Hallottatok már azokról a bizonyos balatoni újrakezdőkről, akik korábbi karrierjüket és életüket maguk mögött hagyva kezdtek teljesen új életet a Balatonnál? Ebbe a körbe tökéletesen beleillik a Kő fagyi? két tulajdonosa, Biszku Ferenc és Varsányi Krisztina története, akik családjukkal együtt vágtak bele a teljesen ismeretlenbe. Így született meg a Balaton-felvidék egyik legnépszerűbb fagyizója, mely a Street Kitchen Guide-ba is bekerült. Sőt, Feriék egészen előkelő helyezést értek el, különlegesen ízletes fagylaltjaik egészen a dobogó második fokáig repítették őket.

De hogyan lopta be magát a Kő fagyi? ennyire a szívünkbe?
Mert a történetük tündérmesébe illő
Korábban Feri szoftverfejlesztőként, Kriszta pedig ruhatervezőként dolgozott a fővárosban. Ahogy mondják, kezdetben csak egy nyugodt helyet kerestek a gazdálkodásra. 1500 tő berkenyével és egy régi házzal kezdődött minden a Káli-medence szívében, melynek hatására gondoltak egyet, és korábbi életüket teljesen újraszervezve kezdtek bele a fagyikészítésbe, és költöztek a Balaton-felvidékre. A többi pedig már történelem.

Mert a Kő fagyi? egy igazi családi vállalkozás
A fagyizó koncepcióját együtt álmodták meg, és olyannyira családi vállalkozásként működnek, hogy bár legkisebb gyermekük még csak ötéves, olykor még ő is besegít a fagylaltkészítésbe. Sőt, legidősebb gyermeküket, Borát a pultban is viszontláthattuk, és a nyitvatartást is sok esetben a gyermekek tanulmányaihoz igazítják.

Mert elvarázsolt minket a környezet és az épület is
A Kő fagyi? a Káli-medence szívében, egy aprócska településen, Mindszentkállán található. Ha a közelben jársz, nincs más dolgod, mint megkeresni a nagy szobrot a kapuban, három gombóc fagyival a mancsában. Aztán lépj be a hatalmas kapun át a burjánzóan zöld kertbe, ahol a fák alatt is elnyalhatod a fagyit, de a belső térre is érdemes egy pillantást vetned. Ahogy Krisztától és Feritől megtudtuk, a korábbi tulajdonostól sok tárgyat megőriztek a felújítás során, így nemcsak az ő, de a hely szelleme is tovább él a Kő fagyi? épületében.

Mert a Kő fagyi?-ban valóban kézműves a fagylalt
Feriék egy olasz mestertől tanultak fagyit főzni, és ahogy mondják, az egyediségüket az adja, hogy náluk az alap is saját készítésű, nem dolgoznak kész alapokkal. Mindent a legelemibb alkotórészekből állítanak össze, az alapanyagok nagy részét pedig helyi termelőktől szerzik be. Így abban biztos lehetsz, hogy a friss házi tej, a gyümölcsök és a mandula is a környékről származnak. Sőt, az is előfordult már, hogy a citromfagyihoz a saját citromfájukról szerezték be a citromot. A mogyorót és a diót pedig ők maguk pirítják, szóval a Kő fagyi?-ban tényleg minden saját kezűleg készül.

Mert a fagylaltok olyan természetesek, hogy szinte megszólalnak
Vagy legalábbis megszólalásig hasonlítanak az alapanyagra, amelyből készülnek. Ahogy Feri mondja, a különböző ízkombinációk helyett alapvetően mindig egy ízzel indulnak el, amit úgymond csúcsra járatnak. Akár a gyümölcsfagylaltok bármelyikét, akár a dió- vagy a mákfagylaltot kóstoltuk meg, egy konklúziónk volt az összessel kapcsolatban. Olyan, mintha az alapanyag íze egy gombócnyi jéghideg esszenciába lenne sűrítve. A gyümölcsfagyik sem túl édesek, mindennek annyira naturális íze van, hogy szinte arcon csap a természetesség.

Mert a Kő fagyi? meglepett minket: füge, mák és még bor is kerül a fagyikba
A kínálatban olyan klasszikusok is szerepelnek, mint a vanília, a csoki, az eper és a pisztácia. Feriék szerint ez utóbbi és a sós karamell számítanak a vendégek legnagyobb favoritjának, de Kriszta hozzátette, hogy a mákot is sokan kettesével kérik. Egy gombóc adagra egyébként 5 dekás és 600 forintba kerül (kivéve a pisztáciát, mert az picit drágább), és a fagyit akár tölcsérben, pohárban vagy kehelyben is kérheted.
A Kő fagyi? pultjában viszont egy-két fagyifajtán különösen megakadt a szemünk. Ilyen a rózsafagyi például, amely régebben is szerepelt már a kínálatban, csak akkor még nem rózsaolajból készült. Ami pedig igazán különleges volt, az a badacsonyi Skizo (Sike Balázs) pincéjéből készülő Irsai Olivér- és rozéfagyi. Ha nem te vezetsz, szerintünk mindenképpen megér egy kóstolást, főleg ha kíváncsi vagy rá, hogy milyen egy jó hideg bor vagy fröccs íze, ha nem pohárban, hanem tölcsérben kéred!

Mert kifejezetten nagy a tejmentes kínálat és még cukormentes fagyit is nyalhatsz
Ha a fagyik terén is a mentes vonalat keresed, a Kő fagyi? kínálatában bőven van miből csemegézni. A gyümölcsfagyik közül a citrom, a mangó, az eper és a szeder is tejmentes, illetve idén debütált a tejmentes pisztácia is. Ahogy Feri mondja, a különbség a két pisztácia között az, hogy a tejmentes változat nyers erőt idéz, de illékonyabb, míg a klasszikus brontei nemesebb, lassan közelít, de hosszabb ideig veled marad. De ha a cukrot is mellőznéd a fagyikból, van cukor- és tejmentes csoki- és mangófagyi is!

Mert a Kő fagyi? egészen decemberig nyitva van
Bár a Balatonhoz közeli fagyizóként azt gondolhatnánk, hogy a Kő fagyi? csak nyáron van nyitva, egészen decemberig betérhetsz hozzájuk egy fagyira (az őszi időszaktól rövidebb nyitva tartással). Sőt, 4-5-féle süti és többféle kávé közül is válogathatsz, vagy akár egy házi szörpöt is kérhetsz, ha megszomjaztál.

Van egy jó hírünk: nem kell mindig a Balatonig menned a Kő fagyi?-élményért
2020-ban Feri és Kriszta régi barátja, Rákár Gábor Budapestre is elhozta a Kő fagyi?-élményt. A kis fagyizót a Bartók Béla úton találod, és hasonló választékból csemegézhetsz, mint a Balaton-felvidéken. Sőt, a budai üzletben még több cukormentes fagylalt szerepel a kínálatban. Bár ha ránk hallgatsz, először mindenképpen keresd fel a mindszentkállai Kő fagyi?-t, hogy lásd, honnan indult a történetük.
Cím: 8282 Mindszentkálla, Petőfi Sándor utca 31.