Street Kitchen Guide

AzAlDentébennemcsakazétel,hanemahangulatisízig-vérigolasz

Az olasz konyhának mindig is sok rajongója volt Magyarországon, a pizzák és a pasták a magyar emberek szívében különleges helyet foglalnak el. A nyolcadik kerületi Al Dente egy igazán szerethető képviselője ennek a műfajnak.

Az Al Dente már évek óta várja az olasz ízek kedvelőit a Krúdy utcában, de 2023 januárjában új tulajdonos vette át a helyet, és varázsolta még autentikusabbá. 

Magyarországon otthonra talált

Carmelo Raciti 9 éve érkezett Cataniából Magyarországra, ahol gyorsan otthonra talált. Úgy érzi, Budapest lehetőséget teremtett számára, hogy megmutassa, ki is ő valójában, és kibontakoztathassa a gasztronómiáját. Habár az országot egyből megszerette, nem feltétlenül volt elégedett az itthoni olasz éttermekkel – ami, valljuk be, érthető, hiszen 9 évvel ezelőtt még jóval kisebb volt a kínálat is. Ekkor kezdett álmodozni arról, hogy egyszer ő is nyit egy saját helyet – ami nem volt egyszerű, de szerencsére sikerült. A gasztronómiai háttér és tudás nem hiányzott, hiszen Cataniában is van egy üzlete, de külföldiként nehezebb volt elindulni. 2022-ben aztán rámosolygott a szerencse, amikor lehetősége adódott átvenni az Al Dentét, ami azért is különleges, mert nagyon szereti ezt a környéket és az utcát. Végül 2023-ban nyitotta újra az egységet, amit kicsit átalakított – hatalmas hangsúlyt fektetve az alapanyagok magas minőségére és a felszolgálásra. Szerencsére az emberek is hamar megszerették a helyet. 

(Fotó: Szilágyi Nóri)
(Fotó: Szilágyi Nóri)

Pizza, pasta és még sok finomság

A hely ugyan aprócska, de a kínálat szerintem kiemelkedő, pont átlátható és befogadható a választható fogások mennyisége is. Előételek, levesek, saláták is szerepelnek az étlapon, mi azonban a tésztákra és a pizzákra vetettük ki hálónkat.

Ragu, de nem bolognai

A ragu szóról legtöbbeknek egyből a bolognai ugrik be (ami egyébként szintén finom az Al Dentében), azonban érdemes kicsit eltávolodni tőle, és kipróbálni a hely egyik zászlóshajóját, a pappardelle al ragú di cinghialét, azaz a vaddisznós ragut, amit a borókabogyó tesz még különlegesebbé. Pappardellével, parmezánnal és radicchióval tálalják. A hús nem darálva, hanem puhára főzve kerül bele, szinte szétomlik az ember szájában. A friss tésztát ehhez sajnos hely hiányában nem tudják ők készíteni, de a minőségére így sem lehet panasz, és tervben van, hogy idővel ezt is ők készítsék majd. 

Ravioli

A pappardellével ellentétben a ravioli tésztáját ők készítik, amit mindenképp érdemes kipróbálni. Korábban már kóstoltam a ravioli alla Normát, ami egyből a kedvencem lett, és ezúttal is levett a lábamról. Valójában semmi bonyolult nincs ebben a fogásban, mégis nagyszerű, tökéletesen passzol egymáshoz minden alkotóeleme. A házi tésztát bivalymozzarellával töltik meg, erre egy sült padlizsános paradicsomszósz kerül, amit a sózott ricotta koronáz meg. Tényleg elképesztően finom, ezeket a sorokat írva is összefutott a nyál a számban. Akár vegák, akár húsevők vagytok, ennek a fogásnak szerintem mindenképp adjatok egy esélyt!

(Fotó: Szilágyi Nóri)
(Fotó: Szilágyi Nóri)

Carmelo kedvence

Carmelo ajánlotta, hogy kóstoljunk egy gnocchit is, ugyanis azt is ők készítik – ebből az ő kedvencére, a gnocchi preferiti di Carmelóra esett a választásunk. A burgonyagombócok egy sütőtökös krémben úsznak, amit provola sajt és speck sonka egészít ki. Ez szerintem kicst őszi-téli hangulatú fogás inkább, nemcsak az édeskés íze, hanem a krémes, tartalmas szósz miatt is. 

(Fotó: Szilágyi Nóri)
(Fotó: Szilágyi Nóri)

A pizza sem maradhatott el

Miután Carmelo kifejtette, hogy Magyarországon többször is találkozott számára nem túl jó pizzával, kíváncsian vártam, hogy ők milyet készítenek – és ez sem okozott csalódást. A nápolyi vonalat képviselik, abból is inkább az újabb irányt, ugyanis bigával, azaz előtésztával készítik. A hosszú kelesztéstől lesz igazán finom és levegős a tészta, ebben rejlik a varázsa. Feltétek terén egyszerűbb és extrább ízek is szerepelnek a kínálatban, mi az utóbbiak közül választottuk azt a pizzát, ami az Al Dente nevet kiérdemelte. Az alapja pisztáciakrém, erre bacon, szárított paradicsom és mozzarella kerül, amit a végén még egy kis pisztáciatörettel is megkoronáznak. Habár kicsit unom már ezt a pisztáciaőrületet, ez a pizza mégis tetszett – jól illettek az alaphoz a sósabb feltétek, úgy egyben volt az egész. 

(Fotó: Szilágyi Nóri)
(Fotó: Szilágyi Nóri)

Egy kis dolci a végére

Egy olasz étkezés végén sosem maradhat ki a desszert, mi kettőt is kóstoltunk: tiramisut és cannolót. Előbbi olyan, amilyennek lennie kell: krémes, kávés és könnyed. A cannolo ropogós tésztájába édes ricottás töltelék kerül, a két végét pisztáciába mártják. Mindkettő édesség autentikus, hozza azt az egyszerűséget, amit az olasz desszertek szoktak. 

Az Al Dente az egyik leghangulatosabb hely Budapesten

Ha az nem lenne elég, hogy minden fogás magas minőséget képvisel és jól van elkészítve, akkor a hely hangulata egyértelműen amellett szól, hogy ti is próbáljátok ki. Az ülőhelyek és asztalok száma eléggé korlátozott, így ha biztosra akartok menni, érdemes asztalt foglalni! A picike helyen hatalmas a sürgés-forgás, a konyha is nyitott, így ott is látszik a pörgés – az egész annyira hangulatos, nekem Róma Trastevere negyedét juttatta eszembe. Jó időben ajánlom a teraszukat is, szigorúan egy pohár borral vagy aperol spritzcel a kézben, ahogy azt kell! 

(Fotó: Szilágyi Nóri)
(Fotó: Szilágyi Nóri)

Cím: 1088 Budapest, Krúdy u. 9.

Ha tetszett az Al Dente, a 8. kerület legolaszabb étterme cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!