A fűszernövények szaporítása egyáltalán nem bonyolult, csak egy kis türelem kell hozzá!
A vízben való újrahajtatás nemcsak olcsó és fenntartható, de a barátaid is hálásak lesznek érte, mert nem győzöd majd szétosztani az új növényeidet! Nem utolsósorban pár négyzetcentiméteren is működik, akár egy panel ablakában is.
Hogyan működik a vízben gyökereztetés?
Amire szükséged lesz:
(metsző)olló
befőttesüves vagy pohár
pár szál fűszernövény
egy kevés türelem
A friss (vagy boltban vásárolt) fűszernövény szárát kb. 10-15 cm hosszúságban vágd le, és távolítsd el az alsó leveleket, amelyek a vízbe lógva könnyen rothadni kezdenének. A levágott szár alsó pár cm-ét tedd vízbe úgy, hogy a levelek a pohár pereme fölött maradjanak. A fás szárúaknál én egy hungarocellbe szúrom őket, azt teszem a víz fölé, így biztosan mindig ugyanannyi részük ér a vízbe.
Fontos, hogy a vizet egy-két naponta cserélni kell, hogy megelőzd az algásodást és a rothadást. Nem szükséges gyökereztető port használni, sőt vízben nem is érdemes – ezek inkább talajhoz valók. Ha szeretnél kísérletezni és a földbe való dugványozást választod, egy kevés fahéj vagy gyökereztető hormon jó hatással van a gyökérképződésre. Mártsd bele a növény alsó részét, ami a földbe kerül.
Fás vagy lágy szárú? Nem mindegy!
A gyökereztetés sikere sokszor attól is függ, hogy lágy szárú vagy fásodó növénnyel van dolgod. A lágy szárú egynyáriak, mint a bazsalikom, gyorsabban és könnyebben eresztenek gyökeret. A fásodó szárú, évelő növények, mint a rozmaring vagy a kakukkfű, több időt igényelnek, de velük is érdemes próbálkozni – főleg világos, meleg helyen.

Íme 6 fűszernövény, amit megsokszorozhatsz egy pohár víz segítségével
1. Bazsalikom – a vízi csoda
A bazsalikom a vízben újrahajtatás bajnoka. Egyszerűen vágj le egy ép, egészséges hajtást a növényedről vagy a boltban vett csokorból, távolítsd el az alsó leveleket, és tedd egy pohár vízbe. Már öt-hét nap után megjelennek a gyökerek, és akár két héten belül kiültetheted cserépbe vagy a paradicsom közelébe, hiszen tökéletes társnövény. Sok fény és meleg kell neki, de meghálálja: folyamatosan friss levelekkel lát el. Egy cserépnyi növény pár száz forintba kerül, és simán tudsz belőle akár 20-35 újat létrehozni. Mi ez, ha nem a spórolás magasiskolája?
2. Rozmaring – a türelemjáték
Fás szárú, örökzöld mediterrán növény, de ha világos, meleg ablakpárkányt találsz neki, a rozmaring is engedelmesen gyökeret ereszt. Válassz félfás hajtást, vágd vissza kb. 12 cm-re, távolítsd el az alsó leveleket, és várj. A gyökerek akár három-négy hét alatt megjelennek, de ha egyszer megindul, évekig kitart, sőt ha a kertben van helyed kiültetni, akkor az elterülő, földre leérő szárak őszre szintén gyökeret ereszthetnek, amiket levágva újra szétültethetsz.
3. Menta és citromfű – az örök barátaid
A menta és a citromfű hihetetlenül gyorsan gyökeresedik, akár egy hét alatt is. Napsütéses ablakba téve hamar elburjánzik, de figyelj, mert ha kiülteted, hajlamos eluralni a helyet és soha nem szabadulsz meg tőle. :) Tipp: oszd szét őket ajándéknak, hogy más is élvezhesse az aromájukat!
4. Zellerzöld (szárzeller levele) – nem csak levesbe való
A szárzeller teteje (vagy egy vágott levélrózsa) vízbe téve új hajtásokat hoz. A középső rügy hajtani kezd, a gyökérképződéshez viszont nagyobb vízmennyiség és türelem kell. Ha elég fényt kap, csodás új leveleket növeszt, amit salátába vagy szendvicsbe használhatsz. Nem könnyű mutatvány, de megéri próbálkozni.
5. Kakukkfű – apró, de kitartó
A kakukkfű fásodó szára miatt – hasonlóan a rozmaringhoz – kicsit nehezebben gyökeresedik, de nem lehetetlen. Válassz fiatalabb, még rugalmas szárat, és tedd vízbe. Itt is fontos, hogy a levélzet ne lógjon a vízbe, mert könnyen rohad. Napfény és rendszeres vízcsere mellett két-három hét után mutatkozhat eredmény.
6. Levendula – csak haladóknak
Igen, a levendulát is lehet gyökereztetni, de víz helyett inkább nedves perlitben vagy tőzegben szokták javasolni, mert a fás szár a vízben könnyen megrohad. Ha mégis vízben próbálod, csak félig merítsd a hajtást, és figyelj a szellőzésre. Nyáron nagyobb az esély a sikerre, de érdemes türelemmel lenni: akár egy hónap is kell az első gyökerekhez.
Mire figyelj gyökereztetés közben?
Ne zsúfold túl a poharat – egy pohárba két-három szál elég.
Legyen elegendő fény, de ne tűző nap.
A gyökeres hajtást ne tartsd túl sokáig vízben – ha egy 2-3 cm-es gyökér megjelenik, ültesd át nedves, laza szerkezetű, tápanyagdús földbe.
A víz ne legyen klóros – használj állott csapvizet, esővizet vagy szűrt vizet.
Egy pohár víz és néhány fűszernövényhajtás is elég, hogy saját mini zöldfűszer-kerted legyen, fillérekből, vegyszermentesen. Akár főzés közben is „ültethetsz”, és pár hét múlva már a saját, frissen hajtatott bazsalikommal vagy rozmaringgal dobhatod fel az ételeidet.