Hozzávalók
- 250 g bacon
- 300 g sárgarépa
- 200 g gyöngyhagyma
- 300 g csiperkegomba
- 1 db kakas (kb. 2 kg)
- 100 g finomliszt + 1 ek a végén a fényesítéshez
- 70 g vaj
- 800 g vöröshagyma (pucolva)
- 6 gerezd fokhagyma
- 4 db babérlevél
- 3 ág kakukkfű
- 2 ág rozmaring
- 1 ág zsálya
- 20 g sűrített paradicsom
- 1 ek kristálycukor
- 800 ml alaplé
- só, bors
- 1.3 l vörösbor
- 100 ml konyak
Hozzávalók
- 250 g bacon
- 300 g sárgarépa
- 200 g gyöngyhagyma
- 300 g csiperkegomba
- 1 db kakas (kb. 2 kg)
- 100 g finomliszt + 1 ek a végén a fényesítéshez
- 70 g vaj
- 800 g vöröshagyma (pucolva)
- 6 gerezd fokhagyma
- 4 db babérlevél
- 3 ág kakukkfű
- 2 ág rozmaring
- 1 ág zsálya
- 20 g sűrített paradicsom
- 1 ek kristálycukor
- 800 ml alaplé
- só, bors
- 1.3 l vörösbor
- 100 ml konyak
A vörösboros kakas elkészítéséhez a bacont 2 centis darabokra vágjuk és egy nagy lábasban kisütjük a zsírját, majd kiszedjük és félretesszük. A répát felvágjuk, mintha ki akarnánk hegyezni. Minden vágást ferdén ejtünk rajta, és minden vágásnál 90 fokban fordítunk rajta egyet. A visszamaradt zsíron, erős lángon 3-4 perc alatt lepirítjuk a répát, majd kiszedjük azt is. Utána 1-2 perc alatt lepirítjuk a gyöngyhagymát is, végül kb. 3 perc alatt a gombát is.
A kakast testrészeire szedjük, a combokat kettéválasztjuk, a mellet is nagyobb, kb. 7 centis darabokra vágjuk, majd lisztbe forgatjuk a húst. Pótoljuk a lábasban a zsiradékot 50 g vajjal, és közepesen erős hőfokon körbepirítjuk a húsokat, majd kivesszük a lábasból. Ha szükséges, akkor inkább több részletben pirítsuk le.
A vörösboros kakas főzése:
A visszamaradt zsíron elkezdjük pirítani a szeletekre vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Mellédobjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet, a rozmaringot és a zsályát is, majd amikor a hagyma kissé lepirult, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, majd a cukrot, és 1 percig közepesen forró hőfokon pirítjuk. Mehet vissza a lábasba a hús. Felöntjük annyi alaplével, ami éppen ellepi a húsokat. Amikor felforrt, sózzuk, borsozzuk és közepes hőfokon elkezdjük főzni. Innentől kezdve, amikor pótolni kell a folyadékot, azt már ne alaplével, hanem a vörösborral tegyük. Mindig annyi vörösbort öntünk a húshoz, ami éppen ellepi. Fedő alatt, közepes hőfokon addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul. Ez kakastól függ, de akár 4 óra is lehet. Éppen ezért nem tudok pontos folyadékmennyiséget megadni, de egy 3 órás főzésnél ezzel a bor- és alaplémennyiséggel lehet kalkulálni. Maximum ha marad a borból, az jól fog esni e mellé az étel mellé. 🙂
Időnként természetesen keverjük át, nehogy leégjen. Ha picit lekap, az nem baj, sőt még jót is tud tenni az ételnek. De semmiképp ne égjen le azért. Ha megpuhult a hús, kivesszük egy tálba a zöldfűszerek száraival és a babérlevéllel együtt, majd a szaftot egy botmixer segítségével krémesre zúzzuk. Visszarakjuk a zöldségeket a szaftba a hússal együtt, felöntjük a konyakkal és további 5 percig főzzük. Egy evőkanál lisztet alaposan összedolgozunk 2 ek szoba-hőmérsékletű vajjal és kis adagokban a raguhoz keverjük, hogy az még krémesebb és fényesebb legyen. Vajas krumplipürével tálaljuk.
- Előkészítési idő: 45 perc
- Főzési idő: 3,5 óra
Ha tetszett a vörösboros kakas receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!