A La Susanna Kézműves Fagyizó tulajdonosai, Jókai Oszkárné és Szabó Zsuzsanna – Zsuzsanna egyben a cukrásza is a fagylaltozónak – 2020-ban költöztették jelenlegi helyére az üzletüket, a Mester utcába. Az üzlettér mögötti helyiségben zajlik a fagyik és sütik gyártása is, ugyanis nem csak a hűsítő nyalánksággal örvendeztetik meg a betérő vásárlókat. A sütispultban monodesszertek sorakoznak, melyek harmóniában vannak a fagyik ízeivel is. A tiramisu eredeti, olasz receptúra alapján készül, és ebből is van pisztáciás változat. A különleges alkalmakra is tartogat meglepetéseket Zsuzsanna: apák napjára például barnasör-fagyi került a tégelyekbe, nőnapra pedig az olaszok híres koktéljának a mintájára aperolos fagyit készítettek.

Hűsítő édességekből nincs hiány a La Susanna felhozatalában
A La Susanna titka, hogy a fagyik nem porból készülnek, hanem valódi gyümölcsökből, belga csokoládéból, szicíliai pisztáciapasztából és jó minőségű hozzávalókból, tojást pedig egyik fagylalt sem tartalmaz. A kínálat szezonálisan változik, így gyakran találkozhatunk olyan különlegességekkel, mint a mangó-zöldtea, körte-karamell vagy épp a citromtorta. Minden fagyi krémes, finom, és még a sorbet-jellegű, tejmentes fagylaltokról is nehezen lehet megmondani, hogy nincs bennük tejtermék. A fagyi szuper állaga köszönhető annak is, hogy nem a nálunk jól bevált gombócozós technikával adagolják a termékeket, hanem olasz mintát követve spatulával kenik a fagyit. Ezzel a módszerrel még tovább krémesíthető az állag, ráadásul az ízek sem keverednek, és még véletlen sem jut víz a fagyikba.

Briósba töltött fagyi a La Susanna Kézműves Fagyizó sztárja
Mindkét La Susannában kapható az olasz mintára készült, briósba töltött fagyi, ám mégis van, amiben különbözik a két üzlet által kínált édesség. Míg a belvárosi helyen a klasszikus, félbevágott, puha briósba kerül a fagylalt, addig a Mester utcai üzletben egy különlegesebb változatot kapunk. Itt a brióst kettévágják, beleadagolják a fagyit, és egy erre alkalmas, gömb formájú gépben gyakorlatilag összesütik. A fagyi belül hideg marad, kívül viszont megpirul a briós tésztája, így egy nagyon élvezetes, különleges desszertet kóstolhatunk. Ha rám hallgattok, próbáljátok ki a pisztáciafagyival, amibe kevés só is kerül, így még finomabb lesz a végeredmény!

Monodesszertek a pultban
Ahogy már említettem, a Mester utcai La Susanna pultjaiban monodesszertek is helyet kapnak. Egyből hármat is kipróbáltam, és nem csalódtam bennük. A Brutella névre keresztelt süti a csoki- és mogyorókrém-rajongók álma lesz. Puha piskótatalpon mogyorós mousse-rétegek helyezkednek el, közéjük pedig lágy csokikrémet töltöttek. A málnás-pisztáciás, kupola alakú desszertben a már jól ismert, kissé sós pisztáciamousse és málnacoulis duója alkot tökéletes harmóniát.

Ameddig a Mester utcai üzlet egy csendesebb, családiasabb környezetben található, és egy egész nagy terasszal rendelkezik, addig a belvárosi társa tökéletes választás egy városi séta közbeni, fagyizós megállóra. Ha még nem próbáltad – itt az ideje. Ha már jártál náluk – valószínűleg úgyis visszatérsz! :D