Zöldborsó, bab, kelkáposzta, lencse, kukorica – mi a közös bennük? Mindegyik tökéletes főzelék-alapanyag! De persze a klasszikusokon túl megannyi más zöldségféléből is készülhet ízletes főzelék és ragu. Sinkó Bori, a Hokedli étterem alapítója napról napra azon dolgozik, hogy bebizonyítsa: nincs olyan alapanyag, amiből ne lehetne kihozni valami finom kanalaznivalót. Most pedig velünk együtt ti is megleshetitek, hogyan telik egy műszakja a főzelékbárban!
Egészséges és gyors street food
A 2010-es évek elején, az induláskor éppen a levesezők és a kézműves hamburgerezők uralták a budapesti street food piacot, épp ezért Bori tudatosan valami egészen mást szeretett volna feltenni a palettára. Így született meg a Hokedli étterem, ami valójában egy főzelékbár. Mindennap háromféle főzelék készül, hozzá egy húsos és egy vega feltét, de levest és desszertet is lehet választani, hogy teljes legyen az ebédmenü.

Bori számára fontos volt, hogy az egészségesebb vonalon mozogjanak az ételek, emellett a gyorsaságra is ügyelt. Így az, aki a félórás ebédszünetében tényleg csak beugrana és gyorsan felmarkolna valami ennivalót, itt biztosan jó kezekben lesz. A környéken dolgozó irodisták hamar törzsvendéggé váltak, de aki nem a monitor előtt szeretné elfogyasztani az aznapi főzelékét, az a picike üzletben vagy jó időben a teraszon lévő pár asztalnál is helyet foglalhat.
Liszt helyett a zöldségek dominálnak
Bori szívéhez már gyerekként is közel álltak a házias ételek, és a Hokedliben is ezt az irányt lőtték be. A cél: minőségi alapanyagokból finomat főzni. Bár kezdetben még használtak egy kevés lisztet a főzelékek sűrítéséhez, ezt mára elhagyták, így az alapanyagok teljes valójukban tudnak érvényesülni. Maga a konyha nem teljesen gluténmentes, így a keresztszennyeződés lehetősége fennáll, de aki nem egészségügyi okokból, hanem saját döntés alapján igyekszik kerülni a glutént tartalmazó ételeket, az a Hokedli étterem menüjéről bátran válogathat. Emellett egyre több vegán fogás is felbukkan a napi kínálatban, mert Boriék úgy látják, erre nagy igény van a vendégek részéről.

Az ételek besorolására egy színkódos jelrendszert is bevezettek: a sárga pötty a tejmentes, a zöld a vegetáriánus, a kék a hozzáadott cukortól mentes, míg a piros a hozzáadott glutént nem tartalmazó fogásokat jelöli.
Hozd és vidd a saját dobozod
A fenntarthatóság hosszú ideje nagyon fontos szerepet játszik Bori életében, annak idején ő alapította meg Budapesten az első bringás ételkiszállító céget. Már akkor szorgalmazta, hogy a vendégek betétdíjas dobozokban kapják kézhez a kajájukat, amikor a környezettudatos konyhai modell itthon még gyerekcipőben járt. A Hokedli étteremben is a kezdetektől újrahasznosított, papír ételhordóban lehet elvinni a fogásokat, de erősen szorgalmazzák azt is, hogy vendégek saját dobozokkal felszerelkezve érkezzenek hozzájuk a betevőért.

A szezon írja a Hokedli étterem menüjét
Ez a környezettudatos szemléletmód a napi menü összeállítását is meghatározza. Az aktuális ajánlat rendszerint annak függvényében alakul, hogy éppen milyen alapanyag szerezhető be frissen a piacról. Tavasszal medvehagymás, ősszel sütőtökös ételek kerülnek gyakran terítékre. De Bori arra is igyekszik figyelni, hogy a hozzávalók minden hasznosítható része belekerüljön az ételekbe, így például a vega feltétként készített gomba töltelékébe beledarálják a szárát is.
Az adagokat is annak megfelelően próbálják belőni, hogy épp mekkora roham várható ebédidőben. Ez van, amikor összejön és van, amikor nem annyira, de Bori és csapata senkit sem hagynak éhen. A forgatás napján például a kókusztejes zöldborsófőzelék fogyott el elsőként, így egy kis rögtönzéssel Bori gyorsan összedobott egy szintén kókusztejes spenótfőzeléket is biztonsági tartalék gyanánt.

Hollywoodba is eljutott a Hokedli étterem híre
Lévén a Hokedli kifejezetten az ebédidőre szakosodott, délután fél 4-kor bezár a főzelékbazár. De ezzel a teendők nem érnek véget! Bori és a csapata ugyanis rendszeresen vállal különböző cateringes kitelepüléseket is, így nem kizárt, hogy fesztiválokon vagy rendezvényeken is belefuthattok az izgalmas főzelékeikbe.

Egy véletlen folytán pedig még Harrison Ford is megkóstolta Bori főztjét! A Szárnyas fejvadász 2049 forgatása alatt több alkalommal is a Hokedli étteremből szállították a stábnak a finomságokat, cserébe pedig a színész egy névre szóló, dedikált fényképet küldött nekik, ami azóta is a falat díszíti az üzletben. Aki szeretné, élőben is megcsodálhatja – és ha már ott vagytok, vessetek egy pillantást a napi menüre is, mert garantáltan lesz rajta valami, amin megakad a szemetek!
Cím: 1065 Budapest, Nagymező u. 10.