Gasztro

Ígytároldafrissenvásároltcukkinit,hogyminéltovábbelálljon

A Fenntartható tippek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Cukkinifanok, figyelem! Mielőtt betáraznátok a kedvenc zöldségetekből, olvassátok el ezt a cikket, hogy biztosan ne végezze egyetlen szál se a komposztban!

A friss, roppanós cukkini egyszerűen ellenállhatatlan! Így aztán megértjük, ha a piacra vagy a boltba érve egyből pakolod is a kosaradba a nyár egyik sztárzöldségét, hogy otthon finomabbnál finomabb kajákat varázsolj belőle. (Nyugi, egy egész kategóriát szenteltünk a cukkinis recepteknek, hogy legyen miből válogatni!) De ne feledd: a cukkini tárolása is nagyon fontos, ha minél tovább szeretnéd élvezni a friss zöldséget!

A pulton is hagyhatod

A szezonban cukkinit cukkinival eszel? Egészségedre! Ha már tudod, hogy 1-2 napon belül tuti összedobsz valami cukkinis finomságot, akkor nem is muszáj letámadni vele a hűtőt. Simán kint hagyhatod a konyhapulton vagy a kamrapolcon, rövid távon semmi baja nem lesz a cukkininek. Csupán arra ügyelj, hogy lehetőleg száraz, jól szellőző helyen várjon a sorsára. (Na meg arra, hogy ne vessen rá szemet valaki más a családból! 😀)

Cukkini tárolása a hűtőben

Jó előre betáraztál egy nagyobb adag cukkinit, hogy mindig kéznél legyen? Akkor irány a hűtőszekrény! A lédús cukkini viszonylag jól bírja a hűvösön, akár 1-2 hétig is eláll. Na persze nem mindegy, hogy hogyan! A frigóban is fontos, hogy jól szellőző helyet kapjon, ahol a lehető legkevesebb nedvesség éri. Ha túlságosan párás közegben csücsül, akkor hamarabb fogást talál rajta a penész, onnan pedig nincs visszaút.

cukkini-tarolasa-2
Hűtőben jól bírja a friss cukkini (Fotó: Shutterstock)

Fontos, hogy NE mosd meg a zöldséget, mielőtt betennéd a hűtőbe, ez is segít abban, hogy minél tovább megőrizze a versenyformáját. A legjobb, ha egy nyitott papírzacskóban teszed el, és biztos, ami fix, egy papírtörlődarabot is alácsempészhetsz, ami felszívja az extra nedvességet.

A felszeletelt cukkini tárolása sem kihívás

Ha egyszerre nem használtál el egy egész cukkinit, akkor a megmaradt darabot töröld szárazra, és helyezd egy papírtörlővel bélelt, légmentesen zárható edénybe. Így mehet a hűtőbe, ahol 4-5 napig eláll, de jó, ha záros határidőn belül sort kerítesz rá, mert minél tovább áll, annál inkább veszít a friss, roppanós textúrájából. Ebben a citromos-kapris-cukkinis tésztában például jó helye lesz, de akár egy fincsi brownie-ba is belesütheted a maradék cukkinit!

citromos-kapris-cukkinis-teszta-3
Citromos-kapris-cukkinis tészta (Fotó: Street Kitchen)

Nyitókép: Shutterstock

Ha tetszett a Cukkini tárolása: erre figyelj, hogy minél tovább elálljon cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!