Gasztro

Ennyibekerülabalatonilángos2025-ben:adélipartlegtutibbhelyénkóstoltuk

Ha nyár, akkor Balaton. Ha Balaton, akkor lángos. És ha lángos, akkor nekem egyértelműen a Sarok Büfé, Zamárdiban. A magyar tenger klasszikus ízei idén is visszatértek – velük együtt pedig a jól ismert kérdés is: „De mi kerül ezen ennyibe?”

Körüljártuk, hogy miért kerül 2400 forintba a sajtos-tejfölös balatoni lángos 2025-ben, és miért érhet meg 6000-et egy hekkmenü. Spoiler: több ok van, mint hinnénk, de egyik sem teljesen légből kapott.

A Sarok Büfé: zamárdi legenda, új fejezettel

A zamárdi strand egyik legismertebb pontja a Sarok Büfé – nem véletlenül. A hely lángosfronton már évek óta dobogós (nem csak) balatoni viszonylatban. Az aranybarnára sült sajtos-tejfölös tésztája itt olyan vastag, puha, néhol ropogós, hogy simán elbírná a „Zamárdi legjobb lángosa” címet, nem beszélve a bőséges és minőségi feltétekről. A 2025-ös szezontól viszont nem csak a lángossütés megy náluk: a büfé tulajdonosa, András idén átvette a szomszédos helyet is.

A friss szekcióban hekk, sült kolbász, egytálételek és kovászos ubi is kapható – olyan igazi balatoni menzaélmény, amit gyerekkorunk nyarai óta szeretünk. A hekk illata messziről csalogat, a kovászos uborkának pedig már csak a gondolata is hűsít. De nézzük csak meg közelebbről a számokat, hiszen úgyis mindenkit az foglalkoztat, hogy mennyi az annyi! (És hogy ebből az árból hány darab süthető le otthon – a válaszokat a kommentszekcióban várjuk!)

A 2400 forintos lángos-sztori: retró étel, modern árcédula

A sajtos-tejfölös lángos Zamárdiban idén 2400 forintba kerül – és ez bizony sokaknál kiüti a biztosítékot, hiába a korlátlan fokhagyma a pulton. Tíz éve még ennyiből az egész család evett egy kört. De mi történt azóta? Röviden: minden drágább lett.

A tejtermékek ára az elmúlt két évben folyamatosan emelkedett – a tejföl, a sajt, sőt maga a liszt is borsosabb lett –, na nem szó szerint! Komolyra fordítva a szót: egyes sajtfajták ára 40-60%-kal emelkedett, és a Sarok Büfé lángosára nem egy „lisztes”, gagyi kamutrappista, hanem igazi, ízletes, valódi tejből készült sajt kerül. Az olaj – amiben a lángos sül – több mint duplázott az utóbbi évek során, és közel sem tartozik már a pár száz forintos tételek közé. 

balatoni-langos-hekk-2025-4-scaled
(Fotó: Gedeon Lili)

Egy lángos pedig nem csak liszt meg tejföl: a fizetések mellett itt is van rezsi, bérleti díj, adók, karbantartás, hulladékszállítás, sőt még a kis fapad is pénzbe kerül, amin megeszed. És még így is sor áll érte. Az emberek tudják, hogy ha már lángos, akkor legyen jó. Inkább esznek kevesebbszer, de akkor olyat, amiben benne van a gyerekkor, a nyár és a magyar tenger összes íze egyszerre.

Hekkmenü 6000-ért? Meglepő, de nem irreális

A másik slágerfogás a „másik” Sarok Büfében idén a frissen sült hekk ropogós sült krumplival, mellé pedig kovászos uborkával, ami nyáron szinte kötelező. Az ára? 6000 forint. Igen, ez elsőre borsosnak tűnhet – de nézzük meg, mit kapsz érte.

Először is a hekk. Bár sokan hiszik, hogy balatoni hal, valójában tengeri és importban érkezik, fagyasztva. Az euróárfolyam ingadozása, a szállítási költségek és a halászati kvóták mind nyomják felfelé az árat. Emellett a büfés verzió frissen sül, nem előre gyártott, olcsó változat – így ízre és minőségre is más szint. Andrásék hekkje nekem egy picit intenzív volt sóügyileg, de a savanyúsággal abszolút élvezhető. Ha kenyérrel eszed vagy a sült krumplit nem sózod, tökéletesen kiegészítik egymást.

