Konyhakert

Csalánleveséscsokisfenyőrügy:5növény,amirőlsosemgondoltad,hogyehető,pedigmegsemkellvenni!

Az év ezen szakaszában mindig beindul a lelkes bodzagyűjtő időszak, mindenki bodzát, aztán meg szörpreceptet igyekszik szerezni. A körülöttünk lévő erdő-mező azonban tele van ehető finomságokkal, a bodzán túl is! Mutatunk is gyorsan öt ehető növényt, aminek érdemes a nyomába eredni.

Kutyatej, gyermekláncfű, pitypang

Oké, persze, ez mind ugyanaz a növény, amit igazságtalanul mindenki gyomnak tart, pedig nem csak a szép sárga színe miatt érdemes rá felfigyelni. Minden része ehető, és finom! Nemcsak a virága, de a levele és gyökere is ehető! A levelével nagyon jól fel lehet dobni a salátákat, és egyre többen használják is.

A pitypangleveleket zsengén érdemes szedni, a kisebb, világoszöld levelek sokkal finomabbak, mint a nagy levelek, amelyek sokszor keserűek lehetnek. Lehet vajon párolni, párolt zöldségekhez, cukkinihez keverni, de nyersen is fogyasztható. Sőt, pesztót is lehet belőle készíteni!

Fotó: Shutterstock

A gyökerével kevesebben próbálkoznak, pedig régen ezt is gyakran fogyasztották vajon párolva. A gyökerét leginkább ősszel érdemes gyűjteni egyébként, mert olyankor már kissé édeskés az íze, de aki bírja a fanyar ízeket, még virágzás előtt is begyűjtheti. A pitypang virágából nyugodtan készíthetünk forrázatot, a teáknak kissé édeskés ízt kölcsönöz. A szép sárga virágokból szörpöt is készíthetünk, vagy lekvárt is főzhetünk, mindkettő igen különleges és nagy sikert érhetünk majd el vele.

A gyermekláncfű egyébként gyógynövény, a népi gyógyászatban régóta használják májtisztításra, de az anyagcserét is gyorsítja, és nagyon sok C-vitamint tartalmaz.

Fenyőrügy is ehető növény

Ez szintén egy olyan alapanyag, amit ti is gyűjthettek az erdőben, aztán szabadon használhattok bármire. Persze a finom, világoszöld zsenge hajtásokat érdemes gyűjteni, aztán mehet bele a salátába, és készülhet belőle fenyőrügyszirup. Én több helyen is kóstoltam már fenyőrügyet, legutóbb például a 42 Restaurant étteremben Esztergomban, ahol édességként működött csodás, fehér csokis mázzal.

Fenyőrügy fehér csokiba mártva a 42 Restaurant-ban. Fotó: Kalas Györgyi

A tűlevél rengeteg vitamint, ásványi anyagot és illóolajat tartalmaz, és a fenyőrügyszirup megfázásra is alkalmazható. Elkészítése kissé hosszadalmas, főleg ha még a gyűjtést is beleszámítjuk, de megéri, mert igazi csemege. És egész télen fogyaszthatod immunerősítőnek vagy megfázás ellen. Ha pedig nem cukorba, hanem ecetbe áztatod a friss rügyeket, akkor remek ízesítőt nyerhetsz belőle.

Persze fenyőrügyet csak az gyűjtsön, aki pontosan meg tudja különböztetni a fenyőt a tiszafától, hiszen utóbbi mérgező. Nem mintha ez nehéz lenne, de azért biztos, ami biztos. A gyűjtés szempontjából a pár centiméteres hajtások a legmegfelelőbbek, ezért a tavasz vége és a nyár eleje a legjobb időpont.

Csalán

Tegye fel a kezét, akinek a nagymamája főzött csalánlevest! Az én kezem fent van! Utáltam? Igen! Azóta is utálom? Igen!

De azért nem kellene ennek így lennie, a csalán ugyanis ehető, gyűjthető gyógynövény, aminek a forrázata is nagyon finom – úgy még néha én is megiszom. Alapvetően friss kakukkfű és citromfű keverékéből szoktam gyógyteát készíteni, de nyugodtan mehet bele egy kis csalán is! És hogy hogyan gyűjtsük a csalánt? Hát mindenképpen kesztyűben!

Egy jó kis csalánleves? Fotó: Shutterstock

A levest, ha jól emlékszem, nagymamám tejjel készítette, ha ti is főztetek ilyet, kérlek küldjétek el a receptet!

Gévagomba

Szép nevén gévagomba, ahogy mi ismerjük, csak egyszerűen taplógomba. Bizony, bizony ez a fák törzsein növő hatalmas, narancssárga gomba nemcsak ehető, de nagyon finom is. Én legutóbb ezt is Barna Ádám séfnél ettem, mégpedig rántva, azokat a gombákat maga gyűjtötte az ártéri erdőkben. Ezt persze ti is megtehetitek, de a gombát fogyasztás előtt mindenképpen vizsgáltassátok be! Ezt is nyár elején érdemes gyűjteni, mert utána a húsa keménnyé válik.

Gévagomba rántva, szintén a 42 Restaurant & Bar étteremben. Fotó: Kalas Györgyi

Makk

Nem csak a vaddisznók szeretik a tölgyfa termését, ami Magyarországon bőséggel terem, és régen, főleg persze a háború alatt gyakran használták liszthelyettesítőnek. Ennek amúgy most is remek, főleg ha gluténmentes opciókat keresünk.

Nagyon fontos azonban, hogy a makk nyersen nem fogyasztható! Meg kell pirítani, hámozni, majd napokig áztatni, így kiázik belőle a tannin. Ha ezzel megvagyunk, lehet szárítani és őrölni, vagy püré is készülhet belőle. 

Ha tetszett a 5 növény, amiről sosem gondoltad, hogy ehető cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!