Cikkek

Ígytároldakenyeret,hogysokáigfrissmaradjon

A Fenntartható tippek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Nincs is jobb a friss, ropogós héjú kenyér illatánál. De valljuk be: másnap reggelre már gyakran kőkemény, gumis vagy épp morzsálódó lesz a tegnapi csoda.

Szóval hogyan marad friss a kenyér? A válasz nem is olyan egyszerű, de segítünk eligazodni a kenyértárolás világában – és közben lerántjuk a leplet néhány elterjedt tévhitről is.

Először is: miért öregszik a kenyér?

A kenyér állaga nem csak a kiszáradás miatt romlik. A benne lévő keményítőmolekulák átrendeződnek, és ettől lesz a bélzet száraz, a héj puha és rágós. Ez a folyamat gyorsabban megy végbe, ha a kenyeret hűtőben tartod – igen, hűtőben...

Miért ne tedd hűtőbe a kenyeret?

Sokan úgy gondolják, hogy a hűtő a barátjuk. Nos, a kenyér esetében inkább ellenség. Bár valóban lassítja a penészedést, a frissességet szó szerint kiszívja belőle. A hideg hőmérséklet felgyorsítja a keményítők átrendeződését, és a végeredmény egy szivacsszerű, ízetlen kenyér lesz. Ha tehát a frissesség a cél, NE tedd a kenyeret a hűtőbe! Kivéve, ha már előre tudod, hogy napokig nem nyúlsz hozzá, akkor viszont irány a fagyasztó, szeletelve, jól becsomagolva.

Szóval: hogyan marad friss a kenyér?

Lássuk a legjobb tárolási módokat előnyökkel, hátrányokkal együtt!

És mi a helyzet a kovászos kenyérrel?

A kovászos kenyér már egy másik liga. Ez a kenyér természetes módon hosszabb ideig friss marad – a benne dolgozó jó baktériumok és savak lassítják a penészedést és az öregedést.

kovaszos-kenyer
Kovászos kenyér (Fotó: Street Kitchen)

Legjobb vászonzsákban vagy kenyeres textilben tartani. Ha hosszabb ideig nem eszed meg, szeleteld fel, és mehet a fagyasztóba – pirítóban újramelegítve szinte olyan lesz, mint új korában. Ne tedd műanyagba, mert könnyen befülledhet.

A legfontosabb szempontok

Ha szeretnéd, hogy a kenyered ne csak aznap legyen élmény, érdemes odafigyelni pár apróságra:

  • Ne tedd hűtőbe, mert gyorsan öregszik.
  • Használj textilzsákot vagy kenyértartót.
  • Ha nem eszed meg néhány napon belül, szeletelve fagyaszd le.
  • Kovászos kenyér esetén több napod is van, de ott is számít a tárolás módja.
  • A vágott kenyeret mindig úgy tedd el, hogy a vágott felület lefelé nézzen.
  • Ha esetleg mégis annyira kiszáradt a kenyér hogy nem ennéd meg, akkor felkockázva, jól szellőző helyen szárítsd tovább pár napig, majd daráld le morzsának.

Ha tetszett a Hogyan marad friss a kenyér? Kenyértárolási túlélőkalauz cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!