Egy lángos pedig nem csak liszt meg tejföl: a fizetések mellett itt is van rezsi, bérleti díj, adók, karbantartás, hulladékszállítás, sőt még a kis fapad is pénzbe kerül, amin megeszed. És még így is sor áll érte. Az emberek tudják, hogy ha már lángos, akkor legyen jó. Inkább esznek kevesebbszer, de akkor olyat, amiben benne van a gyerekkor, a nyár és a magyar tenger összes íze egyszerre.

Hekkmenü 6000-ért? Meglepő, de nem irreális

A másik slágerfogás a „másik” Sarok Büfében idén a frissen sült hekk ropogós sült krumplival, mellé pedig kovászos uborkával, ami nyáron szinte kötelező. Az ára? 6000 forint. Igen, ez elsőre borsosnak tűnhet – de nézzük meg, mit kapsz érte.

Először is a hekk. Bár sokan hiszik, hogy balatoni hal, valójában tengeri és importban érkezik, fagyasztva. Az euróárfolyam ingadozása, a szállítási költségek és a halászati kvóták mind nyomják felfelé az árat. Emellett a büfés verzió frissen sül, nem előre gyártott, olcsó változat – így ízre és minőségre is más szint. Andrásék hekkje nekem egy picit intenzív volt sóügyileg, de a savanyúsággal abszolút élvezhető. Ha kenyérrel eszed vagy a sült krumplit nem sózod, tökéletesen kiegészítik egymást.

balatoni-langos-hekk-2025-3-scaled
(Fotó: Gedeon Lili)

Apropó, a sült krumpli hasonló történet: a fagyasztott krumpli ára az utóbbi egy évben 15-20%-kal nőtt, a sütéshez szükséges olaj pedig – ahogy fentebb is említettük – már rég nem „olcsó alap”. A kovászos ubi meg? Nem a bolti műanyagízű verzió, hanem helyben erjesztett, saját recept alapján készül, nap érlelte uborkából.

És végül: ez egy komplett egytálétel. Egy ember simán jóllakik vele, a kilátás pedig – ráadásként – benne van az árban. Ha belegondolunk, hogy egy fővárosi étteremben egy hasonló menü is 5-6000 forint körül mozog, a tenger (oké, tó) partján, napernyő alatt, csobogással a háttérben ez az ár már nem is olyan meglepő.

Infláció, turizmus és a balatoni árérzékenység

Aki rendszeresen jár a Balatonra, az már régóta tudja: árak vannak, és nem lefelé mennek. De nem (csak) azért, mert a vendéglátósok „lehúznák a turistát”. Az elmúlt években erős volt az infláció, aminek a hatását nem lehet egyik napról a másikra kinullázni.

A vendégek viszont – teljesen érthető módon – árérzékenyek. Egy négytagú család étkezése egy sima strandon már komoly kiadás lehet, és ezt sokan előre kalkulálják. Épp ezért egyre népszerűbbek a büfékben az osztható adagok, a fél menük, vagy a „csak lángost eszünk, otthon főzünk” megoldások. Én személy szerint azt javaslom, hogy 2 fő felezzen 1 db sajtos-tejfölös lángost, és 1 db hekkes menüt – bőven jól lehet lakni vele, és mégis 10 ezer forint alatt marad a büdzsé. Persze az is tény, hogy sokan még mindig szívesen kiadnak többet egy élményért – főleg, ha az nemcsak egy étel, hanem egy szelet nyári boldogság. És hát mi más a lángos, ha nem az? Még hasonlít is egy ragyogó napocskára. ☀️

A minőségre hajtanak – és ez jó

A Sarok Büfében idén is érződik: nem a mennyiség, hanem a minőség az irány. Andrásék nem próbálnak olcsó alapanyagokkal dolgozni, sőt – saját kovászos ubi, vastagabb sajtréteg a lángoson, rendes, húsos hekk. Ez a hozzáállás pedig lassan, de biztosan megtérül, mert a törzsvendégek (akik közé én is büszkén tartozom) visszatérők, nemcsak egy nyaralás alatt, hanem szezonról szezonra.

