Stílszerűen indíthatnám ezt a cikket azzal, hogy úgy bámultunk az Október 6. utcai épület frontjára, mint borjú az újkapura – és nem is túloznék nagyon. 😀 Fannival ugyanis nem számítottunk rá, hogy a nemrégiben nyílt Berale egy 2 az 1-ben megoldással a Hummus Barral közös egységben kapott helyet. A felhozataluk azonban meglehetősen eltér: mindkét étterem a közel-keleti ízekre épít, de a Berale egyértelműen a húsrajongókat célozza meg.
A Berale borjúban utazik
A hely specialitása a shawarma, egy népszerű street food, ami lényegében a Közel-Kelet gyrosa. Mégsem említhetők egy lapon a belvárosi gyrosozókkal. Egyrészt a Berale étlapján hiába keresnénk csirkés opciót, náluk ugyanis mindegyik fogás prémium holland borjúhúsból készül. Másrészt a húst és a zöldségeket is tűzön grillezik, amitől minden falatban visszaköszön egy kis extra füstösség.

Az autentikus ízekért Segal Viktor felelős, akinek a neve minden, a gasztronómiában kicsit is jártas embernek ismerősen cseng. A világutazó séf többek közt Tel-Avivban is élt egy darabig, így otthonosan mozog a közel-keleti konyhák világában. Az ő álma volt az is, hogy egy olyan helyet nyissanak, ami egy ételre fókuszál és azt a lehető legjobb minőségben készítik. És hogy miért pont borjú? Az eredeti, autentikus shawarma borjú- és bárányhús keverékéből készül, ez utóbbi viszont nem annyira népszerű alapanyag itthon. A borjút ellenben nagyon is kedvelik a magyarok, mégis meglehetősen kevés helyen találkozni vele itthon, így a Beraléban végre élvezheti az őt megillető reflektorfényt.
Háromféle szendvicsalap: lavas, pita és roll
A fűszeres pirított húst kérhetjük magában vagy szendvicsként – ez utóbbi esetben három különböző kenyérféle közül választhatunk hozzá. Mindhárom saját recept alapján készül, a pita például kovásszal, de a roll és a lavas is komoly kutatómunka alapján nyerte el végleges formáját. Előbbi tulajdonképpen egy puha, molnárka jellegű buci, míg a lavas egyfajta lepénykenyér, aminek az elkészítését Viktor egy arab faluban leste el. Ebből a hármasból tényleg mindenki megtalálhatja a fogára valót, Fanninak a roll jött be legjobban, az én fejemet pedig a lavas csavarta el.

Csak hús és más semmi? Igen!
Mint Viktortól megtudtuk, a shawarma elnevezés magát a szendvicsekbe kerülő húst takarja, és a Közel-Keleten autentikus módon ezen kívül más nem is kerül a kenyerekbe. Így a Berale szendvicseit is szaftosra pirult borjúval pakolják tele, a szószokat külön tálalják melléjük. Ezek tényleg igazi ízbombák, amik jól kompenzálják azt, hogy a borjúhús fűszerezése lehetne erőteljesebb.

Szószok terén szintén egy tuti trióból lehet választani: a saját fűszerkeverékkel megbolondított tahini és a chimichurrira hajazó zöldfűszeres mártás mellett egy nagyon extra pikánsabb opció is van. Ez első ránézésre a harisszára hasonlít, de egy annál intenzívebben paprikás ízű mártogatós. Viktor észak-afrikaiaktól tanulta el a receptet, akik nem is annyira mártásként, mint inkább ételízesítőként használják a chilipaprikás kencét. Nyugi, nem fogja leégetni a fejeteket, épp csak picit pikáns, úgyhogy azok se hagyják ki, akik nem bírják a kapszaicinbombákat. :D
Gyors ebédhez jó választás a Berale
Tűzön grillezett zöldségek, fűszeres, szaftos borjúhús és intenzív ízű szószok – ez a Berale fő profilja. Se többet, se kevesebbet nem ígérnek, ezt viszont magabiztosan hozzák, jó minőségben és meglehetősen gyorsan. Ha a belvárosban ide-oda szaladgálás közepette kordul meg a hasatok, és valami gyors, mégsem junk kajára vágytok, akkor a Berale tűzről pattant szendvicseivel biztosan jól fogtok lakni. De ha „csak” a szomjúság tör rátok, akkor is érdemes benézni hozzájuk, mert a gránátalmás limonádéjuk isteni!
Cím: 1051 Budapest, Október 6. u. 19.