1. Halászlé
Na ez a leves elég megosztó, mind az ízét, mind az elkészítését illetően. Készülhet pontyból vagy más halból, paradicsompürével vagy friss paradicsommal, csípős paprikával és kenyérrel vagy akár anélkül. A lényeg, hogy mindenki úgy tudja összeállítani a saját tányérját, ahogy szereti, ha pedig valaki esetleg egyáltalán nem szívlelné a halászlevet, akkor sem kell félnie, hiszen biztosan bőven talál magának kaját az ünnepi asztalnál.[caption id="attachment_12159413" align="aligncenter" width="1152"]
2. Töltött káposzta
A töltött káposzta az erdélyi konyha és a tél igazi nagyágyúja, meg persze ez az a kaja, amiről tényleg ki merjük jelenteni, hogy szinte kivétel nélkül, az összes magyar családnál készül egy hatalmas adag az ünnepekre. Nem a megúszósságáról híres, de az biztos, hogy nélküle nincs karácsony.[caption id="attachment_12159410" align="aligncenter" width="768"]
3. Kocsonya
Hát ez a kaja annyiban hasonlít a töltött káposztához, hogy a főzési ideje miatt bizony türelmet igényel. Méghozzá jó sokat. Alapvetően megoszlanak a vélemények a belekerülő összetevőket illetően, valamint arról is, hogy szeretik vagy nem szeretik az emberek. Annyi biztos, hogy elég megosztó étel, de azok számára, akik szeretik, elengedhetetlen eleme az ünnepi asztalnak.[caption id="attachment_12159409" align="aligncenter" width="1152"]
4. Halak
A halak karácsonykor azoknál is előtérbe kerülnek, akik alapból annyira nem rajonganak értük. Elsősorban a lazac számít hatalmas sztárnak ekkortájt, ami amellett, hogy tök finom, még megúszós is, szóval akár az utolsó pillanatban is összedobhatjátok.[caption id="attachment_12158864" align="aligncenter" width="1280"]
5. Bejgli
Bejgli nélkül NINCS karácsony! Imádjuk ha mákos, imádjuk ha diós, és akkor is nagyon szeretjük, ha netán megreped. A legjobb a vajas, omlós tésztás verzió, amibe manapság már a mákon és a dión kívül rengeteg másféle töltelék is kerülhet. Mi ezekkel a modern verziókkal (pl. gesztenyés, meggyes, marcipános) is kiegyezünk, de akkor sem telhet el december a hagyományos mákos és diós bejgli nélkül![caption id="attachment_12159412" align="aligncenter" width="1152"]
6. Házi sütik
Persze a bejgli is házi süti, de a népszerűsége miatt külön pontot kapott :D. Édesszájú nép vagyunk és ilyenkor nem csak szimpla piskóták kerülnek az asztalainkra, hanem rengeteg házi süti kap szerepet. Hókiflik, zserbók, linzerek, kekszek és a szaloncukrok számítanak nagyon alapnak, de igazából bármilyen édesség jól esik az embernek a többfogásos karácsonyi menüsor utolsó állomásaként. Mire a desszerthez érünk, nemsokára amúgy is vacsoraidő van és kezdődhet elölről az egész zabálás! :D[caption id="attachment_12159411" align="aligncenter" width="768"]