Ahogy a nevéből is sejthető, a Little Rome Tiramisu Shop fő specialitása a – dobpergés – tiramisu! Itt nem csak a klasszikus, tojásos alapú, mascarponés, kávés, krémes édességet kóstolhatjuk meg, a kísérletező kedvűek is megtalálják a számításukat.
Habár viszonylag új helynek minősülnek, ugyanis még csak márciusban nyitották ki az ajtókat az olasz desszert szerelmeseinek, már egészen nagy rajongótáborral rendelkeznek. A vendégek nagy kedvence a pisztáciás és a málnás-pisztáciás verzió, de találkozhatunk epres, mangós, csokis vagy épp alkoholosabb változatokkal is.
A két tulajdonos, Szalai László és Markó Róbert régóta a vendéglátásban tevékenykednek, de mint ahogy oly sokaknak, nekik is egy saját hely volt az álmuk. Míg Robi főként az üzlet irányításáért felel, addig Laci a Little Rome Tiramisu Shop desszertfelelőse.

De miért pont tiramisu?
Hogy honnan is jött a sütiző ötlete, és miért pont tiramisu, arról Laci mesélt nekünk: „Gyerekkorom óta szerettem volna cukrászdát nyitni, de az élet másfelé sodort. A nagymamámtól tanultam a sütést, és ő rengetegszer mondta nekem, hogy egyszer nyitnom kell egy saját helyet. A tiramisus üzlet ötlete pedig Robitól származik. Egyszer elmentünk egy kedves barátunkhoz, akinek tiramisut készítettem, és mindenki odáig volt érte. Klasszikus értelemben vett cukrászdát nem szerettünk volna nyitni, hiszen oda legalább 25-30-féle süteményre lenne szükség, amire jelenleg nem lenne kapacitásunk. Némi ötletelés után aztán eljutottunk oda, hogy legyen egyféle, amiből sok verziót tudunk készíteni, végül beugrott ez a hagyományos, olasz desszert, a tiramisu. Onnantól, ahogy március első hetében megszületett a Little Rome Tiramisu Shop ötlete, 3-4 hét múlva már ki is nyitottunk.”

A Little Rome Tiramisu Shop közönségkedvence a pisztáciás desszert
Habár én az elmúlt években már túl sok pisztáciás desszerttel találkoztam, és készítettem is ahhoz, hogy csak úgy pikk-pakk elvegye az eszem, azért tökéletesen értem, hogy miért rajonganak érte az emberek a mai napig. A pisztáciás tiramisu egy jól ismert és szeretett recept modernebb csavarja, amelynek csodálatos a színe, és egy plusz, gazdagabb ízt ad ennek a kávés-mascarponés édességnek. Illetve az eddig elmeséltek után be kell vallanom azt is, hogy a kóstolt 4-5-féle íz közül nekem ez jött be a legjobban. Amennyiben egy picit gyümölcsösebb irányba húzna a szívetek, Robiéknál kapható ennek az ízkombónak egy főzött málnavelővel turbózott verziója is.

Mangós tiramisu és pisztáciás eszpresszó
A kávékülönlegességek világában mindig akad valami új – vagy számunkra új –, ami felkelti az érdeklődésünket. Én ilyen pisztáciakrémes presszóval eddig egy olasz helyen találkoztam Budapesten, de már ott is tetszett az ötlet. Általában édesített pisztáciakrémet vagy -pasztát használnak, ami a pohár aljára kerül. Erre érkezik meg a friss, krémes presszó, majd még egy kis tejszínhab. A kávé karakteres ízéhez remekül passzol a pisztácia kissé földes íze és édessége.

A Little Rome Tiramisu Shopban gyümölcsösebb édességek is bőven sorakoznak a pultban. Az általunk kóstolt mangós tiramisuban a kissé fanyar mangópüré találkozik a tejszínes krémmel és babapiskótával. A pultban a mangós változaton túl is akadnak olyan desszertek, amelyeknél nem igazán illik bele az íz-összképbe a kávé, így simán gyerekek vagy a koffeinre érzékenyebbek is találhatnak maguknak megfelelőt.
Vajon a klasszikus tiramisu a Little Rome Tiramisu Shop legjobbja?
Természetesen az eredeti, hagyományos tiramisut is megkóstoltuk a szentendrei kis üzletben. Itt is remekül működött a selymes krém és a kávés babapiskóta aránya, mégis ez volt, ami legkevésbé nyerte el a tetszésünket. Talán picit erősebb kávéfőzettel intenzívebben robbanhatna be a tiramisuíz, illetve picit kevesebb kakaóporral is nyerő lenne a desszert, mert így könnyen fullasztóvá válhat az első falat.

Mindent összevetve a Little Rome egy üde színfoltja lett Szentendrének, ahova érdemes beugrani egy kávéra és tiramisura. Ha legközelebb itt jársz, ne hagyd ki a cuki kis üzletet!