Cikkek

3étteremnyitás,amireérdemesfigyelnedmájusban

Úgy tűnik, szerencsére kezd kilábalni a vendéglátás a járvány okozta válságból, sőt kezdenek nyílni új helyek is, bár jellemzően a már meglévő és működő éttermek nyitnak úgy egységeket, egy teljesen új nyitásba kevesebben mernek belevágni. Mi mindegyiknek örülünk, és szívesen ajánljuk őket.

IDE pizza

Vidó Nóri neve ismerősen csenghet a pizzarajongók körében, hiszen neki köszönhetjük a hazai nápolyipizza-őrületet. Nóri volt az első, aki komolyan beleállt ebbe a témába: Nápolyból hozatott kemencét, ragaszkodott a fatüzeléshez, kizárólag olasz alapanyagot használ, és heteken át némán tűrte, hogy folyton áll a sor a kis Madách téri üzlete előtt. Az IGEN azóta kinőtte magát, Budára költözött, a szép nagy helyet be is mutattam nektek. Aztán Magyarországon elsőként elnyerték az AVPN (azaz eredeti nápolyi pizza) minősítést is

A pizzát ilyen szép dobozban vihetitek haza, és otthon csak melegíteni kell. Fotó: Kalas Györgyi

Majd a Covid-időszak alatt nyílt meg a második pizzéria a Pozsonyi úton, ez már IDE névre hallgatott, ezzel is jelezve, hogy itt bizony nem nápolyi, hanem római stílusú pizzát készítenek. A római tepsis pizza ugyanis abban is különbözik a nápolyitól, hogy ezt elektromos kemencében elősütik – ami nagyjából 15 perc. Csak ezután kerülnek rá a feltétek – minél több, annál jobb –, majd máris kikerül a pultba. Itt kiválasztja a vendég, hogy melyiket szeretné, majd fogyasztás előtt alig 5 perc alatt készre sütik neki. 

A koncepció úgy tűnik, bejött, hiszen május végén újabb IDE pizzéria nyílik, ezúttal az Arany János utcában. A római pizza amúgy remekül szállítható, majd otthon pár perc alatt készre süthető. 

1065 Budapest, Arany János utca 30. 

Hübris beer & pizza

A Hübris egy annyira új hely, hogy még nem is volt időnk letesztelni, de amint tudunk, rohanunk. Ha ti már voltatok, akkor írjatok róla valamit! Mint a nevéből is látható, itt a főszereplő a pizza és a sör. Egy újabb nápolyi pizzériával gazdagodik tehát a főváros, amihez egy székesfehérvári kisüzemi sörfőzde biztosítja a söröket. A nápolyi pizzának egy speciális változatát készítik, aminek jóval vastagabb a széle. És persze mivel olaszos a hely, nemcsak sört, hanem proseccót is kérhettek, sőt keverhetitek is! 

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 3.

FRANZISKA

Horváth Franciska, azaz Franziska nevével sokáig nagyrészt az találkozhatott, aki egyrészt ételallergiája miatt gluténmentes édességeket keresett, másrészt aki megszállott módon szereti a szép desszerteket. Aztán pár éve megnyitotta saját helyét az első kerületben, Home of Franziska néven. Erről itt írtunk. 

A budai Franziska. Fotó: Hartyányi Norbert

A Franziska egy nagyon jó hangulatú hely, remek reggeli ételekkel, bowl-okkal és mentes opciókkal. Mivel a törzsközönség abszolút budai, így elsőre furcsának tűnt, hogy a pesti oldalon nyitnak új helyet, ráadásul tulajdonképpen a bulinegyed közepén. Lehet, hogy ők már sejtenek valamit a turisták nyári visszatéréséről? Akinek fontos az egészséges étkezés, mégis valódi ízélményre vágyik, annak a Franziskát nagyon ajánlom, reggelire, ebédre, bármikor.

1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 3.

Ha tetszett a toplista, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!