Gasztro

Márekkoreldőlhet,hogyszereted-eacsokit

Bizonyos kutatások szerint, ha az édesanyánk rendszeresen fogyasztott valamilyen ételt a terhesség alatt, a kaja íze ismerőssé válik a számunkra később. Így valószínűleg kedvelni is fogjuk – egy darabig.

Az anyaméhben szívta magába – tartja a mondás. A szállóigét ráhúzták már számtalan művészcsemetére, a terhesség alatt tapasztalt alapvető érzelmi állapotokra, esetleg egy későbbi kedvelt zenére vagy bizonyos kaják iránti szeretetünkre.

A rongyosra koptatott bölcsességben ugyanakkor lehet némi igazság: a kisbabák bizonyos ételpreferenciái ugyanis már a terhesség alatt kialakulhatnak.

Édesség-preferencia

A magzatvíz nemcsak az elfogyasztott ételekből származó vitaminokat, ásványi anyagokat, zsírokat és fehérjéket veszi át, hanem azokat a molekulákat is, amelyek egy-egy ennivaló sajátos ízét adják.

Tehát ha a terhességed egy időszakától például csokival jutalmazod meg magad, a kisbabád is megkóstolja az édesség egy tompább változatát. És valószínűleg ízleni is fog neki. Egyes kutatások szerint ugyanis a babák több édes, mintsem keserű magzatvizet nyelnek.

terhesseg-csoki
(Fotó: Shutterstock)

A terhesség korai szakaszától

A becslések szerint a magzat már a terhesség korai szakaszától képes felismerni egyes ízeket, a 21. hét környékétől pedig egyre intenzívebben "falatozik". A babák ekkortól lénylegesen több magzatvizet nyelnek, ami azt is jelenti, hogy egyre több ízt tapasztalnak meg.

Ezek a kezdeti impulzusok azért is fontosak lehetnek, mert néhány kutatás szerint a már megismert ízeket inkább preferálhatja a kisbaba a szilárd ételre szoktatástól.

Anyaméh és fokhagyma

Egy kísérlet során például sárgarépalevet itattak állapotos, illetve szoptató anyákkal. Az eredmények szerint azok a csecsemők, akik nagy koncentrációban kóstoltak sárgarépát a méhben vagy az anyatejben, később szívesebben fogyasztották a zöldséget.

Hasonló eredményekre jutottak a fokhagymával kapcsolatban is. Eszerint azok a babák, akik rendszeresen tapasztalták meg a fokhagyma ízét az anyaméhben, később valószínűleg kedvelni fogják azt.

terhesseg-fokhagyma
(Fotó: Shutterstock)

A terhesség persze gyakran nagyon megterheli a kismamákat, így nemcsak a kívánósság, de az is megeshet, hogy a rosszullétek miatt képtelen vagy bármi mást megenni a kekszen kívül. Amennyiben így alakul, egyáltalán ne érezd magad rosszul! Az egyéni ízérzékenységtől a reklámokig rengeteg más tényező is befolyásolja majd a gyermeked ételpreferenciáit.

Így ha képtelen voltál sárgarépalevet inni 40 héten keresztül, az sem jelenti feltétlenül azt, hogy a babád nem fogja szeretni a zöldséget. Emellett egyelőre azt sem lehet biztosan tudni, hogy a terhesség alatt tapasztalt ízek iránti rokonszenv tarthat-e egy életen át.

repale-ivas
(Fotó: Shutterstock)

Ha tetszett a Már ekkor eldőlhet, hogy szereted-e a csokit cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!