Fagyizók

RozéfagyitiskóstoltunkaKáli-medenceegyiklegkülönlegesebbfagyizójában

A nagy nyári melegben úton-útfélen fagyizókba botlunk, de korántsem mindegy, hogy milyen minőségű gombócok kerülnek a tölcsérekbe. Mi pedig azokat a helyeket szeretjük a legjobban, ahol igazi, természetes alapanyagokból készülő fagyikból falatozhatunk. Ezért is nagy kedvencünk a mindszentkállai Kő fagyi?, ahol a kézműves fagylalt fogalma új értelmet nyer.

Hallottatok már azokról a bizonyos balatoni újrakezdőkről, akik korábbi karrierjüket és életüket maguk mögött hagyva kezdtek teljesen új életet a Balatonnál? Ebbe a körbe tökéletesen beleillik a Kő fagyi? két tulajdonosa, Biszku Ferenc és Varsányi Krisztina története, akik családjukkal együtt vágtak bele a teljesen ismeretlenbe. Így született meg a Balaton-felvidék egyik legnépszerűbb fagyizója, mely a Street Kitchen Guide-ba is bekerült. Sőt, Feriék egészen előkelő helyezést értek el, különlegesen ízletes fagylaltjaik egészen a dobogó második fokáig repítették őket. 

ko-fagyi
A Kő fagyi? tulajdonosai, Feri és Kriszta (Fotó: Mudra László)

De hogyan lopta be magát a Kő fagyi? ennyire a szívünkbe?

Mert a történetük tündérmesébe illő

Korábban Feri szoftverfejlesztőként, Kriszta pedig ruhatervezőként dolgozott a fővárosban. Ahogy mondják, kezdetben csak egy nyugodt helyet kerestek a gazdálkodásra. 1500 tő berkenyével és egy régi házzal kezdődött minden a Káli-medence szívében, melynek hatására gondoltak egyet, és korábbi életüket teljesen újraszervezve kezdtek bele a fagyikészítésbe, és költöztek a Balaton-felvidékre. A többi pedig már történelem.

exterior
A Kő Fagyi? épülete kívülről is csalogat (Fotó: Mudra László)

Mert a Kő fagyi? egy igazi családi vállalkozás

A fagyizó koncepcióját együtt álmodták meg, és olyannyira családi vállalkozásként működnek, hogy bár legkisebb gyermekük még csak ötéves, olykor még ő is besegít a fagylaltkészítésbe. Sőt, legidősebb gyermeküket, Borát a pultban is viszontláthattuk, és a nyitvatartást is sok esetben a gyermekek tanulmányaihoz igazítják. 

szobor
Ha ezt a szobrot látod, jó helyen jársz! (Fotó: Mudra László)

Mert elvarázsolt minket a környezet és az épület is

A Kő fagyi? a Káli-medence szívében, egy aprócska településen, Mindszentkállán található. Ha a közelben jársz, nincs más dolgod, mint megkeresni a nagy szobrot a kapuban, három gombóc fagyival a mancsában. Aztán lépj be a hatalmas kapun át a burjánzóan zöld kertbe, ahol a fák alatt is elnyalhatod a fagyit, de a belső térre is érdemes egy pillantást vetned. Ahogy Krisztától és Feritől megtudtuk, a korábbi tulajdonostól sok tárgyat megőriztek a felújítás során, így nemcsak az ő, de a hely szelleme is tovább él a Kő fagyi? épületében. 

enterior
A Kő fagyi? belső tere számos történetet rejt (Fotó: Mudra László)

Mert a Kő fagyi?-ban valóban kézműves a fagylalt 

Feriék egy olasz mestertől tanultak fagyit főzni, és ahogy mondják, az egyediségüket az adja, hogy náluk az alap is saját készítésű, nem dolgoznak kész alapokkal. Mindent a legelemibb alkotórészekből állítanak össze, az alapanyagok nagy részét pedig helyi termelőktől szerzik be. Így abban biztos lehetsz, hogy a friss házi tej, a gyümölcsök és a mandula is a környékről származnak. Sőt, az is előfordult már, hogy a citromfagyihoz a saját citromfájukról szerezték be a citromot. A mogyorót és a diót pedig ők maguk pirítják, szóval a Kő fagyi?-ban tényleg minden saját kezűleg készül.

ko-fagyi-kinalat
A Kő fagyi? pultjából nem könnyű a választás (Fotó: Mudra László)

