Street Kitchen Guide

AzEiffeltérennyitújraaJupiterFoodTruck,aholcsakfogyatékkalélőkdolgoznak

Tavaly mi is írtunk egy szuper kezdeményezésről, a Jupiter Food Truckról, amiben megváltozott munkaképességűek dolgoznak és készítik az ételeket. A Jupiter tavaly az Allee előtt állomásozott, és kizárólag raclette-et készítettek. Most az Eiffel téren nyitnak újra, bővült a választék is, de a fő cél ugyanaz: munkát adni azoknak, akik máshol nem kapnának.

„Célunk, hogy olyan embereknek adjunk munkát, akik noha fogyatékossággal élnek, de annál szorgalmasabban tevékenykednek a food truck működtetésében, megmutatva országnak, világnak értékeiket, képességeiket. A lelkes fiatalok a legfinomabb raclette sajt szendvics mellett saját koncepció szerint készült burgerüket kínálják a belváros szívében” – mondta el Saás Petra és Tausz Péter, a Jupiter két megálmodója.

Raclette sonkával, fotó: Mudra László

Régi terv

Petra és Péter a Fruccola éttermek tulajdonosai, ahol egyébként is alkalmaznak megváltozott munkaképességű embereket, de szerettek volna egy olyan helyet, ahol kizárólag nekik tudnak munkát adni. Tervüket végül a Kézenfogva Alapítvánnyal együtt tudták megvalósítani, így jött létre tavaly szeptemberben a Jupiter Food Truck, amiről itt írtunk is. 

Saás Petra és Tausz Péter, a Fruccola tulajdonosai, középen Pordán Ákos a Kézen Fogva Alalapítványtól, fotó: Mudra László

Közös szándékuk, hogy széles társadalmi környezetet elérve és érzékenyítve, a társadalmi vállalkozás ízletes ételeket és italokat kínáljon az érdeklődőknek. Környezettudatos működésük során javarészt hazai alapanyagokat használnak fel. Céljuk, hogy stabil munkát adjanak fogyatékos embereknek, fenntarthatóan működjenek, és minél több Jupiter kocsi induljon el az országban. Minél több fogyatékos embernek munkát nyújtva ezáltal.

A Jupiterben fogyatékkal élők dolgoznak, fotó: Mudra László

Ilyen a raclette

Én a szendvicset még tavaly kóstoltam: jó minőségű, friss ciabattára olvasztott kézműves sajt, némi petrezselyemmel, esetleg sonkával. Ráadásul szép nagy adag, az ára 1590 Ft. A raclette lényege, hogy a nagy, 10-12 kilós sajttömböt felülről folyamatosan melegítik, majd az olvadt sajtot kenyérre, krumplira vagy éppen zöldségre csorgatják. A sajt Ficsor Árpád dunaharaszti sajtkészítő műhelyéből származik. Svájcban tanulta a mesterséget, és kifejezetten jól olvadó, lágy raclette sajtot is készít.

Új termék a hamburger, fotó: Jupiter

A Jupitert már kipróbálhatjátok a Nyugati mellett a Zsiráf sörkertben. A hivatalos megnyitó július 19-én, vasárnap délután lesz, amire mindenkit szeretettel várnak. A Jupiterből minden bevételt a hely fenntartására és az ott dolgozók fizetésére fordítanak vissza – egy igazi társadalmi projektről van tehát szó.

Ha tetszett az Eiffel téren nyit újra a Jupiter Food Truck, ahol csak fogyatékkal élők dolgoznak cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!