Pedig a jó dinnye választása nem feltétlenül szerencsejáték. Van néhány biztos jel, ami segít, hogy édes, lédús görögdinnye kerüljön az asztalra. Mutatjuk, mire érdemes figyelni!
Jó dinnye választása – ezekre nézz rá vásárlás előtt
1. A színe minél mélyebb, annál jobb
A dinnye héjának színe sokat elárul az érettségéről. Ha a héj sötétzöld, erős kontrasztú csíkozással, az általában jó jel. A fakó, halványzöld vagy fénytelen héjú dinnyék sokszor még nem érték el a csúcsformájukat.
Fontos: ne tévesszenek meg a „szép” külsejű, de világos dinnyék, ezek lehetnek ugyan fotogének, de ízben sokszor elmaradnak a sötétebb társaiktól.
2. A földfolt sárga legyen, ne fehér
A földfolt az a világosabb folt a dinnyén, ahol az érés során a talajjal érintkezett. Minél sárgább vagy krémszínűbb ez a folt, annál jobb. A sárga folt azt jelzi, hogy a dinnye elég ideig érlelődött a napon.
Ha a folt fehéres, akkor az a dinnye valószínűleg túl korán lett leszedve, ilyen esetben az íze is gyakran elmarad a várt szinttől.

3. A kopogtatás nem varázslat, de van alapja
A dinnye kopogtatása legendás vásárlói szertartás – és van is benne némi igazság. Ha üreges, mély hangot hallasz, az általában jó jel, mert azt mutatja, hogy a dinnye belseje szépen megérett és lédús.
Ha viszont a hang tompa, az gyanús lehet: ilyen dinnyéknél gyakori a túlérett vagy éretlen állapot. Nem kell különösebben vájt fülűnek lenned: pár próbálkozás után könnyen ki lehet hallani a különbséget.
4. Ha a kocsány szárazabb, az a nyerő
Nézd meg a dinnye szárát! Ha száraz, kissé pöndörödött, parafás tapintású, az szuper jel. A száraz szár azt jelenti, hogy a dinnye a növényen beérett, és megfelelő időben szedték le.
Ha viszont a szár zöld, friss – hiába csábító a látvány –, az általában éretlenebb dinnyét jelez.
5. Forma és súly: szimmetrikus, dundi, nehéz legyen
A szép, szimmetrikus forma az édes dinnye egyik legjobb ismertetőjele. A csúcsos, eldeformált dinnyéket érdemes kerülni, ezek gyakran egyenetlenül érnek be.
És igen, a súly is sokat számít: ha két hasonló méretű dinnyét veszel kézbe, válaszd a nehezebbet! A nehéz dinnye általában lédúsabb, édesebb.
Mi van, ha mégis mellényúltál?
Bármennyire is odafigyelsz, előfordulhat, hogy nem lesz tökéletes az eredmény. Ne keseredj el, a kevésbé édes dinnyét is fel lehet turbózni!
Turmixold össze lime-lével és mentával, isteni nyári frissítő lesz belőle.
Készíts belőle dinnyesalátát fetával, bazsalikommal, egy kis olívaolajjal.
Grillezd meg, a karamellizált dinnye egészen új ízvilággal kecsegtet.
Fagyaszd le és csinálj belőle sorbet-t.

Így leszel dinnyevásárló mester
A jó dinnye választása nem is olyan bonyolult, mint elsőre tűnik. Ha odafigyelsz néhány egyszerű jelre, sokkal nagyobb eséllyel kerül a kosaradba egy igazán édes, lédús példány. Ha a fenti szempontokat szem előtt tartod, hamarosan profi dinnyeszakértőként térhetsz vissza a piacra vagy a boltba.
Nyitókép: Shutterstock