Konyhakert

Mikazokabarnakörökaparadicsomon,ésmittegyélellene?

Ha gondosan nevelgeted a paradicsompalántáidat, öntözöl, kötözöl, figyeled őket nap mint nap, akkor különösen szívfájdító, amikor az első termések alján barna, besüppedő foltok jelennek meg. Ráadásul nem a szokásos gombás vagy baktériumos betegségről van szó – ez bizony a csúcsrothadás, ami a legszebb paradicsomokat is tönkreteheti, ha nem figyelsz időben.

Nem betegség, hanem hiányállapot

A csúcsrothadás (angolul blossom end rot) valójában nem fertőző betegség, hanem egy élettani probléma, ami a kalciumhiány következményeként alakul ki a növényben. A gond nem is azzal van, hogy nincs elég kalcium a talajban – gyakran épp hogy van –, hanem hogy a növény nem tudja azt megfelelően felvenni.

Mi okozza a csúcsrothadást?

A csúcsrothadás kialakulásának leggyakoribb okai:

  • Hirtelen vízhiány: ha rendszertelenül öntözöl, vagy nagy hőség után elmarad az utánpótlás, a növény nem tudja felvenni a talajban lévő kalciumot.

  • Túl sok nitrogén: a levelek gyönyörűen nőnek, zöldek, de a gyümölcs „éhezik”.

  • Gyors növekedés: egy hirtelen hőhullám után a növény túlnövi magát.

  • Kánikula: 30 Celsius-fok felett a paradicsom gyökérzete egyszerűen nem működik hatékonyan, és nem tudja felvenni a tápanyagokat.

    paradicsom-csucsrothadas-2-scaled
    Ha elindult a csúcsrothadás, akkor szedd le a szárról a bogyókat (Fotó: Shutterstock)

    Mentsd, amit lehet

    Fontos tudni, hogy ami már rohad, azt nem lehet megmenteni, ezeket le is szedheted – de a többi termés menthető, ha gyorsan reagálsz. A legfontosabb teendők:

    1. Kalcium pótlása

    A legjobb, ha levéltrágyaként juttatod ki a kalciumot, mivel így gyorsabban eljut a növény szöveteibe. A legtöbb mezőgazdasági vagy barkácsboltban kapható kalcium, amit vízzel vegyítve permetezhetsz a levelekre.

    SK-tipp: A legjobb időpont a permetezésre a kora reggel vagy késő délután, amikor már nincs tűző nap. 30 Celsius-fok felett a növény szinte leáll a tápanyagfelvétellel, így ilyenkor nem hatékony a kijuttatás.

    2. Egyenletes öntözés

    A paradicsom gyökere nem bírja a hektikus öntözést. Ha egyszer kiszárad, majd hirtelen kap egy nagy adag vizet, az csak ront a helyzeten. Tartsd a földet folyamatosan enyhén nyirkosan, de soha ne áztasd el teljesen.

    3. Talajtakarással a kiszáradás ellen

    Egy réteg szalma, mulcs vagy fűnyesedék a tő körül segít egyenletesebben tartani a talaj nedvességét, csökkenti a párolgást, és még a gyomokat is visszafogja.

    4. Kevesebb nitrogén, több kálium

    Ha netán sok nitrogént kapott a talaj (akár szerves trágyából), vissza kell venni. A káliumban gazdag tápanyagok (például érett komposzt, fahamu kis mennyiségben) javítják a termés minőségét és növelik az ellenállóképességet.

    És ha még több paradicsomot szeretnél?

    A csúcsrothadástól függetlenül is van néhány praktika, amivel a nyári kánikula ellenére is sok és szép paradicsomod lehet:

    • Ne hagyj túl sok termést egy száron! 1-2 fürt után csípd le a virágokat, hogy ne terheld túl a növényt.

    • Tarts szellősen! A túl sűrű növényállomány melegágy a gombáknak – a magasra növő töveknél folyamatosan törd ki a hónaljhajtásokat.

    • Válassz ellenálló fajtákat! A régi fajták (például Kecskeméti 3 F1) gyakran jobban viselik a stresszes időszakokat.

      paradicsombokor-scaled
      A csúcsrothadás megelőzhető (Fotó: Shutterstock)

    Mi a helyzet más növényekkel?

    • Az étkezési és a fűszerpaprika ugyanígy ki van téve ennek a jelenségnek, szintén a csúcsánál láthatod a barnulás kezdetét, este, minél hűvösebb időben próbáld meg kalciummal permetezni.

    • A görögdinnye és a sárgadinnye esetében is előfordulhat hasonló élettani tünet (például repedés, megáll a növekedés), ha nincs elegendő kalcium, de náluk ritkább a csúcsrothadás. Fontos: a dinnyék is érzékenyek a vízlöketekre (nagy meleg után egyszerre sok víz = repedés).

    • A cukordinnye is hajlamos a hőstresszre – őket érdemes takarni (például fátyolfóliával vagy magasabb növénnyel árnyékolni) a déli órákban, különösen, ha cserepes kultúrában neveljük.

    A paradicsom csúcsrothadása bosszantó, de megelőzhető és kezelhető is. A kulcs az egyenletes vízellátás, a megfelelő tápanyag-utánpótlás (főként kalcium), és a kánikula alatti extra figyelem. Ha pedig sikerül elcsípned az első jeleket, a többi termést még megmentheted – így nemcsak egészségesebb, de bőségesebb termésre is számíthatsz.

Ha tetszett a Mik azok a barna körök a paradicsomon, és mit tegyél ellene? cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Címkék, kategóriák