Street Kitchen Guide

Balaton,bodag,körömpörköltújéttermetnyitottMedeÁdámBadacsonyban

Leteszteltük Mede Ádám új éttermét Badacsonyban, melyet a testvérével, Mede Attilával közösen nyitott. Közérthető, mégis újszerű magyaros ételek, csodálatos tálalásban: ilyen a Mede by Adam Mede.

Mede Ádám fantasztikus munkásságát lelkesen követtük az utóbbi időben. Mint arról beszámoltunk, a séf egy huszárvágással elhagyta a Laurel éttermet, és ezzel a fine dining világát, és leköltözött a Balatonhoz. Ott először Csopakon landolt, a Petrányi Borterasz koncepcióját és étlapját varázsolta újjá – erről ebben a cikkünkben áradoztunk. A megújulás remekül sikerült, nem véletlen, hogy a Petrányi Borterasz az újonnan megjelent Street Kitchen Guide-ban bisztrók és éttermek kategóriában a harmadik helyen végzett. 

mede-adam-kulso-scaled
A hangulatos étteremet már messziről ki lehet szúrni (Fotó: Mudra László)

Laza kaják mindenkinek a Balcsinál

Mede Ádám azonban nem az a fajta, aki sokat pihen a babérjain. A Petrányiban továbbra is maradt executive séf, de közben testvérével, Mede Attilával Badacsonyban egy saját helyet nyitott. Mint mondja, jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy ő már marad a Balatonnál. Egyelőre nem vágyódik vissza a fővárosba és a fine dining világába sem, helyette laza, közérthető, mindenki számára elérhető konyhát szeretne vinni. Hisz benne, hogy a jövő is ebbe az irányba mutat. 

ml-251712-mede-044-1-scaled
Csodás és igazán különleges fogások, kirobbanó ízekkel (Fotó: Mudra László)

Hosszas keresgélés után Badacsonyban talált egy kedves és éppen megfelelő üzlethelyiséget, innentől pedig gyors döntések sorozata következett. A helyet és a koncepciót pár hét alatt összerakták. Ádám testvére, Attila húsz év után gyorsan hazatért Ausztriából, hogy a testvérével dolgozhasson. Mint elmondta, régóta vendéglátásban dolgozik, de Ádámmal még sosem volt közös vállalkozásuk, így ez neki is új tapasztalat. A terv azonban nem új, nagyon régóta szerettek volna egy családi helyet indítani, és most kedveztek ehhez a csillagok. Ez lett a Mede by Adam Mede, ami május végén nyitott ki először, és már most látszik, hogy egy rendkívül újszerű és egyben hiánypótló hely született. 

mede-adam-bodag-scaled
Mede Ádám bodagot süt (Fotó: Mudra László)

Kövesd a tüzet!

Ha megérkeztek Badacsonyba, nincs más dolgotok, mint követni a tüzet! Az új étterem koncepciója ugyanis a tűz és a füst köré épül, ezen belül is főszerepet kapnak a magyaros ételek és gyerekkorunk ízei. Persze ne az unalomig ismert magyar klasszikusokra gondoljatok, egészen biztosan újszerű élményben lesz majd részetek. 

Ádám egy kicsit a magyar street foodot is keresi, ami túlmutat a lángoson, de nincs túlgondolva. A séf nem finomkodik, simán feldobja az étlapra a körömpörköltet és a pacalt is, amit talán eszetekbe sem jutna kikérni egy júliusi kánikulában, pedig életetek egyik hibáját követnétek el! 

mede-adam-krokett-scaled
A krokett lett a kedvencem! (Fotó: Mudra László)

Frissen sült bodag!

Mint Mede Ádám hangsúlyozza, az új helyen a főszereplő természetesen a már-már ikonikussá vált bodag. A bodag Ádám signature étele, amit ő vezetett be a köztudatba és úgy tűnik, egyre jobban érti a közönség is. A bodagot a séf még az Onyxban fedezte fel, ahol egy roma kolléganőjétől gyűjtötte össze a hagyományos cigány recepteket. Ekkor keltette fel az érdeklődését a bodag, aminek első receptjét az említett kolléganőtől kapta, ez azonban egyáltalán nem ízlett neki. Hosszan kísérletezett, mire a lepénykenyér jelenlegi receptje megszületett. Ennek jellegzetessége ráadásul, hogy Ádám faszénen grillezi meg a vendég szeme előtt, ami látványkonyhának sem utolsó. A bodagot egyébként hagyományosan a sparhelt tetején szokták sütni, nem pedig kemencében. 

mede-adam-koromporkolt-scaled
A bodagra körömpörkölt kerül (Fotó: Mudra László)

A bodag tehát sok ételben visszaköszön – a már ikonikus Mede fogásnak számító körömpörköltben is, amit mi is megkóstoltunk. Számomra ez egy örök kedvenc, pedig magam sem gondoltam volna, hogy valaha ezt fogom mondani, de Ádám körömpörköltje ultrakönnyű és szinte édeskés. A frissen sült bodaggal remek párost alkot! Mondjuk nem egy lájtos fogás, érdemes elosztani és rendelni valami mást is, hogy minél több dolgot tudjatok kóstolni! 

mede-adam-malacful-scaled
Érdemes egy kis malacfület csipegetni (Fotó: Mudra László)

Mindent a szemnek (is)

Izgalmas alkotás például a borjúnyelv carpaccio, amit szintén bodaggal és vászolyi ordasajttal kínálnak. Mindez nemcsak finom, hanem gyönyörű is. Ez a mondat egyébként Mede Ádám minden ételére igaz, fogásait gyönyörűen tálalja, szinte műalkotások. Odafigyelt arra, hogy a kis térben egy látványkonyhát is kialakítson, és mindent ott tálal a vendég szeme előtt, amit öröm nézni. Bár a fine dininggal szakított, a szép tálalás, a tiszta konyha és a rendezettség már örökre vele marad. A szépséges és finom ételeket pedig a testvére figyelmessége egészíti ki. Pontosan azt a vendéglátást hozzák, ami sok helyről annyira hiányzik: odafigyelés, a vendég személyes üdvözlése és a kedvesség.

mede-adam-borjunyelv-scaled
Gönyörű tálalásban érkeznek az ételek (Fotó: Mudra László)

A végére hagytam a kedvenc ételemet, ez lesz az, amiért én egészen biztosan vissza fogok még térni, ez pedig a krokett. Amit Ádám szintén a magyaros ízekkel értelmezett újra: házi kolbásszal és vászolyi sajttal készül. De találtok az étlapon izgalmas kenyérlángosokat, rántott malacfület és BBQ-lecsót is. Természetesen utóbbit is a frissen sült bodaggal érdemes kitunkolni. 

mede-adam-csoportkep-scaled
Mede Ádám testvérével Attilával, és a csapattal (Fotó: Mudra László)

A Mede by Adam Mede egy nagyon kedves és különleges hely lett, tuti messziről kiszúrjátok már Ádámot és a grillt. A hely nem túl nagy, sőt a belső tér kifejezetten apró, egyelőre csak három asztal fér el. De terveik szerint nem zárnak be télre sem, hiszen az egész éves Balatonban hisznek – ősszel bővítenek, és minden hónapban várják a vendégeket!

Mede by Adam Mede
Mede by Adam Mede
Badacsonytomaj, Park u. 4, 8261 Magyarország

Ha tetszett az Mede by Adam Mede tesztelése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!