeztünk a főzés végéhez és legjobb részhez, azaz a tálaláshoz! Mehet mellé egy nagy szelet puha, friss kenyér és már ehetjük is!