Hirdetés

Budán állomásozik a Jupiter, az első, csak fogyatékkal élőket alkalmazó food truck

Sültzeller-saláta

Ez az a saláta, amit nemcsak köretként, de főételként is ehettek.
Hirdetés

Budán állomásozik a Jupiter, az első, csak fogyatékkal élőket alkalmazó food truck

Ismét jó példát láthatunk arra, milyen remek helyek jöhetnek létre, ha pár elszánt ember összefog, és végigvisz valamit. Saás Petra és Tausz Péter a Fruccola tulajdonosai, és a három üzletük mellé szerettek volna beindítani egy társadalmi vállalkozást is. A Fruccola éttermekben is alkalmaznak megváltozott munkaképességű embereket, akiket a KézenFogva Alapítvány közvetít számukra. Így jött az ötlet: nyitnak egy olyan helyet, ahol kizárólag fogyatékkal élők dolgoznak. Ez lett a Jupiter food truck.
Hirdetés


A Nem Adom fel! kávézó már régóta foglalkoztat fogyatékkal élőket, és nemrég mi is írtunk a Hegyvidéki Ízlelőről, ahol kizárólag megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak a konyhán és felszolgálóként is. A food truck vonal azonban egyedülálló, ami Tausz Péter szerint azért jött a képbe, mert kevésbé helyhez kötött, mint egy étterem.

A Jupiter food truck az Allénál, fotó: Mudra László

Így pedig több helyen tudnak jelen lenni, és hatékonyabban tudnak hozzájárulni a szemléletváltáshoz. Ezután már csak azt kellett kitalálni, mi legyen az a gasztronómiai koncepció, ami újszerűen tud hatni a piacon, ugyanakkor egyszerűsége révén megváltozott munkaképességű emberek is biztonsággal elvégezhetik. Ez lett végül a raclette, ami itthon ugyan kevésbé ismert, de külföldön nagyon népszerű. 

Tunyogi Imre, a Jupiter egyik munkatársa, fotó: Mudra László

Mint Péter elmondta, az indulás nem volt egyszerű, évekig szervezték, mire sikerült összegyűjteni a nyitásra a pénzt, miközben több olyan probléma is felmerült, amire eredetileg nem is gondoltak. A food truck autót például külön kellett gyártatniuk, mert teljesen akadálymentes kocsit szerettek volna – bár egyelőre mozgássérülteket nem, csak értelmi sérülteket tudnak alkalmazni a Jupiterben – jelenleg ötöt. A munkatársakat most is KézenFogva választotta ki, ők 2008 óta segítik a fogyatékkal élőket a munkaerőpiaci elhelyezkedésben. A Jupiterből minden bevételt a hely fenntartására és az ott dolgozók fizetésére fordítanak vissza. 

Saás Petra és Tausz Péter, a Fruccola tulajdonosai, középen Pordán Ákos a KézenFogva Alalapítványtól, fotó: Mudra László

Péter szerint a Jupiter fogadtatása nagyon pozitív, a vendégeknek átjön az üzenet. A termék pedig finom. Én pontosan azt kaptam, amit egy gyorsételtől várhatunk: jó minőségű, friss ciabattára olvasztott kézműves sajt, némi petrezselyemmel, esetleg sonkával. Ráadásul szép nagy adag, az ára 1490 Ft. 

Melegszik a raclette sajt, fotó: Mudra László

A raclette lényege, hogy a nagy, 10-12 kilós sajttömböt felülről folyamatosan melegítik, majd az olvadt sajtot kenyérre, krumplira vagy éppen zöldségre csorgatják. A sajt Ficsor Ádám dunaharaszti sajtkészítő műhelyéből származik, aki Svájcban tanulta a mesterséget, és kifejezetten jól olvadó, lágy raclette sajtot is készít.

Fotó: Mudra László

Tunyogi Imre a Jupiter egyik arca és leglelkesebb munkavállalója, – aki szintén a KézenFogva Alapítvány segítségével kapott munkát. Korábban is dolgozott már vendéglátóhelyeken, és elmondta, hogy mindegyiket szerette, de ezt élvezi eddig a legjobban. Úgy érzi, kissé nehezen tanulta meg a munkát, de már nagyon jól belerázódott. Minden fázis rá van bízva: az olvadt sajtot, igen szakszerűen, egyetlen mozdulattal a kenyérre teszi, ezután kérés szerint tesz rá sonkát, petrezselymet vagy chilit is. A raclette-hez használt ciabattát a Bake my day pékség süti, akik maguk is fogyatékkal élőkkel dolgoznak. Így szépen összekapcsolódnak a láncszemek a Jupiter történetében. 

A Jupiter egyelőre az Allee előtt állomásozik, ott találkozhattok velük minden nap. A próbaüzem a Sziget fesztiválon zajlott, ahol a azonnal nagyon népszerű lett a raclette, még a francia vendégek körében is. A későbbiekben is tervezik, hogy minél több fesztiválra elgurulnak, és szeretnék elvinni majd a Jupitert a Bazilikához is, a karácsonyi vásárra. Hiszen a téli hidegben a meleg sajt egy pohár finom borral nagyon jól tud esni.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások