Gasztro

IndulaKajaKalandFördősZévelfőzésgyerekeknekegyügyért

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Az UNICEF Magyarország legújabb jótékonysági kampányában most a 10–16 évesek kapják a főszerepet: a KajaKaland nevű, 12 hónapos program nemcsak főzni tanítja meg őket, hanem el is repíti őket a világ minden tájára – legalábbis gasztro-értelemben.

A 12 hónapon át tartó KajaKaland keretében a gyerekek minden hónapban postán kapnak egy csomagot, ami nemcsak recepteket és fűszermintákat rejt, hanem egy csomó inspirációt is – és igen, Fördős Zé is benne van a buliban.

A cél? Megtanítani a fiatalokat főzni, magabiztosan mozogni a konyhában, felfedezni a világ ízeit, és közben segíteni azoknak, akiknek sokkal kevesebb jut. Mindezt játékos, szerethető formában, tele olyan apró részletekkel, amik miatt nem lesz „már megint egy iskolai projekt” íze az egésznek. Hanem inkább: „ez az én konyhám, és most valami igazán finomat fogok készíteni.”

Mi van a csomagban?

A havonta érkező névre szóló csomag így néz ki:

  • 3 egyszerűen elkészíthető, nemzetközi recept

  • Fördős Zé „Tuti Séf Tippjei”

  • Alap konyhai műveletek és eszközbemutatók

  • Gasztroinfók az adott térség kultúrájáról

  • Dietetikus tanácsok – érthetően, gyerekre szabva

  • Történetek a világ különböző pontjain élő gyerekekről

  • Matricák, fűszerminták, kihívások, meglepik

Minden hónap másik ország vagy földrész köré épül, a palettán ott van Észak-Amerika, Ázsia, Afrika, Európa és még Magyarország is – és mindegyik hónap új élmény, új íz, új kihívás.

A receptek nemcsak egyéni próbálkozásra jók, hanem családi programnak is tökéletesek: közös főzés hétvégén, nagyszülős konyhai történetmesélés, vagy haverokkal uzsonnásdobozba való street food – bármi belefér. Az pedig, hogy minden egyes csomag egy jó ügyet szolgál, még különlegesebbé teszi az egészet.

„Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalabb generációk is megkapják ezt az edukációt, mind a főzés, mind az egészséges táplálkozás terén. Évek óta támogatjuk az UNICEF munkáját, és külön öröm, hogy egy ilyen nagyszabású és izgalmas projektben dolgozhatunk együtt.” – mondta Zé.

kajakaland-fordos-ze-2-scaled
Fotó: Mudra László

„Ez a program nem arról szól, hogy tökéletesre csináld a tojásrántottát. Hanem arról, hogy belevágj, hibázz, tanulj, és élvezd. És közben rájössz, hogy a főzés nem egy felnőtt műfaj, hanem bárkié lehet – akkor is, ha először lisztes lesz a könyököd. Az önbizalomhoz vezető út néha levestől tocsog, de közben nagyon szórakoztató.” – tette hozzá.

„Nem baj, ha nem tudsz habarni, mert az alapoktól kezdjük, és én hozom a gyerekeknek azokat a tuti tippeket is, amikkel ők lesznek a legjobb séfek a környéken. Ezentúl nem szárad ki a hamburger hús, és a palacsintasütés sem lesz külön tudomány. Azt szeretném megmutatni, hogy a főzés egy igazi jó hobbi a szülőkkel, nagyszülőkkel, barátokkal. Amit pedig a gyerekek maguk készítenek, az biztosan a legfinomabb és a legegészségesebb lesz! És legyen szó Indiáról, Thaiföldről vagy Dél-Amerikáról, mindennek máshogy különleges az íze, de nem érdemes kihagyni egyiket sem.”

Jó ügy, ami átmelegíti a konyhát is

A KajaKaland nemcsak a gyerekek tudását bővíti, hanem a szívüket is. Az UNICEF a program teljes bevételét nemzetközi humanitárius munkájára fordítja, olyan gyerekek javára, akik válságövezetekben élnek, és sokszor alapvető élelmiszerekhez sem jutnak hozzá.

„A KajaKaland úgy szórakoztat, hogy közben hasznos, praktikus tudást ad a fiataloknak főzésről és egészséges táplálkozásról, valamint szemet nyit a világra. Nem csak a változatos gasztronómiai kultúrákat mutatja be, de a különféle kihívásokat is. A velünk „ízutazók” részvételükkel egyben valódi segítséget is nyújtanak kevésbé szerencsés társaiknak…” – fogalmazott Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

Kik állnak a KajaKaland mögött?

A program szakmai hátterét három, saját területén elismert szakember biztosítja:

  • Fördős Zé – a Street Kitchen alapítója, séf és mentor

  • Kalas Györgyi – gasztro- és gyerekkönyvíró, a gyerekek konyhai edukációjának elkötelezett híve

  • Antal Emese – dietetikus, szociológus, a táplálkozás jogként való felfogásának szószólója

    kajakaland-fordos-ze-4-scaled

És hogy a vizuális világ is élményt adjon, ott van Horváth Ildi illusztrátor is, aki már több gyerekkönyvben bizonyította, hogy rajzaival is lehet tanítani, mesélni és inspirálni.

További infót és a regisztrációt itt találod!

Ha tetszett a KajaKaland – főzőkaland gyerekeknek Fördős Zével cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Címkék, kategóriák