Egyébként pedig mikor, ha nem a nyaralás során legyünk extrán derűlátók? A sorban állás közben új ismerősöket szerezhetünk, a barátkozáshoz pedig egy jéghideg csapolt sör (amiből szintén többféle kapható, 1200-1800 forint/korsó áron) és a duruzsoló rádió adja az aláfestést. Pro tipp, hogy mind a két pultban csapolnak, bár különböző söröket, úgyhogy ha a lángosnál hosszú a sor, bátran kérjetek eggyel arrébb! Az álomszerű déli parti naplementében pedig valahogy még a 6000 forintos hekk is jobban csúszik. A hely tiszta, a személyzet barátságos, gyors és – ami manapság ritka – emlékeznek rád, ha visszatérsz. Pláne, ha 3 nap alatt 3 lángost nyomsz be, ahogy én tettem, mert a balatoni lángos 2025-ben is verhetetlen! 😎

Apropó, a sült krumpli hasonló történet: a fagyasztott krumpli ára az utóbbi egy évben 15-20%-kal nőtt, a sütéshez szükséges olaj pedig – ahogy fentebb is említettük – már rég nem „olcsó alap”. A kovászos ubi meg? Nem a bolti műanyagízű verzió, hanem helyben erjesztett, saját recept alapján készül, nap érlelte uborkából.

És végül: ez egy komplett egytálétel. Egy ember simán jóllakik vele, a kilátás pedig – ráadásként – benne van az árban. Ha belegondolunk, hogy egy fővárosi étteremben egy hasonló menü is 5-6000 forint körül mozog, a tenger (oké, tó) partján, napernyő alatt, csobogással a háttérben ez az ár már nem is olyan meglepő.

Infláció, turizmus és a balatoni árérzékenység

Aki rendszeresen jár a Balatonra, az már régóta tudja: árak vannak, és nem lefelé mennek. De nem (csak) azért, mert a vendéglátósok „lehúznák a turistát”. Az elmúlt években erős volt az infláció, aminek a hatását nem lehet egyik napról a másikra kinullázni.

A vendégek viszont – teljesen érthető módon – árérzékenyek. Egy négytagú család étkezése egy sima strandon már komoly kiadás lehet, és ezt sokan előre kalkulálják. Épp ezért egyre népszerűbbek a büfékben az osztható adagok, a fél menük, vagy a „csak lángost eszünk, otthon főzünk” megoldások. Én személy szerint azt javaslom, hogy 2 fő felezzen 1 db sajtos-tejfölös lángost, és 1 db hekkes menüt – bőven jól lehet lakni vele, és mégis 10 ezer forint alatt marad a büdzsé. Persze az is tény, hogy sokan még mindig szívesen kiadnak többet egy élményért – főleg, ha az nemcsak egy étel, hanem egy szelet nyári boldogság. És hát mi más a lángos, ha nem az? Még hasonlít is egy ragyogó napocskára. ☀️

A minőségre hajtanak – és ez jó

A Sarok Büfében idén is érződik: nem a mennyiség, hanem a minőség az irány. Andrásék nem próbálnak olcsó alapanyagokkal dolgozni, sőt – saját kovászos ubi, vastagabb sajtréteg a lángoson, rendes, húsos hekk. Ez a hozzáállás pedig lassan, de biztosan megtérül, mert a törzsvendégek (akik közé én is büszkén tartozom) visszatérők, nemcsak egy nyaralás alatt, hanem szezonról szezonra.

Egyébként pedig mikor, ha nem a nyaralás során legyünk extrán derűlátók? A sorban állás közben új ismerősöket szerezhetünk, a barátkozáshoz pedig egy jéghideg csapolt sör (amiből szintén többféle kapható, 1200-1800 forint/korsó áron) és a duruzsoló rádió adja az aláfestést. Pro tipp, hogy mind a két pultban csapolnak, bár különböző söröket, úgyhogy ha a lángosnál hosszú a sor, bátran kérjetek eggyel arrébb! Az álomszerű déli parti naplementében pedig valahogy még a 6000 forintos hekk is jobban csúszik. A hely tiszta, a személyzet barátságos, gyors és – ami manapság ritka – emlékeznek rád, ha visszatérsz. Pláne, ha 3 nap alatt 3 lángost nyomsz be, ahogy én tettem, mert a balatoni lángos 2025-ben is verhetetlen! 😎

balatoni-langos-hekk-2025-scaled
(Fotó: Gedeon Lili)

Ha tetszett az Ennyibe kerül a balatoni lángos 2025-ben: a déli part legtutibb helyén kóstoltuk cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!