Nem betegség, hanem hiányállapot
A csúcsrothadás (angolul blossom end rot) valójában nem fertőző betegség, hanem egy élettani probléma, ami a kalciumhiány következményeként alakul ki a növényben. A gond nem is azzal van, hogy nincs elég kalcium a talajban – gyakran épp hogy van –, hanem hogy a növény nem tudja azt megfelelően felvenni.
Mi okozza a csúcsrothadást?
A csúcsrothadás kialakulásának leggyakoribb okai:
Hirtelen vízhiány: ha rendszertelenül öntözöl, vagy nagy hőség után elmarad az utánpótlás, a növény nem tudja felvenni a talajban lévő kalciumot.
Túl sok nitrogén: a levelek gyönyörűen nőnek, zöldek, de a gyümölcs „éhezik”.
Gyors növekedés: egy hirtelen hőhullám után a növény túlnövi magát.
Kánikula: 30 Celsius-fok felett a paradicsom gyökérzete egyszerűen nem működik hatékonyan, és nem tudja felvenni a tápanyagokat.
Ha elindult a csúcsrothadás, akkor szedd le a szárról a bogyókat (Fotó: Shutterstock) Mentsd, amit lehet
Fontos tudni, hogy ami már rohad, azt nem lehet megmenteni, ezeket le is szedheted – de a többi termés menthető, ha gyorsan reagálsz. A legfontosabb teendők:
1. Kalcium pótlása
A legjobb, ha levéltrágyaként juttatod ki a kalciumot, mivel így gyorsabban eljut a növény szöveteibe. A legtöbb mezőgazdasági vagy barkácsboltban kapható kalcium, amit vízzel vegyítve permetezhetsz a levelekre.
SK-tipp: A legjobb időpont a permetezésre a kora reggel vagy késő délután, amikor már nincs tűző nap. 30 Celsius-fok felett a növény szinte leáll a tápanyagfelvétellel, így ilyenkor nem hatékony a kijuttatás.
2. Egyenletes öntözés
A paradicsom gyökere nem bírja a hektikus öntözést. Ha egyszer kiszárad, majd hirtelen kap egy nagy adag vizet, az csak ront a helyzeten. Tartsd a földet folyamatosan enyhén nyirkosan, de soha ne áztasd el teljesen.
3. Talajtakarással a kiszáradás ellen
Egy réteg szalma, mulcs vagy fűnyesedék a tő körül segít egyenletesebben tartani a talaj nedvességét, csökkenti a párolgást, és még a gyomokat is visszafogja.
4. Kevesebb nitrogén, több kálium
Ha netán sok nitrogént kapott a talaj (akár szerves trágyából), vissza kell venni. A káliumban gazdag tápanyagok (például érett komposzt, fahamu kis mennyiségben) javítják a termés minőségét és növelik az ellenállóképességet.
És ha még több paradicsomot szeretnél?
A csúcsrothadástól függetlenül is van néhány praktika, amivel a nyári kánikula ellenére is sok és szép paradicsomod lehet:
Ne hagyj túl sok termést egy száron! 1-2 fürt után csípd le a virágokat, hogy ne terheld túl a növényt.
Tarts szellősen! A túl sűrű növényállomány melegágy a gombáknak – a magasra növő töveknél folyamatosan törd ki a hónaljhajtásokat.
Válassz ellenálló fajtákat! A régi fajták (például Kecskeméti 3 F1) gyakran jobban viselik a stresszes időszakokat.
A csúcsrothadás megelőzhető (Fotó: Shutterstock)
Mi a helyzet más növényekkel?
Az étkezési és a fűszerpaprika ugyanígy ki van téve ennek a jelenségnek, szintén a csúcsánál láthatod a barnulás kezdetét, este, minél hűvösebb időben próbáld meg kalciummal permetezni.
A görögdinnye és a sárgadinnye esetében is előfordulhat hasonló élettani tünet (például repedés, megáll a növekedés), ha nincs elegendő kalcium, de náluk ritkább a csúcsrothadás. Fontos: a dinnyék is érzékenyek a vízlöketekre (nagy meleg után egyszerre sok víz = repedés).
A cukordinnye is hajlamos a hőstresszre – őket érdemes takarni (például fátyolfóliával vagy magasabb növénnyel árnyékolni) a déli órákban, különösen, ha cserepes kultúrában neveljük.
A paradicsom csúcsrothadása bosszantó, de megelőzhető és kezelhető is. A kulcs az egyenletes vízellátás, a megfelelő tápanyag-utánpótlás (főként kalcium), és a kánikula alatti extra figyelem. Ha pedig sikerül elcsípned az első jeleket, a többi termést még megmentheted – így nemcsak egészségesebb, de bőségesebb termésre is számíthatsz.