Mert a fagylaltok olyan természetesek, hogy szinte megszólalnak

Vagy legalábbis megszólalásig hasonlítanak az alapanyagra, amelyből készülnek. Ahogy Feri mondja, a különböző ízkombinációk helyett alapvetően mindig egy ízzel indulnak el, amit úgymond csúcsra járatnak. Akár a gyümölcsfagylaltok bármelyikét, akár a dió- vagy a mákfagylaltot kóstoltuk meg, egy konklúziónk volt az összessel kapcsolatban. Olyan, mintha az alapanyag íze egy gombócnyi jéghideg esszenciába lenne sűrítve. A gyümölcsfagyik sem túl édesek, mindennek annyira naturális íze van, hogy szinte arcon csap a természetesség.

ko-fagyik
Te melyiket választanád? (Fotó: Mudra László)

Mert a Kő fagyi? meglepett minket: füge, mák és még bor is kerül a fagyikba

A kínálatban olyan klasszikusok is szerepelnek, mint a vanília, a csoki, az eper és a pisztácia. Feriék szerint ez utóbbi és a sós karamell számítanak a vendégek legnagyobb favoritjának, de Kriszta hozzátette, hogy a mákot is sokan kettesével kérik. Egy gombóc adagra egyébként 5 dekás és 600 forintba kerül (kivéve a pisztáciát, mert az picit drágább), és a fagyit akár tölcsérben, pohárban vagy kehelyben is kérheted.

A Kő fagyi? pultjában viszont egy-két fagyifajtán különösen megakadt a szemünk. Ilyen a rózsafagyi például, amely régebben is szerepelt már a kínálatban, csak akkor még nem rózsaolajból készült. Ami pedig igazán különleges volt, az a badacsonyi Skizo (Sike Balázs) pincéjéből készülő Irsai Olivér- és rozéfagyi. Ha nem te vezetsz, szerintünk mindenképpen megér egy kóstolást, főleg ha kíváncsi vagy rá, hogy milyen egy jó hideg bor vagy fröccs íze, ha nem pohárban, hanem tölcsérben kéred! 

ko-fagyik
Már csak azt kell eldöntened, hogy hány gombócot tudsz megenni (Fotó: Mudra László)

Mert kifejezetten nagy a tejmentes kínálat és még cukormentes fagyit is nyalhatsz

Ha a fagyik terén is a mentes vonalat keresed, a Kő fagyi? kínálatában bőven van miből csemegézni. A gyümölcsfagyik közül a citrom, a mangó, az eper és a szeder is tejmentes, illetve idén debütált a tejmentes pisztácia is. Ahogy Feri mondja, a különbség a két pisztácia között az, hogy a tejmentes változat nyers erőt idéz, de illékonyabb, míg a klasszikus brontei nemesebb, lassan közelít, de hosszabb ideig veled marad. De ha a cukrot is mellőznéd a fagyikból, van cukor- és tejmentes csoki- és mangófagyi is!

mango
A Kő fagyi? választékában számos tejmentes finomság szerepel (Fotó: Mudra László)

Mert a Kő fagyi? egészen decemberig nyitva van

Bár a Balatonhoz közeli fagyizóként azt gondolhatnánk, hogy a Kő fagyi? csak nyáron van nyitva, egészen decemberig betérhetsz hozzájuk egy fagyira (az őszi időszaktól rövidebb nyitva tartással). Sőt, 4-5-féle süti és többféle kávé közül is válogathatsz, vagy akár egy házi szörpöt is kérhetsz, ha megszomjaztál.

ko-fagyi-kave
Ha a fagyi mellé egy kis kávéhoz is kedved támadna (Fotó: Mudra László)

Van egy jó hírünk: nem kell mindig a Balatonig menned a Kő fagyi?-élményért

2020-ban Feri és Kriszta régi barátja, Rákár Gábor Budapestre is elhozta a Kő fagyi?-élményt. A kis fagyizót a Bartók Béla úton találod, és hasonló választékból csemegézhetsz, mint a Balaton-felvidéken. Sőt, a budai üzletben még több cukormentes fagylalt szerepel a kínálatban. Bár ha ránk hallgatsz, először mindenképpen keresd fel a mindszentkállai Kő fagyi?-t, hogy lásd, honnan indult a történetük. 

Cím: 8282 Mindszentkálla, Petőfi Sándor utca 31. 

 Kő fagyi?
Kő fagyi?
8282 Mindszentkálla, Petőfi utca 31.

Ha tetszett a Kő fagyi? tesztelése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!