Nem akarom, hogy már a cikk elején elaludjatok az unalomtól, ezért csak röviden részletezem, mi újság a Michelin háza táján. Eddig ugye Magyarország nem kapott külön kiadványt, egy úgynevezett Main Cities of Europe című kalauzban szerepelt Budapest. Eddig ugyanis csak a fővárosban teszteltek a Michelin-ellenőrök, de állítólag most már a vidéket is járják, így az őszi – most már csak kizárólag a neten megjelenő – kalauzban majd számíthatunk vidéki ajánlásokra és csillagokra is.
Én mondjuk soha nem mennék bele ilyen latolgatásba, de az tény, hogy ez az esemény nagy lendületet adhat a vidéki éttermeknek a további fejlődésre és munkára. Márpedig szuper helyekből szerencsére egyre több van. Én például nem gondoltam volna, hogy éppen Esztergom sétálóutcáján tévedek be egy olyan étterembe, ami ennyire lenyűgöz szakmailag. Hozzátenném, nekem egész Esztergom nagyon bejött, erről a kedves reggelizőhelyről is írtunk például.
A séf az orromnál fogva vezetett
Persze nem véletlenül tévedtem ide, teljesen tudatosan mentem a 42 étterembe – hivatalos anyakönyvi nevén 42 Restaurant & Bar –, bár nem tudom ki hívja így. Jelen esetben a séfet követtem, tudtam ugyanis, hogy Barna Ádám az egykori St. Andrea étteremből a pandémia idején ide tette át a székhelyét. Egy kellemes kis bisztrót álmodtak meg itt az ingatlan tulajdonosával, akinek egyébként semmi köze a vendéglátáshoz, hiszen matematikus, bár fő foglalkozása szerint üzletember. És akkor már jobban érthető az étterem neve is: egy matematikus mi másról nevezné el az éttermét, mint a számokról? Másrészt egyik kedvenc könyve a Galaxis útikalauz stopposoknak, amiben szintén nagy szerephez jut ez a szám. A könyv szerint ugyanis a végső válasz az élet értelmére a 42. Ez pedig ugye bármi lehet.
A bisztró tehát el is indult, éppen a pandémia közepén, kezdetben kiszállítós ételekkel, majd szerencsére egyre több beülős vendéggel, akik gyorsan meg is kedvelték Barna Ádám jól értelmezhető, finom ételeit. A tulajdonos azonban idén egy gyors huszárvágással a koncepcióváltás mellett döntött. Talán őt is megcsapta a Michelin-csillag szele, talán többet akart kihozni a helyből, de tény, hogy a bisztró egy erős ráncfelvarrásban részesült és fine dining étteremként nyitott újra nemrégiben. Én már erre az erősen átpozicionált helyre csöppentem. És bár az első pár percben azt gondoltam, hogy itt majd biztosan feszengeni fogok, ennek végül nyoma sem volt, és hosszú időre szóló gasztronómiai élménnyel távoztam. A 42 Restaurant ugyanis szerintem egy olyan hely lett, ami a fine dining legjobb oldalát mutatja.
Magukkal ragadnak az ízek
Barna Ádám úgy érzi, most kompromisszummentesen tud dolgozni. Nagy kérdés volt persze bennem, hogy miért volt szükség alig egy évvel a nyitás után egy ilyen éles váltásra, és hogy mennyire életképes egy ilyen viszonylag drága fine dining hely. De a tulajdonos nyilván nem én vagyok, és az is igaz, hogy a hely nagy előnye, hogy szállodaként is működik, ami így együtt jól működhet.
Barna Ádám azért hangsúlyozta, hogy igyekeznek “lezser” helyet teremteni, ahol mindenki feszengésmentesen tud ebédelni és vacsorázni. Megmondom őszintén, ez nem tudom, hogy valóban meg tud-e valósulni itt, de én a végére ezt már nem is vártam. Olyan szinten magukkal ragadtak az ételek, és akkora élmény volt a kóstolás, hogy egy idő után fel sem tűnt, hogy ez egy elegáns hely. Egyszerűen magukkal ragadtak az ízek.
Induljon a menü!
Az étkezés amúgy egy játékkal kezdődik: a tányéron érkező Duna kavicsokból kellett kiválasztani az egyetlen nem igazi kavicsot, ami finom házi körözöttel van töltve és persze ehető. Nem könnyű felismerni, szóval figyeljetek, nehogy az étterem helyett egy esztergomi fogorvos számláján landoljon a pénz.
Először a Füst és jég nevű fogást kóstoltam, ami egy ikonikus és nagyon kedvelt fogása az étteremnek. Tulajdonképpen egy tokhal tempura, ami citromos jéggel érkezik. Elsőre talán furcsának tűnhet a színe miatt, hiszen a tintahal tintája feketére színezi.
A Tapolcai lazacpisztráng nevű fogás nagy kedvencem lett. Annyira friss, édes és egyben citrusos ízt hozott, hogy szinte a tavaszi mezőt idézte vissza. Ebben persze nagyon segített a bodza és a lime egyvelege. Ezt a fogást egy fekete citromos rizschips kíséri. Bár ez magyar alapanyagból készül, mégis inkább nemzetközi, hiszen leginkább a cevichére hajaz. Ez az egyik nagy kedvencem volt, mindenképpen ajánlom, hogy kóstoljátok meg!
Gyűjtögetés az erdőben
A rántott gévagomba is különleges fogás. Kevesen ismerik és merik megkóstolni a fák törzsén növő gévagombát, amit Barna Ádám maga gyűjt az ártéri erdőkben, ha éppen van rá ideje. Ez a narancsszínű gomba ezúttal rántva érkezett elém medvehagymával és zöld eperrel – szintén egy olyan kombó, ami eszembe se jutna, pedig csodásan működött együtt.
És még csak ezután érkezett a két húsos főétel. Bár pont azt állapítottam meg magamban az előételek után, hogy én ezzel is teljesen ellennék, egyáltalán nem hiányzott az ízek közül a hús. Legalábbis addig, amíg meg nem kaptam a báránylapockám, ami 8 órán keresztül készült alacsony hőfokon a sütőben és olyan puha volt, mint a vaj, rajta a kissé édes, zöldséges pecsenyelével.
A 42 Restaurant egy utazás!
A teljes menüsorra jellemző volt egyébként a szezonalitás, és az éppen termő fűszerek és zöldségek használata. Mindenen volt bodza, turbolya vagy éppen spárga, még a citrom tarte-ban is! Ez olyan szépséges volt, mint egy mesebeli sündisznó. A citrom édes ízét pedig remekül ellensúlyozta a belsejében megbújó vaníliás krém. Barna Ádám egyébként végig azt javasolta, hogy ne is késsel-villával, hanem kanállal egyek, hiszen úgy jobban össze tudom kóstolni az ízeket.
Mint említettem, ez egy fine dining hely, így az árak is magasabbak, minden főétel 4000 Ft fölött van, a húsos ételek pedig inkább 6000 fölött. A 7 fogásos degusztációs menü ára 28 000 Ft. Mint Barna Ádám hangsúlyozza, tényleg igyekeztek lazítani a kereteken, így a 7 fogásos degusztációs menü is két óra alatt végigehető. A 42 Resturant menüje a hétvégi Gourmet fesztiválon is megkóstolható.
42 Restaurant & Bar – 2500 Esztergom, Széchenyi tér 23.
Értékelés:
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!